Zdrava prehrana - 16. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Acai bobice za zdravlje krvožilnog sustava i smanjeni rizik za dijabetes

Sigurno ste se susreli s dodacima prehrani koji sadrže acai bobice, no ovo voće u svom izvornom obliku ima daleko veće blagodati na organizam

acai bobice, voće, dodaci prehrani

Acai bobice se jedu svježe i suhe. Starosjediocima Amazonskih šuma su među glavnim izvorima hranjivih tvari, a njihov sok piju uz svaki obrok.

Acai bobice tamno ljubičaste boje plodovi su palme koja raste u Amazonskim šumama. Uvelike se konzumiraju u sjevernom Brazilu gdje se smatraju jednom od najznačajnijih vrsta voća. Acai bobice se jedu svježe i suhe. Starosjediocima Amazonskih šuma su među glavnim izvorima hranjivih tvari, a njihov sok piju uz svaki obrok.

Posljednjih godina raste zanimanje za ovo voće i izvan granica Brazila te se intenziviraju znanstvena istraživanja s ciljem istraživanja njegovog sastava i korištenja kako u sprječavanju pojave zdravstvenih tegoba, tako i u njihovom liječenju.

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Acai bobice za zdravlje

Svježe i suhe imaju dugu, moglo bi se bez preuveličavanja reći i tisućljetnu, primjenu u narodnoj medicini. Doprinose liječenju probavnih tegoba, te štite od leukemije i raka debelog crijeva.

Svoja ljekovita svojstva acai bobice uvelike mogu zahvaliti obilju nutrijenata i drugih aktivnih tvari koje sadrže. U njima je značajna količina jednostavnih šećera poput glukoze i fruktoze dok su od mikronutrijenata prisutni vitamini E, C, B1, B2 i B3, te mineralne tvari kao što su  željezo, kalij, fosfor i kalcij.

Izražen antioksidativni potencijal acai bobica potječe od oleinske kiseline te brojnih fitokemikalija; antocijanina, epikatehina, ferulinske, benzojeve, elaginske i galne kiseline, galotanina i dr.

Voće bogato antioksidansima

Znanstvena istraživanja pokazuju kako uključivanje ovih bobica u prehranu smanjuje oksidativni stres u organizmu čime se smanjuje mogućnost pojave cijelog niza različitih bolesti poput ateroskleroze i raka.

Uočilo se, nadalje, kako polifenolne komponente acai bobica imaju pozitivan učinak na metabolizam masti, apsorpciju glukoze, te razinu inzulina i glukoze u krvi na tašte, što svakako smanjuje mogućnost za pojavu šećerne bolesti. Nadalje, antioksidansi ovog voća doprinose sniženju koncentracije ukupnog i nepoželjnog LDL kolesterola te sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola. Nema sumnje kako je smanjenje rizika od formiranja aterosklerotskih pojava s unutrašnje stijenke krvnih žila značajan korak u sprečavanju obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila.

Nadalje, konzumiranjem acai bobica, u organizmu se stvara dušikov monoksid koji širi krvne žile i tako snižava krvni tlak.

Sve ovo zajedno doprinosi smanjenju mogućnosti za pojavu danas sve prisutnijeg metaboličkog sindroma (skupa zdravstvenih tegoba povezanih s debljinom, povišenim šećerom, masnoćama i kolesterolom u krvi …).

šljive

Voćka koja štiti od raka, dijabetesa i debljine, a čuva i srce

Zadnjih tjedana kraljevski uživam u domaćim šljivama. Rodile su u voćnjaku moga ujaka. Dodajem ih zobenim pahuljicama i jogurtu...

SAZNAJTE VIŠE

Acai bobice za zdravlje sportaša

Intenzivnim mišićnim radom povećano se stvaraju slobodni radikali koji doprinose oštećenju mišića. Kod sportaša i drugih tjelesno aktivnih ljudi to stvara potrebu za dodatnom prisutnošću antioksidanasa u prehrani.

Od koristi je stoga sportašima konzumirati hranu bogatu antioksidansima kao što su to acai bobice. Znanstvenim studijama se pokazalo da iako sami antioksidansi iz acai bobica ne poboljšavaju sportsku izvedbu, oni, djelujući protuupalno i neutralizirajući slobodne radikale, nedvojbeno doprinose oporavku mišića i organizma u cjelini nakon treninga ili natjecanja.

Zaključno se može kazati kako se s pravom acai bobice smatraju funkcionalnom hranom i kao pomoć protiv preranog starenja. Iako se od njih danas rade dodaci prehrani u obliku kapsula i tableta, pozitivan učinak na zdravlje cijelih acai bobica je neusporedivo veći. Dodajte ih stoga svježe ili suhe frapeima, žitaricama za doručak, voćnim salatama ili jogurtu i uživajte u njihovim blagodatima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button