Koronavirus - 14. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Koronavirus: što moramo znati o karanteni, odnosno izolaciji?

U posljednje vrijeme učestalo slušamo u medijima pojmove karantena i izolacija. Ovom prilikom donosimo objašnjenja i osnovne savjete

koronavirus karantena izolacija

Koronavirus, karantena, izolacija… ove tri aktualne riječi svima su na usnama. Kako i ne bi bile kada je Hrvatska uvela posebne mjere vezane uz epidemiju koronavirusa. Naime, svi hrvatski građani i stranci koji ulaze u Hrvatsku iz šireg popisa zahvaćenih područja, podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni – samoizolaciji.

Dvotjedna karantena

Karantena je privremena izolacija bolesnih ili potencijalno bolesnih osoba zbog sprečavanja širenja zaraze. Da bi karantena bila funkcionalna, osobe koje su u njoj izolirane od drugih moraju biti smještene u takvim uvjetima koji će osigurati da se bolest, ako je prisutna, ne širi na ostale.

WHO proglasio globalnu pandemiju koronavirusa

Ljude koji se vraćaju iz pogođenih područja granična policija će pitati otkud stižu. Utvrdi li se da dolaze iz regije gdje se javila epidemija, bit će stavljeni pod nadzor. Epidemiolog će provjeravati njihovo zdravstveno stanje u idućih 14 dana.

Kada moramo biti sami u karanteni?

Ako se netko vrati sa simptomima, odmah će biti izoliran i podvrgnut pretragama. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, trebala bi biti sama u izolaciji. Ako takva osoba živi s ukućanima, onda bi takvu osobu trebalo staviti u karantenu. Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, nego samo potencijalni kontakt zato što je boravio na području gdje ima oboljelih, takvoj osobi dovoljna je izolacija u kući.

Samoizolacija – osnovna pravila

Samoizolacija znači da ne bi smjeli izlaziti van, niti k sebi primati druge ljude. Prvo je pravilo kućne izolacije iz stana ili kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Preporučuje se da tokom samoizolacije boravite u različitim prostorijama koje su odvojene zatvorenim vratima. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, morate ostati u kući 14 dana, bez kontakta sa drugim ljudima. Nadalje, važno je koristiti papirnate ručnike ili maramice, dezinficirati površine u stanu, često prati rublje.

Iznimno je važno često i temeljito prati ruke te ih ne stavljati u nos i usta. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah treba baciti. Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojene kupaonice. Samoizolacija ne podrazumijeva samo ljude, već i životinje. Klonite se kućnih ljubimaca.

Što uključuje bliski kontakt?

  • Izravan fizički kontakt s oboljelim
  • Boravak u blizini oboljeloga na udaljenosti manjoj od jednog metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • Izloženost u zdravstvenoj ustanovi, uključujući direktnu skrb za oboljele od COVID-19, rad sa zdravstvenim radnicima zaraženim s novim koronavirusom, posjet bolesnicima ili boravak u istom bliskom okruženju s oboljelim od COVID-19 bez korištenja osobne zaštitne opreme
  • Rad u neposrednoj blizini ili dijeljenje istog zatvorenog prostora (kao što su učionice, poslovni uredi, čekaonice, dvorane za sastanke i drugi zatvoreni prostori) s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • Putovanje zajedno s oboljelim od COVID-19 u bilo kojem prijevoznom sredstvu
  • Dijeljenje istog kućanstva s oboljelim od COVID-19

Kada je potrebna hospitalizacija?

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratki dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju na infekciju virusom COVID-19, hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja. Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodni dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

Kome se trebamo javiti?

Ukoliko ste boravili u regijama koje su proglašene rizičnim za koronavirus ili imate respiratorne simptome, javite se telefonom svom obiteljskom liječniku ili epidemiologu iz svoje županije. Slijedite njihove upute. Ne odlazite u ambulante ili hitne prijeme.
Zaštite sebe, ali i sve druge oko sebe.

zastitne maske kirurske maske

Od čega nas zapravo štite kirurške maske?

Svjedočimo ovih dana velikom strahu od epidemije. No da bi zaštitne ili kirurške maske pružale odgovarajuću zaštitu, treba ih...

SAZNAJTE VIŠE

Brojevi dežurnih epidemiologa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima otvorene dvije linije na temu koronavirusa. One su dostupne građanima svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati: 091 468 30 32, 099 468 30 01. No preporuka je da se javite epidemiolozima u svojoj županiji. Naime svaka županija ima županijski zavod za javno zdravstvo, a u u svakom zavodu postoji dežurna epidemiološka služba. Stoga ako imate respiratorne probleme i sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, preporuka je da ne odlazite odmah liječniku ili u bilo koju bolnicu, već da nazovete nadležnoga dežurnog epidemiologa. Brojevi su dostupni na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button