Zanimljivosti i savjeti - 3. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - dr. med. Duje Tomašević

Nezdrave navike na poslu koje narušavaju naše zdravlje

Prekovremeni rad, preskakanje obroka i previše sjedenja samo su neke od nezdravih navika koje bi svakako trebalo pokušati promijeniti

Nezdrave navike na poslu

Više od 13 % radnika u zemljama Europske unije radi prekovremeno, a tek u posljednjih desetak godina prekovremeni je rad ograničen do najviše deset sati tjedno. Mnogobrojnim studijama utvrđeno je da radnici koji rade prekovremeno češće od drugih radnika iste dobi i spola imaju stres na radu.

Kao posljedice stresa češće su nesanice kod radnika, češće obolijevaju od akutnog srčanog ili moždanog infarkta, češće imaju povišeni tlak, češće obolijevaju od šećerne bolesti tip II, češće imaju povišenu tjelesnu masu, nerijetko su i pretili, imaju povišen kolesterol i masnoće u krvi. Kod ovih radnika ranije dolazi do oštećenja sustava za kretanje, osobito vratne i slabinske kralježnice.

Osim toga, nezdravo se hrane, a veći broj ih puši i konzumira alkohol. Češće od drugih dolaze na posao i kad imaju zdravstvene tegobe, a rezultat svega je njihov raniji odlazak u mirovinu što, osim smanjene kvalitete njihovog života, uzrokuje i velike troškove država.

Sve ovo zahtijeva poseban napor tima za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Radnike treba educirati o štetnom utjecaju prekovremenog rada te zajedno s poslodavcem raditi na prevenciji bolesti vezanih uz rad.

>>Veliki problem današnjice: Odlični savjeti kako da smanjite stres na poslu<<

Preskakanje obroka

Mnogi ljudi skloni su preskakati pauzu za ručak kako bi obavili čim više posla i bili još produktivniji. No preskakanje obroka loša je navika koja negativno utječe na naš organizam, a kontinuirani rad bez pauze izaziva umor i iscrpljenost. Osim toga, mnoge osobe koje rade bez pauze postaju razdražljive tijekom radnog vremena te imaju česte promjene raspoloženja.

Realnost današnjeg užurbanog stila života jest nemogućnost da posvetimo dovoljno vremena pravilnoj prehrani i redovitoj tjelovježbi. Ako pokušavate jesti zdravo kako biste izgubili višak kilograma, onda morate pametno birati što jedete za ručak.

Preskakanje ručka iznimno je nezdravo i šok je za ljudski metabolizam. Baš kao doručak, i ručak je vrlo bitan obrok u danu te trebate paziti kakve namirnice jedete. Nezdrava hrana nepovoljno utječe na šećer u krvi i hormone, pa su tako promjene raspoloženja i iznenadni pad energije usred dana rezultati pogrešno odabranih namirnica za ručak.

Također, jedna od loših navika jest i ručanje „vani“. Ne samo da je ta navika loša po vaš struk, već i po vaš novčanik. Sačuvajte novac i kalorije tako što ćete si na posao donositi za ručak zdrave obroke koje ste pripremili kod kuće.

Previše sjedenja i križobolja

Istraživanja su pokazala kako zaposlenici u tvrtkama u prosjeku sjede šest sati dnevno, a ista tvrde kako čak ni intenzivno vježbanje ne može do kraja umanjiti negativne posljedice po tijelo. Previše sjedenja može biti jedan od uzročnika teških oboljenja, osobito nepravilno, produljeno sjedenje bez pauze.

Križobolja, odnosno bol u leđima pravi je zdravstveni problem današnjice te se smatra bolešću modernog čovjeka. Prema poznatoj statistici, 80 do 85% populacije barem jednom u životu osjeti bol u donjem dijelu kralježnice. Naime, to je najčešći uzrok izostanka s posla i povećanja dana bolovanja u svijetu te zbog toga trpi ne samo bolesnik, već i tvrtka u kojoj radi.

Olakšajte svakodnevicu sebi i svojoj kralježnici izvodeći neke od vježbi za vrijeme pauze na poslu i osjećat ćete se puno bolje. Osim što vježbe ne oduzimaju puno vremena, spriječit ćete sve češće bolesti kralježnice koje se događaju upravo zbog previše sjedenja.

Za vrijeme radnog vremena, pokušajte svaka dva do tri sata ustati i kratko prošetati. Kako biste mogli izvoditi neke od vježbi istezanja u uredu, za posao odjenite laganu i prozračnu odjeću koja će vam omogućiti lakše kretanje. Također izbjegavajte visoke potpetice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button