Lijekovi i terapije - 12. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Znate li što su točno magistralni i galenski lijekovi?

Često u ljekarnama čujemo da se govori o magistralnim i galenskim pripravcima, no nerijetko ne znamo o čemu je zapravo riječ

magistralni i galenski lijekovi pripravci u ljekarnama

U današnje vrijeme u liječenju se koriste većinom industrijski izrađeni lijekovi. No, postoje situacije u kojima nijedan gotovi lijek u potpunosti ne zadovoljava kliničke potrebe bolesnika, pogotovo kod specifičnih populacija pacijenata (pedijatrijska, gerijatrijska). Primjerice, ne proizvodi se u dozi/jačini aktivne tvari za djecu ili u obliku koji je prikladan za pacijenta, ako, primjerice, ne može gutati, a lijek postoji samo u obliku tableta. Također, postoje i slučajevi nestašice određenih lijekova na tržištu (privremene ili prestanak proizvodnje zbog komercijalnih razloga) ili je dio populacije bolesnika/korisnika osjetljiv na određene tvari iz odobrenih lijekova (na primjer konzervansi, emulgatori, boje). U većini takvih slučajeva lijek se može izraditi u ljekarni.

Farmaceuti su jedini zdravstveni stručnjaci koji su tijekom svog obrazovanja stekli znanja i vještine potrebne za izradu lijekova za posebne potrebe bolesnika, tj. za magistralne i galenske pripravke.

Magistralni lijekovi

Magistralni lijek izrađuje se za određenog pacijenta, prema receptu propisanom od liječnika, iz djelatnih i pomoćnih tvari (otapala, punila, korigensa, masne podloge…) te se oblikuje u odgovarajući ljekoviti oblik. Izrađuju se prema propisu liječnika ili prema standardnoj recepturi koja se nalazi u stručnim farmaceutskim priručnicima ili Farmakopeji. Ovako izrađeni lijek izdaje se u prikladnoj farmaceutskoj ambalaži (bočici, PVC-posudici, papirnatoj vrećici ili kutiji …) s naljepnicom (signaturom). Naljepnica je bijele boje ako je lijek namijenjen unutarnjoj uporabi, odnosno crvene boje ako je za vanjsku uporabu. Naljepnica sadrži i uputu kako i koliko puta lijek treba uzimati, kako ga čuvati, datum izrade te naziv ljekarne i potpis ljekarnika koji je lijek izradio. Takav lijek namijenjen je samo jednoj osobi za koju je i propisan.

Ljekoviti oblici koji se uobičajeno izrađuju su otopine, suspenzije, kapi… a najčešće masti ili kreme koje propisuju dermatolozi, prilagođujući sastav lijeka individualnim potrebama određenog pacijenta. Danas imamo na raspolaganju suvremene baze, odnosno podloge koje se koriste u izradi masti ili krema. Različitog su sastava, pa se odabiru tako da osiguravaju dobru apsorpciju ljekovite tvari ovisno o tome je li problem na koži u akutnoj fazi ili fazi održavanja te njegu kože ovisno o tipu kože.

Galenski pripravci

Galenski pripravci izrađuju se prema provjerenim recepturama iz stručnih priručnika ili po propisima u Farmakopeji, definiranim postupcima o izradi i prema kriterijima Dobre proizvođačke prakse. Rade se u manjim serijama u galenskim laboratorijima ili u laboratoriju ljekarne.

pravilna primjena lijekova

Pravila ispravne primjene lijekova koje morate znati

Lijekovi koje uzimamo dolaze u različitim oblicima. Osnovna podjela je prema mjestu primjene: za unutarnju ili vanjsku primjenu. Za...

SAZNAJTE VIŠE

Najčešće su to različite očne kapi, masti, kreme, čepići, biljni sirupi, čajevi … koji su tradicionalni lijekovi koje pacijenti još traže, no zbog količinski manje uporabe ili kraćeg roka trajanja ti se lijekovi ne proizvode industrijski.

Najpoznatiji galenski pripravci su, primjerice sirupi od bršljana, bijelog sljeza, islandskog lišaja, trpuca, različiti ljekoviti čajevi ili čajne mješavine (protiv nadutosti, čaj za čišćenje, za mršavljenje, urološki čaj, masti kao što je npr. Borvazelin, Riblja mast ili Cink pasta, itd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button