Odmor i putovanja - 13. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Njemački grad u kojem je misao krenula u tisak

Povijest slikovitog Mainza obilježena je pričom o Gutenbergu i njegovu tiskarskom stroju, no to je grad koji nudi mnogo više, među ostalim i vrhunska vina

Mainz

Mainz je glavni i najveći grad njemačke savezne pokrajine Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz). Nalazi se na jugozapadu Njemačke uz rijeku Rajnu i sa 200.000 stanovnika spada u manje glavne gradove njemačkih saveznih pokrajina.

No to ga ujedno čini i privlačnim za posjet te uživanje u mirnoj i pitomoj atmosferi srednjoeuropskoga gradića s bogatom poviješću i brojnim znamenitostima okupljenim na malom prostoru koje možete obići tijekom opuštene šetnje. Među činjenicama koje ponajviše određuju današnji identitet grada izdvajamo Gutenberga, sveučilište, rimsku povijest i vina.

Civilizacijska revolucija

Premda smo danas fascinirani tehnološkim razvojem, prije svega u području komunikacije, mnogi povjesničari slažu se da je u kontekstu tadašnjega vremena mnogo veću civilizacijsku revoluciju  predstavljao Gutenbergov tiskarski stroj koji je promijenio kulturnu sliku svijeta više nego išta prije ili poslije njega. Gutenberg je rođen u Mainzu, gdje je i umro, a pri obilasku grada sigurno nećete zaobići njegov muzej koji se nalazi u centru grada.

Jesen je idealno vrijeme za putovanje u Mainz jer ga krase mnogi parkovi i perivoji čije jesensko šarenilo daje posebnu draž obilasku grada. U gradu su i brojne crkve, a najprije obilazimo modernu sinagogu u kojoj doznajemo informacije o bogatoj i burnoj povijesti židovskog stanovništva koje je tijekom stoljeća obitavalo u gradu.

Jesen je idealno vrijeme za putovanje u Mainz jer ga krase mnogi parkovi i perivoji čije jesensko šarenilo daje posebnu draž obilasku grada

Najveći broj znamenitosti, naravno, nalazi se u gradskoj jezgri, odnosno Starom gradu (Altstadt). Na glavnom gradskom trgu dominira katedrala Svetog Martina, starija od tisuću godina, svjedok brojnih ratova, a u onom posljednjem, Drugom svjetskom, znatnije je oštećena tijekom savezničkog bombardiranja. Tu su i zgrade opere te starog sveučilišta.

Žila kucavica Njemačke

U Altstadtu se nalazi i nekoliko manjih slikovitih trgova s baroknim kućama. Zasigurno najslikovitiji i najromantičniji je Kirschgarten koji krase tradicionalne kuće prošarane karakterističnim drvenim gredama koje su simbol srednjoeuropske tradicijske arhitekture. To je idealno mjesto da zastanete, predahnete i popijete kavu ili čaj te uživate u nestvarnom ambijentu starih kuća i kaldrme.

Primijetit ćete da su neki kućni brojevi plavi, a neki crveni. Naime, radi lakšeg snalaženja i orijentacije brojevi u ulicama koje su paralelne s Rajnom označeni su plavom bojom, a u onima koje su okomite na Rajnu crvenom. Pri obilasku grada predlažemo šetnju do Schillerova spomenika i karnevalske fontane koja je jedan od zaštitnih znakova grada i nezaobilazna stanica svakog turističkog itinerara. Među znamenitostima ističemo i crkvu Svetog Stjepana koja je najpoznatija po prozorima koje je iscrtao poznati slikar Marc Chagall.

Radi lakšeg snalaženja i orijentacije brojevi u ulicama koje su paralelne s Rajnom označeni su plavom bojom, a u onima koje su okomite na Rajnu crvenom

Položaj i povijest Mainza uvelike su određeni Rajnompa je red i da se prošećete lijepo uređenim šetnicama uz tu veliku rijeku, jednu od žila kucavica Njemačke, ali i cijele srednje Europe. Kao prethodnik grada Mainza u antičko vrijeme ovdje se nalazio rimski Mogontiacum, utvrda i vojna baza, a danas je grad jedna od najvećih luka u unutrašnjosti Njemačke.

Majstori vina

Mainz je ujedno jedno od najvećih njemačkih središta proizvodnje vina u kojem se nalazi i sjedište ministarstva vina savezne pokrajine Falačko Porajnje. Činjenica da postoji takvo ministarstvo govori o tome koliko je proizvodnja vina važna gospodarska grana. Na ovom području vinova loza uzgaja se od antikepa pri posjetu Mainzu svakako kušajte vina i posjetite Kuću njemačkih vina. Ako se u ovom gradu zateknete krajem ljeta, svakako obiđite Sajam vina, jedan od najvećih u Njemačkoj.

Pretpostavljamo da ćete svoj boravak u ovom lijepom gradu željeti ovjekovječiti pa predlažemo da to učinite fotografirajući se na jednom od mostova koji premošćuju Rajnu. Pogledi su zaista lijepi,a vizura grada je fascinantna.

I za kraj, podsjetimo da je grad Mainz prijatelj grada Zagreba, i to najstariji.No bili iz Zagreba ili ne, Mainz će vas dočekati prijateljski te vam priuštiti ugodan boravak u jednom od bisera njemačke i srednjoeuropske kulturne karte. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button