Ljekovito bilje - 3. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Mirja Zupčić, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Matičnjak: tradicionalni lijek za „nervozna crijeva“ i nesanicu

Matičnjaku se pripisuju umirujuća svojstva poput anksiolitičkih i spazmolitičkih te sposobnost smanjenja stresa

maticnjak - lijek za nesanicu, stres i nervozna crijeva

Biljka matičnjak ili melisa lat. naziva Melissa officinalis je jedna od najčešće korištenih biljaka na području Europe i Mediterana.

Botanički pripada porodici usnjača Lamiaceae poput paprene metvice kojoj je naizgled vrlo slična. Radi se o trajnici koja naraste do visine između 30 i 90 cm. Često je samonikla, no može se i uzgajati. Oštećeno lišće otpušta snažan miris limuna zbog čega se na engleskom jeziku naziva lemon balm ili limunasti melem.

Matičnjak je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba u probavnom sustavu te problema s nesanicom. U narodnoj medicini list matičnjak se koristi za vanjsku i unutarnju primjenu.

Od lista matičnjaka se priprema aromatični čaj, alkoholna tinktura odnosno rakija s matičnjakom, a može se koristiti i kao začin u pripremi salata, umaka, juha i drugih jela. Za vanjsku primjenu mogu se pripremati kupelji koje se ulijevaju u kadu za kupanje.

Sastav matičnjaka

U svom kemijskom sastavu list matičnjaka krije malu količinu eteričnog ulja, no njegova snaga leži u sadržaju derivata kafeinske kiseline, najviše ružmarinske kiseline po kojoj je matičnjak i prepoznatljiv.

Kada se unese u organizam, ružmarinska kiselina se lako apsorbira u probavnom sustavu. Studija objavljena 2009. godine u časopisu Phytotherapy Research pokazala je kako ružmarinska kiselina djeluje kao snažan inhibitor enzima GABA transaminaze. Naime, manja količina aktivnog enzima u organizmu rezultira s višom koncentracijom neurotransmitera naziva GABA koji posjeduje sedativno, odnosno umirujuće djelovanje.

U matičnjaku se nalaze još i triterpeni poput ursolične kiseline koja s ružmarinskom kiselinom djeluje sinergijski te drugi polifenolni spojevi od kojih je najvažniji luteolin.

Matičnjak i stres

Matičnjaku se pripisuju umirujuća svojstva poput anksiolitičkih i spazmolitičkih te sposobnost smanjenja stresa.

Pilot studija iz 2011. godine objavljena u časopisu Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism je pokazala kako unos matičnjaka u obliku dodatka prehrani u količini od 300 mg može poboljšati kognitivne sposobnosti, popraviti raspoloženje i smanjiti intenzitet trenutnog napada tjeskobe.

Dvije randomizirane kontrolirane studije koje su mjerile učinak unosa matičnjaka na smanjenje stresa induciranog u laboratorijskim uvjetima također su dobile pozitivne rezultate. Dok je jedna studija ispitivala učinak samo matičnjaka, druga je ispitivala anksiolitički utjecaj matičnjaka u kombinaciji s valerijanom. Oba su istraživanja pokazala kako unos matičnjaka u jednoj dozi neposredno prije izlaganja stresu može pomoći smanjiti osjećaj tjeskobe.

Za dugoročno korištenje

No matičnjak može biti od koristi i kada se uzima tijekom duljeg vremena kako je pokazala studija objavljena 2011. godine u časopisu Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. Ispitanici su u navedenom istraživanju unosili matičnjak u obliku dodatka prehrani dva puta dnevno tijekom 15 dana.

ljekoviti cajevi iz ljekarne

Ljekoviti čajevi iz ljekarne

Ljekovito bilje koristimo stoljećima, a čajevima pripada posebno mjesto. No čajevi iz trgovina ne mogu se koristiti u okviru...

SAZNAJTE VIŠE

Rezultati uzimanja matičnjaka na dulje staze su doveli do:

  • smanjenja poteškoća s apetitom za oko 33%,
  • emocionalne nestabilnosti za oko 7%,
  • umora 18%,
  • osjećaja krivnje 15%,
  • osjećaja manje vrijednosti za 18% te
  • smanjenja psihosomatskih tegoba za oko 30%.

O matičnjaku i njegovom djelovanju na nesanicu nastavite čitati na stranici Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button