Zanimljivosti i savjeti - 30. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Afrodizijački mirisi: eterična ulja za romantičnu novogodišnju atmosferu

Predigra, grljenje, poljupci, šampanjac i kamenice, sve to može pomoći u ljubavnoj igri. No i neka eterična ulja imaju afrodizijačka svojstva i mogu vas dovesti u pravo raspoloženje

afrodizijaci-eterična ulja

Mnogi će parovi, posebice oni koji su se tek nedavno upustili u ljubavnu vezu, iskoristiti doček Nove godine za strasti. Istraživanja sugeriraju da nekoliko vrsta eteričnih ulja mogu imati afrodizijačka svojstva kada se udišu prije ili tijekom intimnog odnosa. Zapravo, poznato je da neki jaki mirisi mogu potaknuti erekciju, a žene s jačim osjetom mirisa često imaju više orgazama tijekom seksa. To bi možda moglo pomoći onima čija se je vatra s godinama utišala.

Evo pregleda eteričnih ulja koja biste mogli pokušati uvesti u spavaću sobu.

Afrodizijaci pod povećalom znanstvenika: koji djeluju, a koji su legende?

Eterična ulja za libido

Nekoliko se biljaka stoljećima koristi kako bi potaknule mušku i žensku seksualnu želju, performanse i užitak. Međutim, malo je znanstvenih istraživanja istražilo kako eterična ulja mogu koristiti seksualnom životu osobe.

Iako se ne može reći da je bilo koje eterično ulje afrodizijak, neka od njih imaju svojstva koja se mogu povezati i s pozitivnim seksualnim iskustvom.

Matičnjak

Znanstvena istraživanja sugeriraju da matičnjak može pomoći kod tegoba s reproduktivnim sustavom žena, poput bolnih menstruacija. Također se je pokazalo da matičnjak smanjuje razine hormona stresa kada se koristi kao eterično ulje.

Iako nema jasnih dokaza o njegovim afrodizijačkim svojstvima, moguće je da matičnjak može pomoći u stvaranju pravog raspoloženja.

Lavanda

Udisanje mirisa lavande pokazalo se značajnim u smanjenju anksioznosti i stresa. Time doprinosi opuštanju, pa tako može koristiti seksualnom iskustvu.

Sandalovina

Istraživači su otkrili da su žene koje su udisale eterično ulje sandalovine tijekom seksualnog odnosa prijavile povećano raspoloženje i veću želju u usporedbi s onima koje to nisu radile.

Ylang ylang

Istraživanja sugeriraju da se udisanje eteričnog ulja ylang ylang povezuje s osjećajem euforije i pomaže pri ublažavanju depresije. Jedno istraživanje čak je pokazalo da nanošenje ylang ylang ulja na kožu može poboljšati samopouzdanje. No niti jedno eterično ulje se ne smije stavljati izravno na kožu bez prethodnog savjetovanja sa stručnjakom aromaterapeutom ili ljekarnikom.

Iako nema jasne znanstvene povezanosti između ylang ylanga i seksualnog iskustva, dokazi sugeriraju da može poboljšati mentalno zdravlje, a budući da je raspoloženje povezano sa seksualnim iskustvom, moguće je da je ylang ylang dobro eterično ulje za bolju atmosferu.

Ginseng

Znanstvenici vjeruju da ulje ginsenga oslobađa kemikalije u mozgu povezane s boljom erektilnom funkcijom kod mužjaka životinja, pa i muškaraca.

Kako koristiti eterična ulja kao afrodizijak

Eterična ulja se savjetuje nabaviti u provjerenim trgovinama, pa i ljekarnama. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti eterična ulja kako biste postigli pravo raspoloženje.

Na koži

Eterična ulja često se nanose izravno na kožu, gdje se upijaju i iz kojih se mogu inhalirati. Međutim, većina eteričnih ulja mora se razrijediti s baznim uljem kako ne bi izazvala iritacije kože, stoga je važno slijediti savjete i upute stručnjaka.

Nikada ne biste trebali nanositi eterična ulja na genitalije, no možete ih koristiti za masažu. Time se oslobađa miris ulja dok masiranjem aktivirate mišićne sustave partnera i potičete protok krvi. Fizički dodir također je snažan afrodizijak koji vam može pomoći u predigri i održavanju senzualnog raspoloženja nakon seksa.

Kupka s eteričnim uljem

Možete pripremiti kupku s eteričnim uljem miješanjem 3 do 12 kapi eteričnog ulja s 30 grama baznog ulja te njegovim dodavanjem u kadu s toplom vodom.

Nježno promiješajte kupku prstima. Možete leći u kadu ili samo umočiti dio tijela, poput stopala.

Istraživanje o lavandi sugerira da njezino korištenje u kupki za stopala može blago poboljšati raspoloženje. Izbjegavajte da vam vode iz kupke s eteričnim uljem dođe u oči, nos ili usta.

Difuzori/raspršivači

Korištenje difuzora jednostavan je način da se cijela soba ispuni mirisom željenog eteričnog ulja.

Postoji nekoliko vrsta raspršivača. Osim difuzora na struju, mogu se koristiti i štapići u bočici s eteričnim uljem koji sporije šire miris.

Difuzori su dobar izbor za ljude koji možda ne žele nanositi eterično ulje izravno na svoju kožu. Budite svjesni drugih osoba koje mogu slučajno biti izložene raspršenim eteričnim uljima, kao što su djeca, kućni ljubimci i trudnice.

Nuspojave i mjere opreza

Eterična ulja mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Tražite mišljenje stručnjaka, pročitajte naljepnice i izbjegavajte ulja iz biljaka na koje možda imate alergiju.

Seksualni odnosi seksualni zivot seks

Kvaliteta intimnog života: 10 zdravih razloga za seks

Seksualni odnosi još spadaju u tabu teme iako je kvalitetan seksualni život garancija dobrog zdravlja i stoga zaslužuje prostor

SAZNAJTE VIŠE

Uvijek koristite bazno ulje kako biste razrijedili eterična ulja i izbjegli iritaciju kože. Nikada ne nanosite eterična ulja blizu očiju, ušiju, nosa, usta ili genitalija.

Ako primijetite da vi ili vaš partner imate reakciju na eterična ulja, poput peckanja ili crvene kože, odmah uklonite ulje toplom vodom i sapunom.

Zaključno

Iako je teško izmjeriti bilo kakve jasne veze između korištenja eteričnih ulja i seksualnog iskustva, postoji dokaz da neka eterična ulja mogu biti učinkoviti afrodizijaci. Uz primjenu mjera opreza, malo je rizika u eksperimentiranju s eteričnim uljima kako biste poboljšali svoje seksualno iskustvo, barem kako biste ugodnim mirisom ispunili prostor.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button