ADIVA Plus sadržaj - 12. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Dolina Rajne: plovidba kroz prošlost

Iznimno lijepo i bajkovito područje Doline gornjeg srednjeg toka Rajne idealna je ruta za riječna krstarenja

Rajna dolina Rajne Koblenz Wiesbaden Sankt Goar Boppard

Sa svojim strmim obalama obrubljenim slikovitim gradićima i srednjovjekovnim dvorcima, nije čudo da je UNESCO 65-kilometarski dio rijeke Rajne od Koblenza do Mainza uvrstio na svoj popis svjetske baštine. Ovaj predio, službenog naziva Dolina gornjeg srednjeg toka Rajne, najčešće se naziva samo Dolina Rajne. 

Riječ je o iznimno lijepom i bajkovitom području koje posjetiteljima nudi mnogo toga, a radi se i o jedinstvenoj ruti za riječna krstarenja. U obilazak ovog jedinstvenog područja možete, naravno, i automobilom, no i vlakom. Vaš posjet može biti kraći kao, na primjer, jednodnevni izlet iz Frankfurta koji se nalazi na nešto više od sata vožnje te iz Bonna i Kölna sa sjeverne strane, no može trajati i tjednima.

Zanosna velika jezera sjevera Italije

Grad na termalnim izvorima

Kada dolazite s jugozapada, iz pravca Frankfurta predlažemo da vam prvo odredište bude Wiesbaden, glavni grad savezne države Hessen koji se nalazi na termalnim izvorima. Radi se o jednoj od ranih turističkih destinacija srednjoeuropske aristokracije čijim urbanim pejzažem dominiraju parkovi i velebne palače.

Wiesbaden

Potom nastavite prema području Rheingau poznatom po pjenušcima i obiđite prekrasni turistički gradić Rüdesheim. U ovom malom biseru počastite svoje nepce u vinskim podrumima i starim gostionicama. Popnite se na uzvisinu iznad grada do spomenika Germanije podignutog u znak sjećanja na ujedinjenje Njemačke u devetnaestom stoljeću. Odatle se pruža jedinstven panoramski pogled na dolinu.

Ljepotica koja je zavodila lađare

U Rüdesheimu se možete ukrcati na brod i uživati u četverosatnoj plovidbi Rajnom do Koblenza. Ovo je jedna od najpoznatijih i najromantičnijih riječnih ruta Europe. Ploveći Rajnom prolazite pokraj dražesnih gradića, brežuljaka na kojima se nalaze besprijekorno uređeni vinogradi i mnogobrojni veličanstveni dvorci. Proći ćete i pokraj slavne litice na kojoj je još slavnija Lorelei svojom pjesmom zavodila lađare koji su, sluđeni pjesmom ljepotice, udarali svoje lađe o stijene, tonuli i umirali. Lorelei je tema i motiv mnogih njemačkih pjesama posebno iz razdoblja romantizma, a najpoznatija je ona Heinricha Heinea.

Rimske zidine i utvrde

Pri vašem obilasku ovog bajkovitog područja svakako posjetite i romantične gradiće Sankt Goar i Boppard. U Sankt Goaru prošetat ćete slikovitom povijesnom jezgrom koja se nalazi ispod dvorca Rheinfells i izgubiti se u uličicama gradskog središta omeđenog modrom rijekom. Boppard je zasigurno jedno od najljepših naselja doline, s ostacima rimskih zidina i utvrda među kojima su se smjestili brojni vinski podrumi i šarene suvenirnice. Preporučujemo da u restoranu Severus Stube kušate neko od tradicionalnih njemačkih jela koja se ovdje poslužuju u obilnim porcijama, poput svinjske koljenice i bečkog odreska. Rimska utvrda Bodobrica datira iz četvrtog stoljeća kada je Boppard bilo jedno od najvažnijih rimskih naselja u ovom dijelu toka Rajne. Iako su danas od ove veličanstvene građevine ostale samo ruševine, može se naslutiti kako velika je to bila prepreka potencijalnim osvajačima. U katoličkoj crkvi iz 13. stoljeća divit ćete se šarenim freskama.

dolina Rajne

Portal u prošlost

Sljedeća postaja na vašem putu neka bude selo Bacharach; čim prođete kroz vrata starih gradskih zidina, osjetit ćete kao da ste se vratili u prošlost. Selo koje broji samo 1800 stanovnika, ugniježđeno je između rijeke Rajne i strmih brežuljaka prekrivenih vinovom lozom, a nad njim ponosno stražari utvrda Stahleck. Iako je riječ o malom mjestu, mnoštvo posjetitelja dolazi u Bacharach prvenstveno kako bi se divili srednjovjekovnim zgradama od drva koje se nižu uz popločane ulice.

Jedan od najzanimljivijih dvoraca ovog područja je Schönburg koji datira iz 12. stoljeća. Krajem 17. stoljeća je uništen, no godine 1885. jedan se je njemačko-američki bankar zaljubio u ruševine i vratio dvorcu prijašnji sjaj. Danas se u njemu nalazi hostel i hotel koji se redovito nalazi na listama najboljih hotela u dvorcu na svijetu.

Alpska idila u našoj blizini: koje ljepote krije Zgornje Jezersko

Mir, svjež planinski zrak, zelene doline, jezera i izvor ljekovite vode, domaća jela i pregršt mogućnosti za aktivnosti na...

SAZNAJTE VIŠE

Na sjeveru doline, gdje se rijeka Moselle ulijeva u Rajnu, nalazi se Koblenz. Prošetat ćete povijesnim središtem ovog značajnog rimskog i biskupskog grada. S druge strane Rajne nalazi se spektakularna utvrda Ehrenbreistein. Do nje se iz Koblenza dolazi jedinstvenom vožnjom žicarom preko rijeke. Kad ste u Koblenzu, preporučujemo posjet muzeju Romanticum u kojem ćete naći mnoštvo zanimljivih eksponata vezanih za povijest plovidbe Rajnom.

Ovdje možete završiti vaše putovanje dolinom Rajne, no možete i nastaviti s obilascima neobičnih mjesta danima, tjednima i mjesecima. Neka vaše krstarenje ovim bajkovitim područjem postane dio povijesti vašeg života, i neka vašem unutarnjem skladu doprinese jedinstveni sklad prirode, vode, krajolika, povijesti i kulture Doline Rajne.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button