ADIVA Plus sadržaj - 21. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Dvorci Bavarske i München

Malo koja europska regija ima romantičniju atmosferu od Bavarske. Od idiličnih sela i netaknute prirode do bajkovitih dvoraca, a tu je i München, jedan od najpoželjnijih gradova svijeta

Bavarska-Neuschwanstein

Osim romantičnim lokacijama, Bavarska je bogata i mnoštvom važnih povijesnih znamenitosti. S toliko mnogo stvari za vidjeti i raditi u ovoj saveznoj državi, nije ni čudo što je riječ o jednoj od turistički najrazvijenijih regija Europe. Ako dobro organizirate i planirate svoje putovanje, u manje vremena možete više toga vidjeti, no unatoč tome, zbog bogatstva sadržaja u Bavarskoj nemoguće je obići sve. Stoga ovom prilikom predlažemo da tema vašeg putovanja budu dvorci Bavarske.

Šetnja s bakljama kroz zimsku noć

Mnogi od vas sigurno su čuli za takvu ideju, jer je riječ i o programu koji je jedan od najstandardnijih i najtraženijih u našim turističkim agencijama. Ako želite ležernije putovanje s manje brige oko organizacije, bez problema, u svako doba godine, u našim agencijama pronaći ćete aranžmane u trajanju od nekoliko dana koji obuhvaćaju posjete dvorcima i bavarskoj prijestolnici Münchenu.

Dvorac Neuschwanstein

Krenimo od dvorca koji je najpoznatiji u Bavarskoj i jedan od najpoznatijih u svijetu – dvorac Neuschwanstein. Njegova romantična arhitektura i sanjiva lokacija prikazani su na bezbrojnim fotografijama, u filmovima, a neki tvrde da je bio inspiracija za Disneyjev logo te ilustraciju dvorca Trnoružice.

Tijekom vašeg obilaska dvorca, čut ćete priče o njegovom fantastičnom tvorcu, „ludom“ kralju Ludwigu II., posjetit ćete mnogobrojne prostorije i odaje te ostati zadivljeni uređenjem koncertne dvorane.

Dvorac je smješten na vrhu klisure, a njegovoj fantastičnoj vizuri svake godine se divi više od milijun posjetitelja. Radi se o najposjećenijem dvorcu u Njemačkoj te nije čudo što se našao na UNESCO popisu zaštićene svjetske kulturne baštine. Najupečatljiviji dio posjeta mnogima je promatranje Neuschwansteina s Marienbrückea, mosta odakle su snimljene sve svjetski poznate amblemske fotografije.

Dvorac Hohenschwangau

Dvorac Hohenschwangau

U blizini se nalazi i dvorac Hohenschwangau, u kojem je Ludwig II. proveo svije djetinjstvo. Hohenschwangau je izgrađen u neogotičkom stilu iz doba engleskih Tudora.

Premda je izvana mnogo manje raskošan od svog susjeda, iznutra raskoši ne manjka. Spavaće sobe dekorirane su bogatstvom boja, a jedna od njih čak ima ocrtano zvjezdano nebo na stropu. Sagrađen je u 19. stoljeću na ostacima tvrđave Schwangau u čiji je posjed došao Ludwigov otac princ Maksimilijan te je proveo opsežnu rekonstrukciju dvorca.

Dvorac Herrenchiemsee

Sljedeći bavarski biser neka vam budu Herreninsel i dvorac Herrenchiemsee. Herreninsel, u prijevodu „Muški otok“, poznat je po veličanstvenoj palači Herrenchiemsee, umanjenoj kopiji francuskog Versaillesa.

I ovu palaču dao je sagraditi kralj Ludwig II. 1878. godine. Palaču je izgradio u čast francuskog Luja XIV. (kralj Sunca), koji mu je bio uzor. Luj XIV. je kao svoj simbol odabrao sunce te je njima ukrasio svoju najpoznatiju građevinu, dvorac Versailles.

