Koža, kosa i nokti - 12. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Eterična ulja nisu krema: Razmislite prije njihova izravnog nanošenja na kožu

Prema djelovanju eteričnih ulja treba se odnositi kao prema lijekovima ili čak toksinima. Za izravno nanošenje na kožu treba ih jako dobro poznavati

etericna ulja koza aromaterapija

U posljednje se vrijeme, imam dojam, o eteričnim uljima sve češće govori te im se često pridaju gotovo nadnaravna svojstva. Istina je, naravno, skromnija, ali ništa manje zanimljiva. Eterična ulja se uistinu mogu koristiti kao pomoć pri terapijama nekoliko različitih tegoba. Više eteričnih ulja možemo koristiti za više tegoba. No obično ćemo se odlučiti i spojiti tegobu s nekim uljem.

Djelovanje na viruse (ravensara, eukaliptus radiata i globulus, čajevac…), bakterije (origano, timijan linalol, timijan tujanol…), gljivice (čajevac, palmarosa, klinčićevac…), protuupalno djelovanje (rimska i njemačka kamilica, lavanda prava, smilje…).

Zdravlje iz prirode: Koje su ljekovite biljke dobre za dišne organe

Eterična ulja uistinu mogu pomoći kod virusa, bakterija i gljivica, no moramo znati na koji ih način koristiti, u kojoj dozi i koncentraciji te tko ih ne smije koristiti.

Sigurnost primjene

Kad smo naučili ponešto o djelovanju eteričnih ulja, moramo se pozabaviti i onim najvažnijim – sigurnošću primjene. Kad nas nešto muči, skloni smo pokušati pomoći si trenutačno ne mareći za potencijalnu štetu. Eterična ulja doista dolaze iz biljaka koje koristimo u čajevima ili kao začine, no nemojmo zaboraviti da za jednu kap eteričnog ulja često moramo pojesti količinu začina koja je gotovo nemoguća u jednom obroku. Ako smo se susretali s nekim začinom, nećemo biti alergični ni na neko eterično ulje, ali to ne znači da ne može izazvati iritacije ili oštećenja.

Pravila izravne primjene ulja na koži

Upotreba na koži je vjerojatno drugi najčešći oblik primjene eteričnih ulja nakon inhalacija, bilo preko difuzera, lampica ili inhalatora. Kad govorimo o koži, moramo biti svjesni nekoliko pravila:

Ne smijemo koristiti iritativna ulja – Dakle, lavanda prava, čajevac i ravensara ubrajaju se u manje iritativna ulja, no klinčićevac već može biti problematičan u višim koncentracijama. Iznimno iritativno je ulje origana, a još više, primjerice, kora cimetovca. Lovor, na primjer, smije ići na kožu do 0,5%, ali i to bih ulje prepustio stručnjacima, a ne za kućnu upotrebu.

Odgovarajuća koncentracija – Ako je riječ o sigurnim eteričnim uljima, imamo temeljno pravilo da na veću površinu može ići do 2,5% eteričnih ulja, na malu površinu i više, no moramo biti jako sigurni što stavljamo na lice. Iznimno malo eteričnih ulja smijemo stavljati izravno na kožu. Dakle, čajevac ne stavljamo izravno na akne, ali stavljamo ga na nokat s gljivicama. Kap ravensare može ići izravno na herpes, ali ne može se izravno proliti eterično ulje na prsa ili leđa pacijenata koji kašlju.

etericna ulja koza aromaterapija 2

Prava doza – Ako stavimo samo 1% nekog eteričnog ulja koje smije ići na kožu te namažemo cijelo tijelo, primit ćemo veliku pojedinačnu dozu u organizam. Nemojte zaboraviti da naša koža nije samo pokrivalo nego i naš najveći organ preko kojeg eterična ulja ulaze u cijelo tijelo. Naša jetra će najvjerojatnije morati metabolizirati i te male strane lipidne molekule, što je može oštetiti.

Pazite na kvalitetu i kemotip eteričnih ulja – Česte su patvorine eteričnih ulja. Pazite na kemotipove jer ružmarin kemotip kamfor ima mnogo nepovoljniji sigurnosni profil od ružmarin ct. verbenon, a i druge namjene. Eterična ulja iste biljke sintetiziraju često drugačija eterična ulja, ovisno o staništu i klimi u kojoj rastu.

Obratite pažnju na čiju kožu stavljate eterična ulja – Kod djece, trudnica i dojilja potreban je poseban oprez. Ako ne poznajemo dobro eterična ulja, bolje ih je izbjegavati na koži tih osjetljivih skupina. Ako netko ima osjetljivu kožu ili čak stanja poput akni ili atopijskog dermatitisa, eterična ulja mogu više iritirati takvu kožu.

Pomoćnici iz prirode protiv stresa

Najbolji pomoćnici iz prirode protiv stresa

Kada stres traje dulje, iscrpljuje i može dovesti do anksioznosti. Priroda nas je podarila sigurnim biljkama koje imaju dobar...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je zapamtiti!

Eterična ulja su ekstrakti snažnog djelovanja. Prema njima se treba odnositi kao prema lijekovima ili čak toksinima, prema njima treba imati respekt i oprez. Ako ih mislimo koristiti, treba naučiti važne činjenice o njima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button