ADIVA Plus sadržaj - 3. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Anna Ipša, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), ADIVA Plus sadržaj

Mit ili činjenica: može li biljka maca poboljšati seksualno uzbuđenje?

Biljčica maca, odnosno maka često se naziva prirodnim afrodizijakom, odnosno tvrdi se da ima pozitivne učinke na libido, kao i na plodnost. Doznajte što o tome kažu znanstvenici

maca kao afrodizijak

Biljka Lepidium meyenii ili bolje poznata maca, u zapadnjačkom je svijetu napravila svoj prvi javni nastup mnogo kasnije nego što jest na tlu Južne Amerike. Riječ je o biljci krstašici (porodice Brassicaceae) koja se uzgaja isključivo na nadmorskoj visini od 4.000 do 4.500 metara u peruanskim središnjim Andama.

Znanost bez strasti: djeluju li doista afrodizijaci ili je to samo placebo?

Maca se je tradicionalno koristila zbog svojih nutritivnih i potencijalnih ljekovitih svojstava. Izvozi se kao prah, kapsule, pilule, brašno, liker, i ekstrakti, a smatra se jednim od sedam proizvoda peruanske zastave. Postoje tri vrste mace: žuta, crna i crvena. Studije su dokazale pozitivne učinke mace na plodnost, pamćenje i raspoloženje.

Koristi mace za muškarce

Provedeno je jedno dvostruko slijepo, placebom kontrolirano istraživanje u kojem su muškarci svakodnevno konzumirali macu u dozi od 3.000 mg/dan te su se rezultati usporedili s placebo skupinom. Konzumiranje mace kao dodatka prehrani u usporedbi s placebom pokazalo je povećanu seksualnu želju nakon osam tjedana liječenja te je, osim toga, zabilježeno i poboljšano raspoloženje te smanjena anksioznost. Nije uočena razlika između skupina koje su uzimale 1500 ili 3000 mg mace dnevno.

Druga studija kojom je obuhvaćeno devet muškaraca koji su primali macu tijekom četiri mjeseca, pokazala je povećanje broja i pokretljivosti spermija. U tri druge studije je liječenje macom kod pacijenata sa seksualnom disfunkcijom poboljšalo libido. Maca u dozi od 2.400 mg poboljšala je samopouzdanje u seksualnom kontekstu kod muškaraca s blagom erektilnom disfunkcijom nakon 12 tjedana liječenja.

Kako maca djeluje na žene?

Jednom studijom provedenom na ženkama štakora pokazalo se da su specifično povećanje razine LH (luteinizirajućeg hormona) u serumu među hormonima hipofize te vrijeme povezano s porastom LH i naknadno pokretanje otpuštanja FSH (folikulostimulirajućeg hormona) u svezi s djelovanjem mace. Ovi učinci potiču ovulaciju putem hipofizne funkcije HHG (hipotalamus-hipofiza-gonada) osi. Time se tradicionalna upotreba mace za plodnost potvrđuje s obzirom na povećanje razine LH u serumu ženki štakora.

Nadalje, jedna dvostruko slijepa, randomizirana studija paralelnih skupina provedena je kod žena sa seksualnom disfunkcijom zbog selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI), kako bi se utvrdio učinak mace na seksualnu disfunkciju. Pacijenticama je davano 1,5 ili 3,0 g mace dnevno. Poboljšanje seksualne funkcije bilo je uočeno pri dozi od 3 g dnevno. U žena u postmenopauzi, liječenje s 3,5 g mace dnevno tijekom šest tjedana smanjilo je psihičke simptome, uključujući anksioznost i depresiju, te je smanjilo mjeru seksualne disfunkcije.

Afrodizijaci

Afrodizijaci pod povećalom znanstvenika: koji djeluju, a koji su legende?

Industrija „ljubavi“ cvjeta, pa su tako i naše e-mail adrese zatrpane neželjenim porukama o raznim afrodizijacima koji će ojačati...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Maca je kao dodatak prehrani zasigurno pronašla svoje mjesto u kategoriji spolnog zdravlja. Njen dokazan učinak na povećanje plodnosti putem LH-a, povećanje broja spermija i povećanje libida, dodijelili su joj prednost pri izboru među dodacima prehrani za poboljšanje reproduktivnog zdravlja.

U užurbanom zapadnjačkom svijetu, možda je baš povratak tradicionalnim kurama s područja Anda ono što je potrebno za našu spolnu, ali i opću dobrobit.

Izvor: https://recipe-cpsa.com/maca-prah-novi-heroj-spolnog-zdravlja/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button