Zdrava prehrana - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Anđeosko voće, papaja, pomaže u liječenju raznih tumora

Papaja je izuzetno ljekovito voće, a ekstrakt njezinih sušenih listova ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora - uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače

Papaja rješava nadutost

Papaju često nazivaju “anđeoskim voćem” zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, ali imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.

Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike. Papaja raste od 5 do 10 metara visine sa spiralno postavljenim listovima (listovi su dugi do 70 cm) koji su povezani na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća i tamo se razvijaju plodovi. Plodovi papaje su veliki, 15-45 cm dugi te promjera 10-30 cm. Kada sazru, plodovi su žućkasti ili tamnocrveni. Po okusu sliče ananasu i breskvi. Zanimljiv je podatak da postoji i muško i žensko stablo.

Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane 

Ljekoviti dijelovi biljke

Papaja obiluje biološko aktivnim spojevima od kojih je glavna komponenta papain. Koncentracija aktivnih tvari se razlikuje, ovisno iz kojeg je dijela biljke uzet uzorak. Najčešće se uzimaju list, korijen, plod. Muško se stablo papaje razlikuje od ženskoga po sastavu – dobro je znati da žensko drvo ima veću koncentraciju papaina. Učinkovitost terapije preparatima papaje ovisi o količini različitih spojeva u pripravku. 

Zašto je papaja zdrava?

Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora – uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazuje kako papaja ima direktan antikancerogeni efekt na razne malignome.

Naime, prvi je put dokumentirano kako ekstrakt papajinog lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini. Prema ovom bi otkriću korištenje papaje moglo pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak. Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti.

Papaju se može i kuhati kao povrće, ona je bogat izvor vitamina C i A, kalcija, prehrambenih vlakana, koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.

Blagotvorni mliječni sok

Mliječni sok papaje se rabi za:

  • liječenje bolesti kože (psorijaze i raznih kožnih nečistoća),
  • liječenje crijevnih nametnika,
  • pomoć kod zatvora  
  • detoksikaciju probavnog sustava,
  • liječenje bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi
  • dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.

>>Dunja nema veću prehrambenu gustoću, ali zato sadrži više od 4000 biološki djelotvornih biljnih tvari iz skupine polifenola koji djeluju kao snažni antioksidansi.<<

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se:

  • za liječenje astme (puše se listovi papaje),
  • protiv bolesti živaca i
  • kao antioksidans, kod kožnih i trbušnih oboljenja te
  • za čišćenje organizma.

Upotreba sjemenki i cvijeta te nuspojave

Sjemenke najčešće koristimo kao začin jer imaju okus sličan papru, a imaju i svojstvo da dobro gase žeđ. Cvijet se koristi za liječenje žutice te kao sredstvo protiv nametnika. Ako se primjenjuje kako je navedeno, papaja nema nuspojava.

U većim koncentracijama izaziva neplodnost. Lišće i korijenje papaje sadrže cijanoidne glikozide koji tvore cijanid, a lišće sadrži tanine. Ako se oba ta spoja uzimaju u velikim koncentracijama, mogu uzrokovati nuspojave. Potreban je oprez kod osoba koje uzimaju varfarin!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button