Zdrava prehrana - 19. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Higijena prije, za vrijeme i nakon kuhanja: Lekcije koje nas je korona naučila

Iako se korona ne prenosi hranom, a i ovaj virus uništavaju temperature pri termičkoj obradi namirnica, neke osnovne higijenske navike rukovanja s hranom morale bi biti dio naše svakodnevice

higijena hrane koronavirus termicka obrada pranje hrane

Sjećam se, davno je to bilo, kako u WC-ima u mojoj osnovnoj školi nije bilo papira niti sapuna. I nitko od roditelja se nije bunio. Vjerojatno. Jer u protivnom bi se, pretpostavljam, situacija promijenila. I tako su nam se, malo po malo, higijenske navike srozavale ili ih uopće nismo ni imali. Moramo priznati da smo tome svi doprinijeli.

Postalo je u konačnici „posve normalno“ da se ruke nakon posjeta WC-u „peru“ samo vodom, a isto tako nije ništa neobično vidjeti kako troje osmaša grizu isti sendvič.

Da treba prati ruke, obuti papuče i presvući odjeću po povratku kući, također se „putem negdje izgubilo“. Jednostavno, ono što se davnih dana podrazumijevalo kao normalno, još do prije samo nekoliko mjeseci smatralo se staromodnim i glupim.

Povećana svijest o higijeni

I zato, ako nam je korona išta dobroga donijela, onda je to svakako osvješćivanje o potrebi održavanja dobre osobne higijene i, općenito, o brizi za vlastito zdravlje.

Iako se korona, kako kaže Svjetska zdravstvena organizacija, ne prenosi hranom, a i ovaj virus uništavaju temperature pri termičkoj obradi namirnica, neke osnovne higijenske navike rukovanja s hranom morale bi biti dio naše svakodnevice. Jer, kao što je danas korona u središtu naše pozornosti, sutra će to biti Salmonella ili neka druga bakterija ili virus.

Bilo kako bilo, stare preporuke koje smo „zaboravili“ uvijek će i u svakoj situaciji biti aktualne. I koliko god napredni bili, uvijek će vrijediti ona osnovnoškolska: „čistoća je pola zdravlja“. Uistinu je tako. Treba svakodnevno misliti kako o osobnoj higijeni, tako i o higijeni namirnica i pripreme jela.

Možda su nam naizgled općepoznate smjernice jednostavne i pomalo smiješne, no mnogi ih se ljudi ne pridržavaju.

Čistoća ruku

Krenimo prvenstveno od sebe – pri svakom povratku kući, nakon nužde, nakon čišćenja svoga doma i sličnog, ruke trebamo temeljito oprati u toploj vodi i sapunu.

Mnogi od nas u ovo doba korone kod kuće koriste dezinficijens, no treba naglasiti kako nema smisla dezinficirati ruke ako nisu čiste. Sapun i voda su prvi, a dezinficijens je samo dodatna sigurnost. Osobno ga nemam kod kuće. Redovito i temeljito sam ruke prala i prije, pa se po tom pitanju ne želim dodatno opterećivati.

Higijena namirnica

Kupovina i transport – higijena namirnica počinje već u trgovini. U jednu bismo vrećicu trebali stavljati deterdžente, u drugu sirovo povrće i voće, u treću svježe meso i tako dalje. Nakon kupovine, moramo što prije doći kući. Nema smisla govoriti o higijeni hrane ako jaja, ribu i meso ostavimo u autu na + 45 dok mi „samo skoknemo po par sitnica“ u shopping centar.

Besprijekorna čistoća hladnjaka – Nadalje, kući hladnjak trebamo držati besprijekorno čistim. Je li vaš takav? Ako se baš ne možete pohvaliti, nađite malo vremena i popravite situaciju.

