Ljekovito bilje - 14. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Opustite se uz biljni čaj: Kako pravilno osušiti bilje?

Danas možemo uživati u raznim čajnim mješavinama ugodnog okusa, a često pijemo čajeve i za određene tegobe. Ako se odlučite za sušenje bilja kod kuće, morate znati neke važne detalje

biljni čaj, osušiti bilje, sušenje bilja

Za svaku vrstu vrijedi određeno pravilo pa o biljkama treba puno znati - prvo ih treba prepoznati u prirodi, pravilno osušiti i čuvati. Ako niste sigurni, potražite savjet u svojoj ljekarni.

Čaj kao napitak seže u daleku povijest. Povijest čaja počela je prije više od četiri tisuće godina. Prema legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista.

Danas možemo uživati u raznim čajnim mješavinama ugodnog okusa, a često pijemo čajeve i za određene tegobe. Dostupni su u svim trgovinama, a u ljekarnama možete pronaći razne mješavine koje ljekarnici spravljaju za određene tegobe. Jasno je da se čajevi razlikuju po kvaliteti, no što sve utječe na kvalitetu čaja?

Ljekovito začinsko bilje koje možete zasaditi na balkonu

Sušenje bilja kod kuće

Neki se odlučuju za branje i sušenje bilja kod kuće. Ako se odlučite na to, morate znati neke važne detalje, npr. od koje ćete biljke skupljati što – određeni dio kao što je cvijet, plod, list, korijen, podanak, gomolj, lukovicu, sjemenke ili koru.

Samoniklo bilje je varijabilnog sastava te njegova kakvoća varira ovisno o klimatskim i atmosferskim prilikama (padaline, temperatura zraka i sunčeva svjetlost). Još nekoliko faktora utječe na kvalitetu biljke, a to su godišnje doba ili čak doba dana kada se biljke beru, kako se suše i kako se čuvaju.

Za skupljanje pojedinih biljnih dijelova postoje određena pravila.

Listovi i zeleni (herba) dijelovi beru se neposredno prije cvatnje ili tijekom nje. Istraživanja su dokazala da sadržaj nekih tvari jako opada nakon cvatnje.

Cvjetovi se skupljaju kada su otvoreni, samo iznimno kada su pupoljci.

Plodovi i sjemenke beru se kada su potpuno zreli, no postoje iznimke kao što su, primjerice, kim i koromač.

Korijenje i podanci skupljaju se u kasnu jesen ili rano proljeće, nakon prestanka, odnosno početka vegetacije.

Kora se skida s grana u rano proljeće, prije početka nove vegetacije.

Pravilno sušenje

Sušenje biljke odlučujuće je za kakvoću, odnosno sadržaj djelotvornih tvari. Najbolje je sušenje u prirodnim uvjetima u sjeni i na prozračnome mjestu. Pri sušenju s povišenom temperaturom važno je da ona ne prelazi 60 °C (treba biti između 40 i 60 °C). Aromatične biljke suše se u sjeni i na prozračnome mjestu.

Nutricionizam, kaskara, čaj, kava

Vječita dvojba između kave i čaja: Kaskara je najbolje od oba svijeta

Vječitu dvojbu mnogih, čaj ili kava, okončala je nedavna pojava kaskare na tržištu, a koja ujedinjuje najbolje od oba...

SAZNAJTE VIŠE

Kako pravilno čuvati ljekovite biljke?

Važno je prikupiti botanički ispravno bilje te ga potom dobro osušiti, no jednako je važno da se pravilno čuva kako bi se sačuvale djelatne tvari u biljci. Ljekovito bilje iznimno je osjetljivo na niz vanjskih čimbenika. Vlaga je glavni uzrok kvarenja biljke. Osušene biljke treba čuvati u odgovarajućoj ambalaži i u suhoj prostoriji. Važno je da se biljnom materijalu onemogući dodir s vlagom i kisikom iz zraka, da se zaštiti od izravne sunčeve svjetlosti, ali treba paziti i na zaštitu od kukaca i plijesni.

Suhe biljke najbolje će se očuvati ako se pohranjuju u hermetičkoj posudi ili spremniku u hladnoj i suhoj prostoriji udaljenoj od izravne sunčeve svjetlosti. Još je važnije da prije spremanja bilja pazite na to da budu potpuno suhe.

Za svaku vrstu vrijedi određeno pravilo te o biljkama treba puno znati – prvo ih treba prepoznamo u prirodi, a potom ih pravilno osušiti i čuvati. Ako niste sigurni kako, potražite savjet u svojoj ljekarni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button