Koža, kosa i nokti - 6. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Ne odgađajte liječenje akni

Akne su najčešća kožna bolest. Iako nisu opasne, mogu biti vrlo bolne, a nakon njih mogu ostati i ružni ožiljci pa je potrebno potražiti mišljenje dermatologa

Pubertet, razdoblje u kojem hormoni počinju divljati te intenzivno mijenjati naše dječje tijelo u obrise mlade žene ili muškarca, ne podnosi se jednostavno. Osim što je to životno doba nadaleko poznato po eksplozivnim i “nemogućim” raspoloženjima, nije rijedak slučaj probuditi se s ružnom bubuljicom nasred čela.

Akne mogu mučiti i odrasle, a borba protiv te kožne bolesti naporna je, dugotrajna te traži puno strpljenja i upornosti. Akne, točnije Acne vulgaris ili obične akne, jedna su od najčešćih kožnih bolesti koja se uobičajeno javlja između 11. i 18. godine, i to nešto češće kod dječaka, no nije rijetkost da se jave i u kasnijoj dobi.

Aknama su zahvaćena „masnija“ područja kože, osobito lice, gornji dio vrata (ispod brade), ramena, ponekad i cijela leđa, područje dekoltea i nadlaktica. U njihovu razvoju važnu ulogu igraju čimbenici kao što su nasljeđe masne kože, utjecaj spolnih hormona (prije svega muških), prisutnost bakterija na koži, način života (nepravilna prehrana, izloženost stresu, pušenju), nepravilna njega kože, upotreba neprimjerene kozmetike i drugi.

Ova kožna bolest uobičajeno se javlja između 11. i 18. godine, i to nešto češće kod dječaka, no nije rijetkost da se jave i u kasnijoj dob

Najčešći krivac – hormoni

Dakle, zbog udruženog djelovanja većeg broja čimbenika žlijezde lojnice počinju pojačano lučiti sebum (loj). U tom procesu može nastati “čep” sastavljen od mrtvih stanica, sebuma i dlake koji se inficira bakterijom Propionibacterium acnes, a u trenutku njegova raspada nastaje prišt.

Miteseri predstavljaju neupalni oblik akni koji gotovo redovito uzrokuje razvoj upale, odnosno stvaranje prištića ili akne. Ovisno o dubini, položaju i trajanju upale, povećava se mogućnost za razvoj ožiljaka.

Kao osnovni uzrok ove kožne bolesti ističu se razine androgenih hormona koje počinju rasti početkom puberteta te utječu na pojačan rad žlijezda lojnica. Kod žena, uz pomoć enzima, iz androgena nastaju estrogeni.

Raznih veličina i boja

Akne se razlikuju i po veličini, boji, jesu li upaljene ili nisu te prema bolu. Spominju se komedoni (poznatiji kao miteseri), papule, pustule, noduli i cistične akne.

  • Miteseri najčešće nastaju na čelu i bradi, a prepoznajemo ih kao bijele ili crne bezbolne točkice. Osim što nam predstavljaju estetski problem, komedoni ne izazivaju druge tegobe, a često se znaju pogoršati zbog vlažnog vremena, korištenja masnih krema poput onih za sunčanje ili, primjerice, tijekom PMS-a.
  • Nešto teži oblik su papule kod kojih se razvio blagi upalni proces. To su one (ne)popularne crvene bubuljice, a koje nemaju bijelu, odnosno žutu “kapicu”.
  • Pustule ćemo pak prepoznati po žućkastom sadržaju jer su ispunjene gnojem, a noduli su veći, krući i smješteni dublje u koži.
  • Ciste su gnojni noduli, a dugotrajne cistične akne poznate su po tome što za posljedicu imaju prepoznatljive, “rupičaste” ožiljke.
  • Najteži oblik običnih akni je Acne conglobata koji se najčešće viđa kod mladića, a kod kojeg upalni proces zahvaća i tkivo oko folikula. Gnojni čvorovi koji nastaju su veliki, kruti i bolni, mogu se spojiti u veće cjeline, a promjene mogu zahvatiti gotovo cijelo tijelo.

Kako se akne liječe

U liječenju akni iznimno je važno pravodobno početi primjerenu terapiju kako bi se spriječilo stvaranje ožiljaka. Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no pritom ne postoji univerzalan pristup nego ga treba prilagoditi svakom pacijentu.

U liječenju akni savjetujemo različite lokalne te sistemske lijekove. Lokalni pripravci najčešće sadrže aktivne tvari poput benzoil peroksida, azelatne kiseline, derivata vitamina A, voćnih kiselina… Prema potrebi možemo ih kombinirati sa lokalnim ili sistemskim antibioticima. Ako se antibioticima u tabletama ne postižu zadovoljavajući rezultati, u terapiju se mogu uključiti i retinoidi (derivati vitamina A). O terapiji svakako odlučuje liječnik. 

Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no pritom ne postoji univerzalan pristup nego ga treba prilagoditi svakom pacijentu

Odgovarajuća njega kože

Za kućnu upotrebu savjetuju se preparati s aktivnim tvarima koje će “otopiti” mitesere te ublažiti upalu, a neke od njih će istodobno utjecati i na ublažavanje ožiljaka. U tom kontekstu učestalo se spominju voćne kiseline. AHA kiseline dobivaju se iz voćnih ili mliječnih šećera, a djeluju tako da otpuštaju veze koje spajaju mrtve stanice površinskog sloja kože te tako stvaraju prostor za tvorbu nove, mlade kože istodobno potičući i tvorbu novih, kvalitetnih kolagenih i elastičnih vlakana. Među tzv. BHA kiseline spada salicilna kiselina koja pokazuje protuupalni učinak. U kombinaciji se ove kiseline često koriste u profesionalnim tretmanima.

Ne stiskajte prištiće!

Iznimno je važno redovito i stručno (nikako vlastoručno!) mehaničko čišćenje komedona, često i pomoću novih tehnika poput hidrodermoabrazije, odnosno bezbolnog uklanjanja mitesera ultrazvučnim “mlazom”. Tu su i razni pilinzi, korištenje “plavog svjetla” (LED lampe) kojim se vrlo učinkovito ubija bakterija P. acnes i slične terapije.

Najvažnije je zapamtiti da je u njezi kože zahvaćene aknama stručno mišljenje od neprocjenjive važnosti te ga je potrebno tražiti pravodobno

Za razvijene nepravilnosti kože, odnosno ožiljke postoje terapije kojima ih možemo znatno ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti: kemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, laseri, punjenje hijaluronskom kiselinom i drugo.

Najvažnije je zapamtiti da je u njezi kože zahvaćene aknama stručno mišljenje od neprocjenjive važnosti te ga je potrebno tražiti pravodobno. I ne treba zaboraviti da mladi mogu biti iznimno osjetljivi kad je riječ o izgledu, posebice promjenama na vidljivim dijelovima tijela, što može imati i psihičke posljedice te rješavanje problema akni doista ne treba odgađati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button