Alergije - 13. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Ovih 7 prirodnih i ljekovitih saveznika ublažit će alergijske simptome

Stiglo je proljeće, a s njime i alergije. Osim antihistaminika, odnosno lijekova za liječenje alergija, saveznici pri ublažavanju neugodnih simptoma stižu nam iz prirode

alergije-pomoć stiže iz prirode

Alergije spadaju među najčešće zdravstvene tegobe modernog svijeta. Razne alergijske reakcije vrlo su česte, a istraživanja pokazuju da je njihova pojavnost u općoj populaciji sve veća.

Kada govorimo o alergijama, pacijentima je  često potrebno pomoći u pravilnom odabiru preparata jer često miješaju hunjavicu i alergiju pa je u takvim slučajevima savjet ljekarnika iznimno važan.

U posljednjih dvadesetak godina se višestruko uvećao broj pacijenata koji pate od alergija. Po učestalosti su na prvome mjestu inhalacijske alergije, a potom slijede alergijske reakcije na različite sastojke hrane (prehrambene namirnice, aditive, konzervanse, prehrambene boje) koje se najčešće očituju kožnim simptomima, kao urtikarija ili alergijski dermatitis (neurodermitis).

Crni kim je najpoznatija biljka za liječenje simptoma alergija. Ulje crnoga kima je prirodni antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije

Simptomi alergija ovise o alergenima

Simptomi alergija ovise o tome na koji način alergeni ulaze u tijelo. Ako ih udišemo (inhalacijski alergeni), simptomi se javljaju u nosu, očima, sinusima, grlu, a u toj je kategoriji najčešće oboljenje alergijski rinitis. Simptomi alergije mogu varirati od blagih do teških, pa i za život opasnih. Danas su sve češće alergije koje se manifestiraju na koži, a zahvaćaju djecu od najranije dobi.

Osim antihistaminika, odnosno lijekova za liječenje alergija, pomoć nam stiže i iz prirode u obliku ljekovitih biljaka te vitamina.

Crni kim (Nigella sativa)

Najpoznatija je biljka za liječenje simptoma alergija. Ulje crnoga kima je prirodni antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije. Aktivni sastojci sjemenki i ulja su nigelon i timokinon. Osim što je učinkovito u prevenciji, ulje crnoga kima daje dobre rezultate kod osoba koje boluju od alergija te dugoročnom upotrebom dovodi do znatnog smanjenja simptoma. Ako se svake godine borite s peludnom hunjavicom, preporučuje se da počnete koristiti taj proizvod i nekoliko mjeseci prije razdoblja cvatnje kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku.

>> U zraku koji svakodnevno udišemo nalaze se prašina, brojne kemijske supstancije, bakterije, virusi, pelud… Možemo li se uopće zaštititi? << 

Kopriva (Urtica dioica)

Odlična saveznica iz prirode je kopriva čiji ekstrakt ublažava simptome alergijskog rinitisa. Često se nalazi u kombiniranim biljnim pripravcima za ublažavanje simptoma alergije.

Kozlinac (Astragalus membranaceus)

Upotrebljava se stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma. Kozlinac se već dugo godina primjenjuje i za ublažavanje alergijskih tegoba. Potrebno ga je početi upotrebljavati u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija. Da bi liječenje bilo uspješno, preporučuje se nastaviti uzimanje ove biljke u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone. Njime je na prirodan način i bez učinka uspavljivanja moguće ublažiti ili spriječiti pojavu alergijskih reakcija.

Kvercetin

Snažan antioksidans iz skupine bioflavonoida je kvercetin. Nalazi se u voću, povrću, vinu i nekim biljkama te ima povoljan učinak na smanjenje simptoma alergija.

Probiotici

Kolonizacija probavne mikroflore novorođenčeta tijekom prvih mjeseci života utječe na funkciju i razvoj imunosnog sustava djece. Bakterije koje su prirodno nastanjene u probavnom traktu usko su povezane s imunosnim sustavom – čak do 80 posto imunosnog sustava nalazi se u crijevima. Istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) provedeno 2007. godine dokazalo je da postoji čvrsta veza između crijevne flore i alergija.

Postoje i studije koje dokazuju manju pojavnost atopije kod djece koja žive u ruralnim sredinama okružena domaćim životinjama u odnosu na njihove vršnjake iz urbanih sredina. Ta pojava objašnjava se takozvanom higijenskom hipotezom. Naime, djeca koja žive u sterilnim uvjetima ne dolaze u kontakt s dovoljnim brojem patogenih bakterija i virusa da bi razvila dobar imunitet. Vrste Lactobacillus spp. i Bifidobacterium spp. dokazale su pozitivno preventivno djelovanje kod atopične djece. Djeca čije su majke tijekom trudnoće uzimale probiotike imala su i do 80 posto smanjenu pojavnost dermatitisa i astme. Mnogo je dokaza koji idu u prilog pozitivnom učinku na alergijske promjene na koži te je opravdano uzimanje probiotičkih vrsta upravo za tu namjenu.

Kalcij i vitamin C

Simptome alergije mogu smanjiti dodatne količine vitamina C i minerala kalcija. Preporuka je uzimati dozu od 800, pa čak i do 1300 mg/dan kalcija te je postupno smanjivati kako se ublažavaju simptomi. Preporuka za vitamin C jest da se uzima  u dozi od 1000 do 1500 mg/dan, najbolje u oblicima koji štite sluznicu želuca, a postupno se oslobađaju tijekom cijelog dana. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button