Kućni ljubimci - 17. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Sumnjivi poljupci kućnih ljubimaca: trebamo li im dopustiti da nas ližu?

Oni su slatki, dobri i pružaju nam bezuvjetnu ljubav. No jesu li poljupci naših pasa i maca dobri po naše zdravlje?

Trebamo li dozvoljavati "vlažne" puse?

Kućni ljubimci i domaće životinje vjerni su pratitelji čovječanstva još od kamenog doba. Tijekom brojnih tisućljeća neki su se od njih toliko udomaćili da su postali dio ljudske obitelji.

Psi i mace tako danas redovito spavaju zajedno sa svojim vlasnicima – neka istraživanja kažu da više od polovice vlasnika pasa i mačaka s ljubimcima dijeli krevet. Stoga ne čudi da je i običaj ljubljenja ljubimaca postao posve svakidašnja stvar, a njima to  nimalo ne smeta. Dapače, svojom nam pažnjom i ljubavlju uzvraćaju poljupce ližući nas po rukama, licu, nogama…

Pa ipak, ne biste odmah trebali zabraniti vašim ljubimcima bilo kakav kontakt s vama. Jedna je studija provedena u Nizozemskoj čak otkrila ljekovita svojstva pseće sline

Njuškom po najprljavijim mjestima

E sad… zabrinuti činjenicom da naši nestašni ljubimci znaju zabiti njuškice u najprljavija mjesta na ulici, tratini ili nekom drugom javnom mjestu, mnogi su se zdravstveni djelatnici zabrinuli da bi njihovi poljupci mogli prenijeti klice, zarazu, pa čak i ozbiljne bolesti.

Dr. Neilanjan Nandi, profesor medicine s Drexel University College of Medicine u Philadelphiji iskazao je svoju bojazan u članku u New York Timesu tvrdeći da je slina pasa potencijalno opasan izvor parazita, zaraze i infekcija. Dopustimo li psima da nas ližu po licu, upozorava Nandi, otvaramo mogućnost njihovoj slini da dopre u naša usta i time se zarazimo glistama, trakavicom, salmonelom, escherichiom coli ili za crijeva vrlo neugodnim clostridium bakterijama.

Slina zaražena ličinkama, mikrobima…

Nasreću, u stvarnom životu to se ne događa često. Razlog tomu nije taj što vaša slina ili imuni sistem bez po muke savladava nepoželjne uljeze, nego to što ličinke parazita trebaju biti u točno određenom stadiju zrelosti da bi se mogle “primiti” u vašem organizmu. Kako to najčešće nije slučaj, vrlo su rijetke zaraze parazitima koje vam tako mogu prenijeti pseći ili mačji poljupci. Infekcije mikrobima ipak se znaju dogoditi ako slina vašeg ljubimca upadne točno u vaša usta i pogodi baksuzni jackpot.

Oprez sa parodontitisom

No znanstvenike više brine mogućnost dobivanja periodontalne bolesti od kućnih ljubimaca, napose pasa. Riječ je o kroničnoj bakterijskoj infekciji koja zahvaća gingivu u početnom stanju, a kasnije i kost u okolini zuba. Bolest u krajnjem stadiju dovodi do ispadanja zubi.

Jedno istraživanje japanskih znanstvenika, objavljeno u časopisu Archives of Oral Biology, pokazalo je da pseća slina sadrži tri tipa bakterija koje uzrokuju parodontitis u ljudi. Ako pseća slina, primjerice, dođe u kontakt s ljudskom, postoji velika mogućnost da se ove bakterije usele u našu usnu šupljinu i ondje prouzroče parodontitis. Navedeno istraživanje je otkrilo šokantan podatak da su svi promatrani vlasnici pasa imali u svojim ustima baš ove bakterije kao i njihovi ljubimci!

>> Odlučili ste se nabaviti papigicu? Prekrasno, ali zbog zdravlja budite sigurni od koga kupujete. Doznajte više o bakteriji koja može priječi sa zaražene ptice na čovjeka te izazvati atipičnu upalu pluća <<

Mačji ljubavni ogrebi

Trebaju li se i vlasnici mačaka zabrinuti? Za razliku od vlasnika pasa oni mogu odahnuti jer mace gotovo nikada ne ližu tuđe anusne otvore, nemaju poriv da se “počaste” fekalijama te izbjegavaju oralni kontakt s nečistoćom.

No s druge strane, mace znaju grebati, što se najčešće događa u igri. I upravo su te ogrebotine potencijalno opasan uzročnik infekcija bakterijom pasteurellom koja kod djece ili onih sa slabijim imunim sustavom, može dovesti i do meningitisa. Mačji ogrebi mogu uzrokovati i takozvanu bolest mačjeg ogreba – stanje koje uzrokuje kronično oticanje limfnih čvorova.   

Ljekovita slina ljubimaca

Pa ipak, ne biste odmah trebali zabraniti vašim ljubimcima bilo kakav kontakt s vama. Jedna je studija provedena u Nizozemskoj čak otkrila ljekovita svojstva pseće sline! Pronašli su da tvar histatin koju pseća slina sadrži, pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana. Uz to, pseća slina u dodiru s kožom stvara dušikov oksid koji inhibira bakterije i infekcije, a otkriveno je i prisustvo posebnog proteina u psećoj slini koji prepolavlja vrijeme potrebno za zacijeljenje rana.

Istinite su i nadaleko raširene tvrdnje o tome da kontakt s kućnim ljubimcima pomaže djeci da odrastu s manje alergija, kožnih oboljenja ili bez astme i to zato jer slina ljubimaca služi kao svojevrsni probiotik sposoban inokulirati imuni sistem protiv alergena.

Ljubiti ljubimce ili ne? Odluka je, dakako, na vama. Ako već morate i ne možete im odoljeti, pripazite barem da njihova slina ne ulazi izravno u vaša usta kako bi ljubav ostala zdrava i bez nepoželjnih posljedica.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button