Sirovo meso i riba se odvajaju – Svježe meso i riba ne smiju u hladnjaku doći u doticaj s povrćem i voćem. U protivnom, bakterije iz krvi mesa i ribe lako mogu prijeći na povrće i voće koje jedemo sirovo i tako ugroziti naše zdravlje. I zato, sirovo meso i ribu adekvatno zaštićene držimo u hladnjaku u odgovarajućim pretincima. Ako ih nemamo, poslužimo se plastičnim posudama. U svakom slučaju, važno je meso i ribu potrošiti što prije; u roku dan, dva.

higijena hrane koronavirus termicka obrada pranje hrane2

Higijenska pravila pri pripremi hrane – Ne može se raditi u zakrčenoj kuhinji. U malim pauzama tijekom pripreme jela perimo daske, pribor i posuđe koje nam više ne treba. Nakon obroka operimo posuđe i pribor, obrišimo ga i odložimo na mjesto. Radne površine očistimo i operimo. Jedino tako ćemo spremni i bez stresa pristupiti pripremi sljedećeg ručka ili večere.

Nakon rada s povrćem na kojem je zemlja ili nakon rada sa svježim mesom, operimo ruke kako nečistoće i patogeni mikroorganizmi ne bi prešle s jedne namirnice na drugu. Tako sprječavamo da Salmonella koja bi mogla biti na sirovoj piletini ne prijeđe na jagode koje jedemo svježe.

Čuvanje termički obrađenog mesa ili ribe – A što s pečenim mesom koje ne pojedemo za ručak? Ako pak ne pojedemo svu kuhanu ili pečenu ribu ili meso, ohladimo ih, pa odložimo u hladnjak u prikladnoj poklopljenoj posudi. Jamac je to da nečistoće s druge hrane neće doti u doticaj s gotovim jelima.
Pranje kuhinje i prozračivanje – I naravno, kuhinjske površine i pod držimo čistima, otpad bacimo svaku večer i otvorimo prozore da nas ujutro dočeka svježi zrak. Sve su to sitnice na koje možda ne obraćamo pozornost no i te kako doprinose kvaliteti našega života.

Pranje voća i povrća

Posebnu pažnju valja posvetiti pranju voća i povrća. Primjerice, listovi salate, poriluka i sl. peru se pojedinačno pod mlazom vode kako bi se uklonila zaostala zemlja.

I voće treba oprati prije konzumiranja. Čak i ono čiju koru ne jedemo. Evo primjera. Dinja raste na zemlji i prije rezanja ju treba temeljito oprati jer ćemo u protivnom režući je nožem s kore povući i nečistoće. I sama sam u jednom hotelu imala prilike vidjeti kriške dinje „dekorirane“ zemljom.

Pranjem voća i povrća s njega uklanjamo još i zaostatke kemijskih sredstava korištenih u poljoprivredi, transportu i skladištenju. (Neki voće i povrće kući peru u otopini sode bikarbone. Ja to ne činim jer smatram da za to nema potrebe.)

Važno je i djeci skrenuti pozornost da se voće ne smije jesti neoprano. Spremate li jabuku djetetu za užinu u školi, čistu je stavite u platnenu vrećicu. Sjećam se da je tako meni radila moja baka. Dobre navike, složit ćete se sa mnom, stječu se u djetinjstvu.

Ah, ti rokovi

Higijena namirnica odnosi se i na kontrolu rokova valjanosti. Ne trebamo u kući gomilati državne robne zalihe. To, primjerice, znači da svoje ormare i smočnice ne trebamo pretrpavati svim mogućim i nemogućim cjelovitim žitaricama. Suludo je u kući entuzijastično imati i kvinoju i proso i heljdu i ječam i raž, pa na koncu pola toga baciti jer je prošao rok.

Osobno trenutno u ormaru imam ječam i pšenicu, pa kada nešto od toga potrošim, kupit ću proso. Najgore je bacati hranu dok drugi ljudi gladuju. Toga se uvijek držim i mogu se pohvaliti da se ne sjećam kada sam zadnji put nešto bacila. I ne kuham „za vojsku“ već tek onoliko koliko ćemo pojesti.

Kako spriječiti kvarenje hrane ljeti?

Kvarenje hrane ljeti nažalost je česta pojava i ponekad ne znamo kao to spriječiti. Srećom, potrebno je samo malo...

SAZNAJTE VIŠE

A kakva je situacija kod vas? Ne ustručavajte se sebi priznati propuste. Sve se može ispraviti i poboljšati. Najgore je zatvarati oči pred očitim problemima. Danas mali, sutra će postati teško rješivi. I zato, vodimo računa o higijeni namirnica i svojoj osobnoj jer „čistoća je pola zdravlja“.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama