ADIVA Plus sadržaj - 14. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Ljekoviti čajevi iz ljekarne

Ljekovito bilje čovječanstvo koristi stoljećima, a čajevima pripada posebno mjesto u raznim kulturama svijeta. No čajevi koje kupujemo u trgovinama ne mogu se koristiti u okviru liječenja

ljekoviti cajevi iz ljekarne

Kultura pijenja i tradicija uživanja u čaju, kao i rituali njegove pripreme, običaji su u nekim dijelovima svijeta i prenose se s koljena na koljeno. U nas se obično povezuje s ugodom ispijanja toplog napitka zimi, a najčešće s uobičajenim zimskim prehladama, virozama i gripom, kod kojih, između ostalog, liječnici savjetuju mirovanje uz topli čaj. No, čaj je i napitak koji se preporučuje kod različitih bolesti kod kojih je dokazano njegovo ljekovito djelovanje, pa se tradicionalno koristi, na primjer, kod upale mjehura i želuca, proljeva, opstipacije, za ublažavanje dojenačkih grčeva, kod nesanice…

Iz povijesti fitoterapije: medicina svete Hildegarde

Ljekovitost biljaka

Spoznaja da se ispijanjem čajeva mogu ublažiti određene zdravstvene tegobe postoji odavno, a istraživanjima je i potvrđeno ljekovito djelovanje nekih biljaka koje su se koristile u tzv. „narodnom liječenju“. Tako je djelovanje biljaka priznato i u medicini, a neke od njih su uvrštene u službeni popis lijekova (Farmakopeju). Ljekovite biljke koriste se u različitim ljekovitim oblicima za vanjsku i unutarnju upotrebu (kreme, tinkture, kapi i slično), a vrlo često u obliku čaja zbog jednostavne pripreme.

Za farmakološki učinak zaslužni su aktivni ljekoviti sastojci u čajevima koji pripadaju skupinama alkaloida, gorkih tvari, tanina, glikozida, eteričnih ulja, organskih kiselina, enzima, vitamina, minerala, antioksidansa i drugih. Važno je naglasiti da jedna biljka ili kombinacija biljaka u čaju može sadržavati i nekoliko stotina spojeva.

Razlika čajeva iz trgovina i čajeva iz ljekarni

Branje biljaka za pripremu čaja preporučuje se onima koji nešto znaju o tome – trebaju odabrati biljke koje su rasle u nezagađenoj prirodi, daleko od prometnica i mogućnosti zagađenja pesticidima i drugim. Također je potreban oprez i u pijenju čajeva jer pretjerano konzumiranje može imati i štetne posljedice, a neki sastojci čajeva mogu imati neželjene interakcije s lijekovima koji se uzimaju.

Konzumne i instant čajeve koji se nabavljaju u trgovinama ne treba koristiti kao lijek. Mogu sadržavati umjetne dodatke okusa i boje te se ne mogu uspoređivati s ljekovitim čajevima koji se nabavljaju u ljekarni, a koji sadrže prirodne sastojke, bez dodataka.

Ljekovitim čajevima, koji se najčešće izrađuju u galenskim laboratorijima i distribuiraju kroz ljekarne, prema propisima se utvrđuje zdravstvena ispravnost (najčešće mikrobiološka ispravnost, teški metali i eventualno pesticidi).

Mjere opreza

S čajevima, iako su prirodni pripravci, treba biti oprezan. Većinu čajeva mogu koristiti svi, ali za određene čajeve propisana su ograničenja pri korištenju, s posebnim naglaskom na trudnice, dojilje i mlađu djecu. Stoga je dobro savjetovati se s farmaceutom.

  • Primjerice, iznimno ljekovita biljka kadulja sadrži ulje tujon koje je toksično, pa je treba primjenjivati s oprezom i u malim količinama jer može dovesti do trovanja. Ne preporučuje se trudnicama, maloj djeci i dojiljama.
  • Čaj od metvice koji se upotrebljava za liječenje želučanih tegoba, nadutosti, glavobolje i brojne druge tegobe, u većoj količini podiže krvni tlak i povećava lučenje želučane kiseline.
  • Kombinacije nekih čajeva također mogu imati neželjen učinak. Npr. čaj od brusnice pomaže kod upale mokraćnoga mjehura, kao i čaj od medvjetke. No ne smiju se uzimati istovremeno jer se u kombinaciji međusobno poništava djelovanje.
  • Za neke biljke kao što su, na primjer, gospina trava, korijen sladića ili listovi ginka, postoji dosta kontraindikacija, pa je potreban dodatan oprez pri korištenju.

Pravilna priprema čaja

Treba podsjetiti kako se pravilno priprema ljekoviti čaj. Najčešće se pripravlja kao vodeni ekstrakt, odnosno infuz (oparak) ili dekokt (uvarak).

ljekovito bilje biljni caj zdravlje bazga sipak gospina trava lovor anis

Uberite svoj omiljeni čaj i učinite uslugu zdravlju

Hladan biljni čaj ljeti može biti osvježenje, a ljekovito bilje bazga, šipak, gospina trava, lovor i anis pomažu nam...

SAZNAJTE VIŠE

Infuzi se dobivaju tako da se određena količina biljnog materijala prelije s kipućom vodom, ostavi poklopljena pet do 20 minuta (uglavnom 10 minuta) ovisno o biljci, a potom se procijedi. Infuzi se spravljaju od biljnog materijala koji je mekan; obično su to cvjetovi, listovi i nadzemni dio biljke.

Dekokti se spravljaju tako da se biljni materijal kuha, obično pet do 10 minuta, pa se potom tekućina procijedi, a izrađuju se od biljaka i biljnih dijelova koji su tvrđi i iz kojih se teže izvlače aktivne tvari (kora, korijenje, sjemenke, ali katkad i biljke koje su čvršće, poput poljske preslice).

Čajevi se uvijek spremaju svježi, što znači da se svaki dan treba napraviti novi pripravak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button