Zanimljivosti i savjeti - 12. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Preuzeto s N1 Hrvatska

WHO proglasio globalnu pandemiju koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju kojoj je uzrok koronavirus

koronavirus pandemija

“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje COVID 19 može okarakterizirati kao pandemija”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je proglasila pandemiju koronavirusa što znači da će se virus vjerojatno proširiti na sve zemlje svijeta.

Koronavirus: psihološki efekti njegove pojave

“Proglašenje situacije s koronavirusom pandemijom ne mijenja procjenu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o prijetnji koju virus predstavlja. To ne mijenja što WHO radi i ne mijenja što bi druge zemlje trebale raditi”, rekao je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi CNN.

Dodao je i da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom izvan Kine poveaćao 13 puta u protekla dva tjedna, te da proglašenje pandemije ne mijenja njihove preporuke.

“Pandemija nije riječ koju bismo trebali olako shvaćati. To je riječ koja, ako se pogrešno koristi, može uzrokovati nerazuman strah ili neopravdano prihvaćanje situacije i stav da je bitka izgubljena, što vodi do nepotrebne patnje i smrti”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrebna hitna i agresivna akcija

Pozvao je vlade da utječu na tijek širenja virusa “hitnom i agresivnom akcijom”.

“Nekoliko zemalja pokazalo je da se virus može suzbiti i kontrolirati”, rekao je i dodao da izazov mnogim zemljama koje se bore s velikim brojem zaraženih nije u tome mogu li djelovati efikasno, već hoće li.

Vlade moraju pronaći balans između zaštite zdravlja, nametanja ograničenja i poštivanja ljudskog života.

“Svi smo u ovome zajedno kako bismo s mirnoćom napravili najbolje u svrhu zaštite svih stanovnika svijeta. To je izvedivo”, rekao je čelnik WHO-a.

korona virus

Korona virus: Ovo su mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati

Prvi slučajevi zaraze novom respiratornom bolesti čiji je uzročnik novi korona virus zabrinuli su javnost, a HZJZ donosi mjere...

SAZNAJTE VIŠE

Podaci koje su predstavili u srijedu kažu da je u 114 zemalja prijavljeno 118 tisuća zaraženih koronavirusom. A umrlih je više od 4200. U Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima savezne države i lokalni laboratoriji tjednima nisu mogli vršiti testove na virus, više od tisuću osoba je zaraženo, a umrlo ih je 29.

Pratite globalno stanje pandemije na portalu worldometer

Trenutno stanje širenja pandemije koronavirusa možete pratiti na portalu worldometer te vidjeti situaciju u pojedinim zemljama svijeta.

 

Izvor članka: http://hr.n1info.com/Svijet/a490125/WHO-proglasio-globalnu-pandemiju-koronavirusa.html

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button