Odmor i putovanja - 11. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Dobrodošli u Berlin: Dobroćudni kozmopolis burne povijesti

Nekadašnji glavni grad Trećeg Reicha, Berlin, ostavio je bolnu povijest daleko iza sebe te je izrastao u metropolu vrijednu divljenja, pa tako i posjeta

Berlin, glavni grad, povijest, metropola, putovanja

Kao što je slučaj sa svakim velikim gradom koji je pritom i prijestolnica, Berlin je grad iznimne povijesti, s brojnim mjestima koje vrijedi posjetiti.

Berlin je, uz moj rodni grad, jedan od rijetkih gradova u kojem mogu zamisliti svoje prebivalište. Mnogo je razloga za to, no najvažniji je odsutnost kolektivnog robovanja određenom identitetu. Iz pepela niču mladice. Možda je otvorenost ovoga grada posljedica uništenja, i fizičkog i svakog drugoga, koji je grad doživio tijekom 20. stoljeća.

Stanovnici Berlina, kao malo tko, svjesni su opasnosti kolektivnih identiteta. Zato, mislim više nego drugdje, drže do sadržaja ljudskog bića, a ne do forme.

Za Berlin ću spomenuti primjer mjesta za noćne izlaske improviziranog u nedovršenoj ili derutnoj zgradi, gdje jedne uz druge možete vidjeti brokere u odijelima i aktovkama, studente, današnje hipije, backpackere… Odsutnost segregacije po statusu, dobi, ukusima i izgledu i jest glavni identitet Berlina. Odsutnost identiteta njegov je najmarkantniji i najvredniji identitet.

Proljeće je pravo vrijeme za putovanja: Donosimo 3 ideje za odmor

Povoljno putovanje

Kao što je slučaj sa svakim velikim gradom koji je pritom i prijestolnica, Berlin je grad iznimne povijesti, s brojnim mjestima koje vrijedi posjetiti. Među bezbroj posebnosti najdojmljivije su one vezane uz povijest grada 20. stoljeća.

Kao glavni grad Trećeg Reicha Berlin je bio završni cilj saveznika u okončanju Drugoga svjetskog rata. Zatim je postao glavna neuralgična točka blokovske podjele svijeta. Upravo u njemu odvijali su se ikonografski događaji vezani za povijest druge polovice prošlog stoljeća. Najprije gradnja zida, zatim Kennedyjev govor, pa rušenje zida koje se poima kao simbolični početak novog doba, u kojem je, među ostalim, formirana i naša država. 

Predlažemo da si sami organizirate posjet Berlinu. Snalaženje u gradu nije teško, stanovnici su srdačni i svi znaju engleski jezik. Kad dođete u objekt u kojem imate rezervaciju za smještaj, mnogo je veća vjerojatnost pozitivnih nego negativnih iznenađenja. Povezanost avionskim linijama omogućuje nam da, uz ostale europske metropole, Berlin uvrstimo u naše city break vikend-destinacije. Putujete li low budget aviokompanijom, uz dobro planiranje i oni s tanjim novčanikom moći će si priuštiti nekoliko dana u Berlinu.

Njemačka je policentrična država pa je i, kako dolikuje njezinoj metropoli, Berlin policentričan grad s više žarišta javnog života. Uz znamenitosti koje su obavezne u svakom turističkom obilasku grada kao što su Reichstag (parlament), Brandenburška vrata, Alexanderplatz, Unter den Linden ili ostaci Berlinskog zida, posebno preporučujemo berlinski zoološki vrt i s njim povezan akvarij koji je iznimno bogat slatkovodnim i morskim bićima. Ako ste dio generacije koja je čitala knjigu „Djeca s kolodvora ZOO“, naći ćete ga u blizini.

putovanja, način života, destinacija, planiranje, realizacija

Od planiranja do realizacije događa se čarolija putovanja

Putovanja su mnogima omiljena strast, a danas su postala način života i više nisu luksuz. Odaberite omiljenu destinaciju, okupite...

SAZNAJTE VIŠE

Potsdam – njemački Samobor

Vezano uz doba podijeljenosti grada na zapadni i istočni u vrijeme „željezne zavjese“, svakako posjetite Checkpoint Charlie, nekadašnji granični prijelaz usred podijeljenoga grada. Danas se ondje nalazi muzej posvećen Berlinskom zidu i onima koji su ga pokušavali prijeći u potrazi za boljim životom.

Kad je riječ o noćnom životu, u Berlinu vam definitivno neće biti dosadno. Nećete pogriješiti ako se u večernjim ili noćnim satima prošećete Oranienburger Strasse, jednom od ulica koje čine okosnicu noćnog života. Premda velegrad, Berlin je vrlo dobroćudan i noću pa šetnja ulicama grada u to doba predstavlja mnogo manji rizik nego u ostalim svjetskim metropolama.

Ako vam vrijeme dopusti, predlažemo i jednodnevni ili poludnevni posjet Potsdamu, gradiću u okolici Berlina (vlak za Potsdam iz Berlina vozi svakih 10 minuta). Potsdam ćemo najkraće opisati ako kažemo da je on Berlinu ono što je Samobor Zagrebu, slikovit i miran gradić s lijepim perivojima i šetalištima. Mnoge impresije ponijet ćete iz Berlina, no srdačnost i otvorenost ljudi bit će na prvome mjestu. Berlin je, naime, grad koji je predrasude, kao i bolnu povijest ostavio daleko iza sebe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button