Obiteljsko zdravlje - 5. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Jače od infekcija: biljke koje pomažu kod napada virusa

Ljekovita moć biljaka poznata je od davnina, a tijekom zimskih mjeseci posebice raste interes. Mnoge od njih pod povećalom su suvremenih znanstvenika

ljekovite biljke protiv virusa

Od antičkih vremena biljke su korištene kao prirodna terapija za različite bolesti, uključujući virusne infekcije. Zahvaljujući koncentraciji potentnih biljnih tvari, mnoge biljke pomažu u borbi protiv virusa te ih pobornici prirodnog liječenja i dalje vole koristiti.

Uberite svoj omiljeni čaj i učinite uslugu zdravlju

Djelotvornost nekih biljaka samo je djelomično istražena na ljudima, pa informacije ipak treba uzeti s određenim odmakom. Autori medicinskog portala Healthline napravili su selekciju biljaka s jakim antivirusnim potencijalom te proučili dostupna znanstvena istraživanja.

Origano

Origano je popularan začin poznat po impresivnim ljekovitim kvalitetama. Tvari koje sadrži, uključujući karvakrol, pružaju mu antiviralna svojstva. U laboratorijskom pokusu su oboje, i ulje origana i izolirani karvakrol reducirali aktivnost mišjeg norovirusa (eng. murine norovirus, MNV) kod glodavaca unutar 15 minuta od izlaganja.

MNV je visoko zarazan te primarno uzrokuje „trbušnu gripu“ kod ljudi. Vrlo je sličan ljudskom norovirusu te se koristi u znanstvenim studijama jer je uzgoj ljudskog norovirusa vrlo težak u laboratorijskim uvjetima.

Ulje origana i karvakrol također pokazuju antivirusnu aktivnost protiv virusa helpes simplex tip 1 (HSV-1), rotavirusa koji uobičajeno uzrokuju proljev kod novorođenčadi i djece te respiratornog sincicijskog virusa (RSV) koji uzrokuje respiratorne infekcije.

Kadulja

Ova aromatična biljka pripada istoj obitelji kao i origano, Lamiaceae, te se dugo koristi u tradicionalnoj medicini kod virusnih infekcija.

Antiviralna svojstva kadulje većinom se mogu pripisati spojevima poznatim kao saficinolid i kadulja jedan, a koji su nađeni u lišću i stabljici biljke.

Laboratorijska istraživanja indiciraju da se ova biljka može koristiti i u borbi s virusom humane imunodeficijencije (engl. human immunodeficiency virus = HIV) koji uzrokuje bolest AIDS, odnosno SIDA. Kadulja se također pokazala uspješnom u borbi protiv HSV-1 te virusom vezikularnog stomatitisa koji inficira domaće životinje poput konja, krava i svinja.

Bosiljak

Mnogi tipovi bosiljka, uključujući slatki i tulsi bosiljak (sveti bosiljak), mogu se boriti protiv određenih virusnih infekcija.

Na primjer, jedna je laboratorijska studija otkrila da ekstrakt slatkog bosiljka, koji sadrži tvari kao što su apigenin i urosoličnu kiselinu, pokazuje potentne učinke protiv hepes virusa, virusa hepatitisa B i enterovirusa. Sveti bosiljak, odnosno tulsi, se iskazao u jačanju imuniteta što pomaže u borbi protiv viralnih infekcija. Naime, studija u trajanju od četiri tjedana u kojoj su sudjelovala 24 zdrava odrasla ispitanika, a koji su uzimali dodatak s 300 mg ekstrakta svetog bosiljka, pokazala je da su kod ispitanika značajno povišene razine T stanica i prirodnih stanica ubojica koje pomažu u zaštiti i obrani organizma od virusnih infekcija.

Matičnjak

Matičnjak je divna biljka koja se nerijetko koristi u čajevima i začinima, no slavi se i zbog ljekovitih svojstava.

Ekstrakt matičnjaka koncentrirani je izvor potentnih esencijalnih ulja i biljnih tvari koje imaju antiviralnu aktivnost.

Laboratorijsko ispitivanje pokazalo je da ekstrakt matičnjaka ima antivirusne učinke protiv ptičje gripe, herpes virusa, HIV-1 i enterovirusa 71 koji može uzrokovati ozbiljne infekcije kod novorođenčadi i djece.

Komorač

Komorač se također pokazao kao biljka s potencijalom u borbi protiv određenih virusnih infekcija.

Laboratorijska studija pokazala je da ekstrakt komorača pokazuje snažne antivirusne učinke protiv herpes virusa i virusa parainfluence tip-3 (PI-3) koji uzrokuju respiratorne infekcije kod stoke. Štoviše, trans-anetol, glavna komponenta esencijalnog ulja komorača, pokazala je snažne antivirusne učinke protiv herpes virusa.

Prema testiranjima na životinjama, komorač također može ojačati vaš imunološki sustav te ublažiti upale što vam može pomoći u borbi protiv virusnih infekcijama.

Češnjak

Češnjak je popularan prirodni lijek za mnoge tegobe, uključujući virusne infekcije.

U studiji koja je uključivala 23 odrasle osobe s bradavicama uzrokovanim humanim papiloma virusom (HPV), ekstrakt češnjaka eliminirao je bradavice nakon tjedan do dva – ispitanici su ekstrakt češnjaka nanosili na zahvaćena područja dva puta dnevno.

I prijašnje laboratorijske studije uočile su da češnjak može imati antivirusno djelovanje protiv virusa influence tipa A i B, HIV-a, virusa HSV-1, virusne upale pluća i rinovirusa koji uzrokuju običnu prehladu. No, još uvijek je nedovoljno istražen, posebice nedostaju novije studije.

Ispitivanja na životinjama i u laboratoriju indiciraju da češnjak jača odgovor imunološkog sustava što vas može zaštititi od virusnih infekcija.

Ružmarin

Ružmarin se često koristi u kuhanju, no također ima terapijsku vrijednost zahvaljujući brojnim biljnim spojevima, uključujući oleanolnu kiselinu.

Oleanolna kiselina je pokazala antivirusnu aktivnost protiv herpes virusa, HIV-a, influence te hepatitisa u životinjskim i laboratorijskim ispitivanjima. Ekstrakt ružmarina je pak pokazao antivirusne učinke protiv herpes virusa te hepatitisa A.

Đumbir

Razni proizvodi od đumbira poput eliksira, čajeva i pastila rado se koriste kao prirodna pomoć u liječenju – i ne bez razloga. Đumbir je pokazao impresivne antivirusne učinke zahvaljujući visokoj koncentraciji potentnih biljnih spojeva.

korona ili gripa koronavirus

Korona ili gripa? S dolaskom jeseni postaje važno prepoznati razliku

Kako stižu jesen i zima, bit će važno raspoznati je li riječ o koroni ili gripi. U Zavodu Štampar...

SAZNAJTE VIŠE

Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da ekstrakt đumbira ima antivirusne učinke protiv ptičje gripe, RSV-a i mačjeg kalicivirusa (FCV) koji se može usporediti s ljudskim norovirusom.

Također, utvrđeno je da specifične tvari u đumbiru kao što su gingerol i zingeron, inhibiraju replikaciju virusa i sprečavaju viruse u prodoru u stanice domaćina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button