Zdrava prehrana - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Detoksikacija započinje na tanjuru

Kada je o detoksikaciji riječ, organ kojeg se prvo trebamo sjetiti je naša jetra. Jetra se svakodnevno bori s otpadnim produktima metabolizma i štetnim tvarima iz hrane i lijekova

Detoksikacija počinje izborom namirnica

Glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima iz hrane, lijekova i metabolizma je jetra.Stoga, kada je riječ o prehrani za detoksikaciju neposredno se misli na namirnice koje potiču detoksikacijski potencijal jetre.

Kako bi jetra uspješno obavljala svoju zadaću eliminacije toksina, potrebni su joj određeni nutrijenti poput vitamina, minerala i fitokemikalija. Zbog toga uspješan proces detoksikacije započinje prije svega na tanjuru.

Prehrana kao saveznik 

Prvaci u čišćenju jetre i olakšavanju njene detoksikacijske zadaće su tamnozeleno lisnato povrće te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, kupusa i kelja. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija – glukozinolatima i tiocijanatima – koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Detoksikacijski tanjur obogatit će i radič, maslačak, rokula, raštika i svako tamnozeleno lisnato povrće. 

U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine. Konzumiranjem juha, sokova, čajeva i čiste vode tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine

Zaštitni učinak na jetru ima i artičoka koja, zahvaljujući visokom udjelu tvari cinarina i inulina, stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. 

Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle i celera te peršin. Ovo povrće i začinsko bilje predstavlja pravu riznicu nutrijenata – prijatelja jetre, osobito vitamina C i kalija, a ujedno se može konzumirati na bezbroj načina. Povrće i voće bogato kalijem važno je za održavanje pravilne funkcije bubrega, organa koji u suradnji s jetrom odstranjuju otpadne tvari iz organizma putem urina. 

Hidratizirajte se

Adekvatan unos voća također čini osnovu detoksikacije. Pri tome prednost valja dati jabukama, kruškama, bobičastom voću i grejpu. Ovo voće bogato je pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Također, konzumacija namirnica koje sadrže vlakna rezultira duljim osjećajem sitosti. Grejp ima blag diuretički učinak te je preporučljiv osobama koje imaju problema zbog zadržavanja vode u tijelu. Bobičasto voće prepuno je antioksidansa – vitamina i fitokemikalija – te tako potpomaže antioksidativni potencijal. 

Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike pospješit će probavu, a samim time i eliminaciju toksina, ali istovremeno i ojačati imunosni sustav. 

U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine. Konzumiranjem juha, sokova, čajeva i čiste vode tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine. 

Važnost antioksidansa u procesu detoksikacije organizma je neosporna. Ove vrijedne tvari, naime, uspješno neutraliziraju aktivnost štetnih slobodnih radikala i samim time štite organizam ne samo od toksina nego i od brojnih kroničnih bolesti današnjice. Valja imati na umu da se antioksidansi prilikom reakcija u tijelu „troše“ pa je od iznimne važnosti kontinuirana opskrba organizma tvarima antioksidativnog djelovanja. 

Budući da je uloga brojnih vitamina i minerala u detoksikaciji organizma neosporna, dobar je odabir i posezanje za nutritivnim „pojačanjem“ u obliku dodatka prehrani. Kvalitetan dodatak prehrani osigurat će prijeko potrebne nutrijente s antioksidativnim djelovanjem, poput vitamina C i E te selena, koji štite organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala.

Stop kiselosti organizma!

Nepravilna prehrana i stresan način života pomiče acidobazičnu ravnotežu prema nižim pH vrijednostima, što popularno nazivamo „zakiseljavanjem“ organizma. Zapadnjački tip prehrane bogat je mesom, jajima, mlijekom i mliječnim proizvodima, namirnicama bogatim bijelim brašnom i šećerom te velikim količinama gaziranih pića, a nedostaju mu svježe povrće i voće te cjelovite žitarice. Zbog takvog načina prehrane u organizmu razgradnjom nastaju spojevi koji snižavaju pH vrijednost. Nasuprot tomu, povrće i određene vrste voća te voda s povoljnom pH vrijednošću povećavaju alkalne rezerve organizma. 

Dugotrajna nepovoljna acidobazična ravnoteža dovodi se u vezu s povećanim nastankom slobodnih radikala – molekula koje su vrlo reaktivne i mogu oštetiti brojne bitne strukture organizma. Upravo se oksidativni stres izazvan nakupljanjem slobodnih radikala smatra jednim od uzroka sve učestalijih kroničnih degenerativnih bolesti.

U stanju acidoze, organizam „posuđuje“ minerale – kalcij, kalij, magnezij – iz vitalnih organa i kostiju kako bi puferirao (neutralizirao) kiselinu i uklonio je iz organizma. Takva metabolička zbivanja mogu se kompenzirati dodatnim unosom spomenutih mineralnih tvari putem vode, voća i povrća te sjemenki i žitarica.

Uloga vode u detoksikaciji

Voda je medij koji igra ključnu ulogu u izbacivanju toksina iz organizma. Ujedno služi kao jedinstveno otapalo za hranjive tvari i odstranjivanje iz organizma suvišnih produkata izmjene tvari. Budući da se svi biokemijski procesi u tijelu odvijaju u prisutnosti vode, za vodu se može reći da predstavlja medij u kojemu se odvija život. 

U procesu detoksikacije voda ima važnu ulogu te se svakodnevno ispijanje dovoljnih količina izvorske i mineralne vode smatra bitnim dijelom detoksikacijske dijete

Treba li vam detoksikacija?

Ispunite ovaj upitnik i saznajte treba li vam detoksikacija. Ako ste na barem tri pitanja odgovorili potvrdno – detoksikacija vam je potrebna. 

  • Osjećate se umorno i letargično? 
  • Imate problema s koncentracijom, a misli su vam spore i smušene? 
  • Osjećate se depresivno i imate promjene raspoloženja? 
  • Imate loš zadah, naslage na jeziku ili gorak metalan okus u ustima? 
  • Imate pojačan tjelesni miris? 
  • Urin vam je intenzivnog mirisa? 
  • Imate problema sa spavanjem, a budite se umorni? 
  • Imate probavne smetnje kao što su nadimanje, plinovi i loša probava nekoliko sati nakon obroka? 
  • Imate nezaustavljivu želju za hranom? 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button