Zdrava prehrana - 12. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Rajčica, jabuka, jaja: 12 namirnica koje ste cijeli život krivo pohranjivali

Bacanje hrane znači da bacate novac. Što ako postoji način da produžite rok trajanja namirnicama i zauzvrat uštedite? Mlijeko, jabuka, rajčica, jaja... samo su neke od namirnica koje ste vjerojatno pogrešno pohranjivali

hrana, namirnice, jabuka, rajčice, mlijeko

Naime, mnogi još ne znaju da je većina kvarljive hrane sigurna za jelo i nakon što je istekao rok trajanja istaknut na ambalaži, pa tu hranu što zbog neznanja, a što zbog predostrožnosti, bacaju u smeće.

Znate li kako se pravilno pohranjuju namirnice, kako ih je najbolje očuvati i koliko dugo uopće mogu stajati? Naime, svaka namirnica je namirnica za sebe i svaka od njih ima svoja pravila. Donosimo popis 12 namirnica koje gotovo uvijek imate u svom domu i kako ih sačuvati da budu sigurne za konzumiranje.

1. Jaja

Pohranjivanje jaja u originalnoj kutiji na polici u hladnjaku očuvat će ih svježima barem 3-4 tjedna nakon datuma isteka roka. Međutim, pripazite! Nipošto ih nemojte držati u vratima hladnjaka jer ih to čini osjetljivijima zbog česte promjene temperature.

2. Mlijeko

Mnogi od nas čine pogrešku kada je pohrana mlijeka u hladnjaku u pitanju. Nerijetko ga držimo u vratima baš kao i jaja. No, mlijeko čuvajte na polici u stražnjem dijelu hladnjaka jer je upravo to najhladnije mjesto.

>>Samo zdrava koža je lijepa. Kliknite i doznajte koje će namirnice osigurati vašoj koži ljepotu i mladalački sjaj<<

3. Ostaci hrane

Ostatke hrane koji su vam ostali od ručka ili večere, stavite u hladnjak u roku od 2 sata nakon kuhanja. Koristite široke i plitke posude. Pripazite i vodite računa da ne stoje više od pet dana.

4. Jabuka

Jabuku nemojte naprosto staviti u hladnjak. Savjet je da je stavite u vrećicu za zamrzavanje, a potom u hladnjak. Ako pohranjujete narezanu, odnosno kriške jabuka, bilo bi dobro da ih pokapate s nekoliko kapi limuna kako ne bi izgubile boju i potamnile.

5. Bobičasto voće

Borovnice, kupine, maline i ribizle čuvajte u hladnjaku u izvornoj posudici u kojoj ste ih kupili. Plodove dobro pregledajte i odstranite oštećene ili one koji su već počeli trunuti. Bobičasto voće nemojte prati sve do trenutka do kad ga ne butede imalu namjeru pojesti.

6. Sirovo meso

Zamotajte sirovo meso u barem dvije vrećice. Ne stavljajte ga pored gotove hrane u slučaju da dođe do curenja.

7. Orašasti plodovi

Imate li namjeru svoje orašaste plodove pojesti u roku od mjesec dana ili dva, možete ih držati na sobnoj temperaturi. Ukoliko ih ne pojedete u predviđenom vremenskom roku, spremite ih u hladnjak gdje mogu ostati i do godine dana. 

8. Gljive

Nemojte prati gljive prije nego što ih spremite. Stavite ih u papirnatu vrećicu u hladnjaku i održavajte ih suhima.

>>Krastavce možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: krastavci za salatu (svježi) i krastavci za kiseljenje. Svježi krastavci su veći, imaju deblju kožu i lakše se režu, a sorte za kiseljenje su manje i imaju tanju kožu. Zašto bi se krastavac trebao naći na vašem jelovniku i koje sve blagodati pruža, doznajte ovdje<<

9. Grožđe

Grožđe stavite u vrećicu (ako je već tako pakirano, nemojte ga vaditi), a potom ga zamotajte u papirnati ubrus. To će apsorbirati vlagu koja može uzrokovati pojavu plijesni. Grožđe nemojte prati sve dok se ne odlučite da ga pojedete.

10. Banane

Nemojte ih držati i čuvati u “grozdu” odnosno zajedno. Banane odvojite svaku zasebno, a potom svaku od njih stavite u vrećicu za pohranu. Nemojte ih spremati u hladnjak jer će dobiti tamne i smeđe mrlje.

11. Tvrdi sir

Možete ga jesti i nakon isteka roka koji je označen na pakiranju ako ga pravilno u međuvremenu pohranite. Da bi vaš tvrdi sir bio siguran za konzumaciju još 2 do 4 mjeseca nakon isteka roka trajanja, čuvajte ga tako što ćete ga zamotati u foliju koja otporna na vlagu.

12. Rajčice

Cherry rajčice u hladnjak spremite u pakiranju u kojem ste ih kupili u trgovini. Većim rajčicama trebali biste dopustiti da dozriju izvan hladnjaka te ih u hladnjak spremiti tek kada postanu skroz crvene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button