Dvorac Nymphenburg

Dvorac Nymphenburg

Pri svojem obilasku Bavarske, nećete zaobići njen glavni i najveći grad München. A u Münchenu će vas dočekati dvorac Nymphenburg. Svojim jedinstvenim spojem arhitekture i hortikulture, kompleks palače i parka Nymphenburg jedan je od najboljih primjera sinteze umjetnosti u Europi.

Godine 1664., nakon rođenja prestolonasljednika Maxa Emanuela, izborni knez Ferdinand Maria od Bavarske i njegova supruga Henrieta od Savoje naručili su izgradnju palače. Max Emanuel poslije je dao proširiti kompleks bočnim galerijama i stambenim paviljonima. Mnogobrojne odaje bogate su namještajem, ukrasima i umjetninama iz svih faza postojanja dvorca.

Ljepote Münchena

Navedeni dvorci samo su najpoznatiji i najposjećeniji od stotina bavarskih dvoraca koje obilaziti možete do u beskraj. Kad ste već u Bavarskoj, naravno da predlažemo i posjet Münchenu.

Njemačka je jedna od najnaprednijih država svijeta, onih s visokom razinom služenja vlastitoj populaciji. Dokaz tome je briga za ravnomjerni razvoj i maksimizaciju potencijala svake pojedine regije. Ona je najsvjetliji europski primjer decentralizirane države s mnogo društvenih žarišta, a jedno od najvećih je München, glavni grad Bavarske i jedan od za život najpoželjnijih gradova svijeta. Uz spomenute, mnogo je drugih razloga za posjet ovom gradu.

München

Po mnogima je riječ o kulturnoj prijestolnici Njemačke posebno poznatoj po zbirci stare i klasične umjetnosti. Stara i Nova pinakoteka, Pinakoteka moderne i Lenbachhaus, pripadaju najpoznatijim umjetničkim muzejima svijeta, dok Njemački muzej godišnje bilježi više od milijun posjetitelja.

Standardni dio turističkih itinerera čine i Bavarski parlament, Kraljevska palača, Opera te mnoga druga zdanja koja svjedoče dugoj i zgusnutoj povijesti ovog grada. Glavni gradski trg Marienplatz okružen je Novom i Starom vijećnicom a u blizini se nalazi Frauenkirche – zaštitni znak grada. Marienplatz mjesto je održavanja Christkindlmarkta, božićnog sajma. Sat kukavica na gradskoj vijećnici, jedan je od najljepših na svijetu i, kao u mnogim gradovima, njegovo otkucavanje jedna je od turističkih atrakcija. München je, zar smo sumnjali, i grad parkova. Hofgarten i Engleski vrt spadaju u najljepše u Europi.

Rajna dolina Rajne Koblenz Wiesbaden Sankt Goar Boppard

Dolina Rajne: plovidba kroz prošlost

Iznimno lijepo i bajkovito područje Doline gornjeg srednjeg toka Rajne idealna je ruta za riječna krstarenja

SAZNAJTE VIŠE

Grad sporta i piva

Grad je i jedna od europskih sportskih prijestolnica; nogometni klub Bayern je jedan od najuspješnijih u povijesti tog sporta. Njegov dom je Allianz Arena, velebni stadion, također jedna od turističkih atrakcija grada.

Premda velegrad s mnoštvom događanja za sve ukuse, München je ipak najpoznatiji po najvećem svjetskom narodnom festivalu – Oktoberfestu. Poznati pivski festival kojeg godišnje posjeti preko 6 milijuna ljudi. Traje 16 dana, tijekom druge polovice rujna do prvog vikenda u listopadu. Oktoberfest je važan dio bavarske tradicije i održava se od davne 1810. godine kada je kralj Ludwig oženio princezu Theresu von Sashen-Hildburghausen što su stanovnici grada proslavili narodnim veseljem na mjestu na kojem se ono održava i danas.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button