Odnosi i veze - 19. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov

Zajedničko ljetovanje: 3 zamke koje prijete da ostanete bez prijatelja

Negdje je napisano da, ako želite uistinu upoznati neku osobu, trebate s njom otići na putovanje

Doista, premda s nekim možemo sjajno funkcionirati u kontekstu povremenih druženja, kada dođe do intenzivno provedenog zajedničkog vremena na putovanju, odnos se može uvelike narušiti.

Izazov leži u tome što ne možemo unaprijed pretpostaviti kako će se netko ponašati, pogotovo ako s tom osobom prvi put planiramo putovanje. Stoga, dobro je imati nekoliko stvari na umu:

1. Predvidite potencijalne probleme unaprijed

Jedna od najvažnijih stvari prije zajedničkog odlaska na godišnji odmor s prijateljima jest unaprijed utvrditi neka pravila. To se najčešće odnosi na budžet, smještaj i aktivnosti. Kod budžeta se treba dogovoriti o zajedničkom fondu u koji će svi stavljati jednaku količinu novca, a koji će se koristiti na stvari koje svi konzumiraju, poput ručka, pića ili ulaznica za izložbe. Budžet prilagodite mogućnostima svakoga iz društva. Na taj način, oni s ograničenim budžetom neće se osjećati loše što troše na nešto što si ne mogu priuštiti. Također, oni koji raspolažu većim budžetom moći će odlučiti kada će i hoće li počastiti ostatak društva, bez osjećaja kako to u svakoj prilici moraju napraviti.

>>Za lajkovima na društvenim mrežama mnogi čeznu iako to možda nikada ne bi priznali, a kritike znaju itekako zaboljeti. Opterećivanje mišljenjem drugih prije je pravilo nego izuzetak i dobilo je svoj naziv – statusna tjeskoba… Zašto nam je toliko važno što će drugi misliti o nama doznajte ovdje<<

Što se tiče smještaja, treba uvažiti kako nekima možda kvaliteta nije stavka, no drugima jest. Ako se ne možete dogovoriti oko zajedničkog smještaja, dobar je korak uzeti različite smještaje, luksuznije ili manje luksuzne, ovisno o preferencijama. Nigdje ne piše pravilo da na zajedničkom godišnjem odmoru morate boraviti u istom smještaju, stoga je ovo je dobar način da svi budu zadovoljni.

Također, jako je važno isplanirati unaprijed barem okvirne aktivnosti, kako se ne bi dogodilo da netko podrazumijeva kako će se odmor sastojati od izležavanja na plaži, dok drugi misli kako će ga provesti aktivno u prirodi ili istražujući kulturne znamenitosti. Pokušajte udovoljiti željama većine, kombinirati različite interese, ili se bez ljutnje podijeliti tako da skupina koju zanimaju znamenitosti ode u obilazak, a skupina željna sunca i mora ostane na plaži.

2. Sto ljudi, sto ćudi – poštujte različitosti

Kada putujete sa skupinom prijatelja, pripremite se na povremene frustracije. Nismo svi isti i nemamo iste interese. Ako ste se dobro dogovorili i predvidjeli potencijalne probleme unaprijed, velika je vjerojatnost da ćete izbjeći dosta nesporazuma. Ali to ne znači da će cijelo putovanje biti mirna luka. Netko će možda provoditi više vremena pod tušem, netko će se kasnije dizati, netko će možda imati neke druge rituale koji će se kositi sa željama ostatka grupe.

>>Kako se vrijeme godišnjih odmora bliži, sve je teže ostati fokusiran na dnevne zadatke. Tijelom smo u uredu, ali u mislima smo već na putu i na plaži… Kliknite i doznajte zašto su nam dani i sati pred godišnji odmor tako dugački…<<

I ovdje je najvažniji dogovor. Primjerice, onaj tko se dulje tušira neka se digne ranije od ostalih, onaj tko želi “specijalni” doručak, neka ode sam do dućana, a onaj koji dulje spava, može pristati da se spremi u kraćem vremenu, ili da se naknadno pridruži ostatku društva.

3. Fokusirajte se na dobre stvari

Ono na što se fokusiramo u životu, dobiva na važnosti. Prema tome, ako se na putovanju fokusiramo samo na one stvari koje nam kod prijatelja smetaju, velike su šanse da se nećemo baš dobro provesti na zajedničkom godišnjem odmoru i da ćemo se kući vratiti razočarani, možda čak i s jednim prijateljem manje. Umjesto toga, možemo svjesno odlučiti fokusirati se na vrline prijatelja s kojima smo na putovanju. Primjerice, netko možda neće zadovoljavati naše kriterije za urednošću, ali će se s druge strane odlično snalaziti u komunikaciji na stranom jeziku, pa će time učiniti put jednostavnijim i ljepšim.

Za kraj, prisjetite se da svi imamo različite poglede na svijet, različitu percepciju, pa tako i reakcije na stvari koje nam se događaju. I da je to potpuno u redu. Kao i u ostalim životnim situaacijama, najvažnije je međusobno uvažavanje i komunikacija. Premda je zajedničko putovanje ispit za prijateljstvo, ono može biti i faktor koji će to prijateljstvo osnažiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button