Kosti i zglobovi - 26. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Giht: Naučite prepoznati simptome „bolesti kraljeva“

U povijesti je giht bio poznat kao “bolest kraljeva i bogataša”, jer je bila raširena među bogatim ljudima koji su pretjerivali u jelu i piću

giht

Giht ili urični artritis je upala jednog ili više zglobova koja je uzrokovana prevelikom količinom mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija), zbog čega se u zglobovima talože kristali mokraćne kiseline.

Hiperuricemija nije bolest, i može postojati bez simptoma. Ipak, ako se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat hiperuricemije, može se razviti giht.

Što je to giht?

U povijesti je giht bio poznat kao “bolest kraljeva i bogataša” jer je bio raširen među bogatim ljudima koji su pretjerivali u jelu i piću.

Pri napadu gihta, obično se iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, najčešće noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosjetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadaju gihta može se pojaviti i vrućica, tresavica, slabost i ubrzan rad srca.

Prirodna pomoć za reumu i giht – vražja kandža i tamjan

Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina (određene vrste bjelančevina) i drugih tvari u tijelu, a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kad u tijelu nastane prevelika količina mokraćne kiseline ili kad je otežana njezina eliminacija kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemija.

Ona se povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), šećerne bolesti tip 2, kronične bolesti bubrega i srčanožilnih oboljenja. Giht je često posljedica pretilosti te prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima.

Koje su posljedice gihta?

Prvih nekoliko napadaja obično zahvaćaju samo jedan zglob i traju nekoliko dana. Simptomi bolesti postupno nestaju i nema ih do sljedećeg napadaja. No, ako se bolest ne liječi, napadaji su sve češći, traju dulje i pogađaju više zglobova.

Giht može izazvati ozbiljna i trajna oštećenja zglobova i tetiva, a zglobovi se mogu trajno deformirati. Većina kvrga (takozvani tofi) oko zglobova i na rubovima ušiju postupno nestaju kako se smanjuje razina mokraćne kiseline u krvi, ali ponekad se moraju odstraniti kirurški.

U Dalmaciji je najviše oboljelih

Kod nas je giht najčešći u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Nadalje, kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života, a žene tijekom razdoblja menopauze.

Danas se liječenje ove bolesti vrlo uspješno provodi terapijom lijekovima. Ali pritom je vrlo važna i pravilna prehrana koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima.

Pravilna prehrana pridonosi smirivanju bolesti

U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari.

Namirnice koje sadrže vrlo visok sadržaj purina su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, alkohol, kvasac. To je hrana koju bi u vrijeme akutnog napada gihta u potpunosti trebalo izostaviti.

Hrana koja također može izazvati smetnje u vrijeme akutnog napada:

 • kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh,
 • mahunarke, cvjetača, špinati blitva, konzervirano povrće
 • orašasti plodovi
 • visokomasni mliječni proizvodi
 • gotovo sve kategorije mesa, plava riba
 • kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava, crni čaj
giht

Bolest današnjice: pretjerivanje u jelu i piću siguran je put do gihta!

Giht je jedna od najčešćih vrsta upalnih bolesti zglobova. Kao bolest opisivan je još u starim civilizacijama jer je...

SAZNAJTE VIŠE

Hrana koja pogoduje u vrijeme akutnog napada gihta:

 • dvopek, tost, riža, kukuruzna i pšenična krupica
 • sve korjenasto povrće (krumpir, mrkva, koraba, cikla), zatim tikvice, salate, rajčice, zelene mlade mahune
 • voće i voćni sokovi
 • umjereno masni mliječni proizvodi
 • kuhana bijela riba, jaja, nemasne riblje juhe
 • maslinovo ulje

Pijte puno tekućine (dvije do tri litre na dan) da bi se pomoglo ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege.

Ako imate srčanu ili bubrežnu bolest, vaš liječnik može zahtijevati smanjenje unosa tekućine te se trebate s njim konzultirati oko dozvoljene količine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button