Zanimljivosti i savjeti - 6. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Međunarodni dan ljubljenja: prilika da izmamite pusu

Zagrlite nekoga vama dragog i poklonite poljubac jer samo se danas obilježava Međunarodni dan ljubljenja!

Međunarodni dan ljubljenja - prilika da izmamite pusu

Neka vam današnji dan posluži kao sjajna „službena“ prilika da nekome pokažete svoju naklonost, prijateljstvo ili otvorenu simpatiju. Međunarodni dan ljubljenja vuče svoje korijene još iz 19. stoljeća, ali se kao priznat međunarodni dan spominje tek od 2006. godine s ciljem slavljenja ljubljenja i njegova mjesta u našim životima.

Otada se slavi diljem svijeta u vidu najraznolikijih zabavnih događanja. Neki uživaju na maratonskim ljubljenjima parova, dok se drugi sastaju na tzv. „kiss-in“ okupljanjima u kojima zainteresirani samci umjesto da idu na blind date imaju mogućnost „probnog ljubljenja“ s potencijalnim ljubavnim partnerom. Ako već možemo testirati automobile prije nego ih odlučimo nabaviti, zašto ne bismo provjerili kakav je tko kao majstor od poljubaca?

Feromoni: Privlačite li partnera mirisnim signalima?

Zdrave prednosti ljubljenja

Ljubljenje ipak nije samo zabavna i ugodna zanimacija, nego je i nadasve zdrava aktivnost ukoliko se upražnjava s mjerom. Osim što pobuđuje pozitivan osjećaj sreće, ljubljenje je korisno jer:

 • sagorijeva 6 kalorija u minuti
 • doprinosi većoj proizvodnji sline koja pročišćava usta
 • pridonosi jačanju imuniteta jer nas navikava na bakterije našeg partnera
 • može nas osloboditi stresa
 • a u nekim slučajevima i ublažiti alergijske simptome

Zašto uživamo u poljupcima?

Postoje mnoge teorije zašto se ljudi ljube. Najpopularnija teza je ta da ljubljenjem isprobavamo kompatibilnost s budućim partnerom. Dok se ljubimo ne razmjenjujemo samo slinu s našim partnerom nego i feromone te na taj način naše tijelo testira je li osoba koju ljubimo potencijalni kandidat za parenje ili ne.

Moderni antropolozi vjeruju da je ljubljenje nastalo od „eksimskog poljupca“, prakse trljanja noseva među Eskimima. Noseve su trljali i narodi na brojnim pacifičkim otocima što je sve dovelo do zaključka da je ljubljenje „osluškivanje“ mirisa druge osobe te njene kompatibilnosti s našim tjelesnim hormonima.

Popularna je i teorija majčinog hranidbenog poljupca. Ona tvrdi da današnji poljubac potiče od majčinog nježnog poljupca upućenog djetetu iz davnih vremena. Tim su poljupcem majke davale djetetu na usta sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Baš je taj osjećaj ostao duboko urezan u našu kolektivnu svijest, a koji se tijekom tisućljeća opedmetio u poljupcu.

Blagodati ljubljenja

Iznenađujuće blagodati ljubljenja o kojima niste ni slutili

Ljubljenje je možda najiskonskiji način izražavanja privrženosti drugim ljudima.  Ljubimo djeci njihova bucmasta lišca, prijatelje i rodbinu u obraze,...

SAZNAJTE VIŠE

Omiljena vrsta zabave

Kako bilo, ne propustite danas svoju dozu poljubaca. A kako uz ovu omijenu aktivnosti vezujemo i brojne „fun facts“, s vama smo odlučili podijeliti nekoliko najzanimljivijih:

 • najduže zabilježeno ljubljenje trajalo je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Rekord su postavili supružnici Tajlanđani Ekkachai Tiranarat i Laksana Tiranarat koji su i prije toga držali svjetski rekord u ovoj disciplini
 • znanstveni termin za ljubljenje je oskulacija. Kada sljedeći put odlučite nekoga poljubiti recite toj osobi: „Idemo oskulirati“ 🙂
 • francuski poljubac uključuje rad čak 34 mišića°
 • odrasla osoba provede dva tjedna u ljubljenju tijekom svojeg života
 • običaj ljubljenja mladenaca na današnjim vjenčanjima potječe od starorimske tradicije kod koje je poljubac služio kao praksa potpisivanja ugovora
 • poznata Kama Sutra spominje čak 30 vrsta poljubaca, među njima i „okršaj jezicima“

I za kraj jedna velika pusa od ADIVA redakcije!

 

°Izvor: https://www.factretriever.com/kissing-facts

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button