ADIVA Plus sadržaj - 11. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Špajza i frižider puni zdravlja: savjeti za pametnu organizaciju namirnica 

Bez obzira na tip prehrane koji preferiramo i što smatramo „zdravim“, u našim frižiderima i špajzama bismo uvijek trebali imati namirnice koje nam čine dobro, kako tjelesno, tako i mentalno.

špajza i frižider puni zdravlja

U prošloj kolumni tema nam je bila održivost prehrane, a zdrava špajza i zdravi frižider baš se lijepo na to nadovezuju, budući da jedno bez drugog ne može.

Bez obzira na tip prehrane koji preferiramo i što smatramo „zdravim“, naši bi frižideri i špajze trebali biti mjesta iz kojih ćemo svakodnevno posezati za hranom koja će nam ne samo davati energiju, već nam i činiti dobro – tjelesno i mentalno. A ono što se uvijek potvrđuje kao ključ u postizanju tog cilja jest raznolikost i umjerenost u prehrani.

Možemo li se danas „prirodno“ hraniti?

Ne jedimo uvijek ista jela

Kako bismo izbjegli zamku stalnog pripremanja i konzumiranja istih jela, moramo si najprije osvijestiti da pri kupnji ne posežemo uvijek za istim proizvodima. Ako u našoj špajzi uvijek imamo kilogram riže i dva kilograma tjestenine, vrlo je vjerojatno da ćemo ih redovito pripremati. Zato bismo trebali gledati da smanjimo zalihe pojedinog proizvoda i prvom prilikom ubacimo neki novi u isprobavanje.

Iako je to na prvi pogled teže i kompliciranije nego ići uhodanim putem kupovine i kuhanja, barem je u današnje vrijeme lako naći ideje i recepte za svakojake, pa i (nama) egzotične, nove namirnice. Stoga, kad sljedeći put ostanete bez zalihe riže, kupite pola kilograma heljde ili prosa te s njima pripremite neko novo jelo.

Ne gomilajmo hranu preko potrebe – i ne bacajmo je

Ponekad se čini kao pravo umijeće pogoditi koliko trebamo kupiti da nije ni premalo ni previše, da smo pritom učinkoviti i u kupnju ne idemo svaka dva dana, a poželjno je i da ne potrošimo previše novca. Svi koji nemaju luksuz vlastitog vrta i voćnjaka, uzgoja ili proizvodnje nekih namirnica, kupuju po trgovinama s čijom su ponudom ograničeni. U organizaciji vremena i novca ne škodi pogledati reklamne letke tih trgovina prije odlaska u kupovinu i pripremiti se. No pritom treba izbjeći i zamku kupovanja nepotrebnog, kao i kupovanja prevelikih količina proizvoda samo zato što je na popustu.

Također, osim u velike trgovine (trgovačke lance), svratite, za promjenu, ponekad u manji dućan u susjedstvu u kojem ćete naći proizvode lokalnih proizvođača, a možda i nešto novo i drugačije.

Iako će svako domaćinstvo imati svoju računicu, bez obzira na to je li riječ o jednoj osobi, četiri, ili više, vodimo se time da ne kupujemo novo prije nego što potrošimo ono što imamo (posebno to vrijedi za frižider, odnosno namirnice kraćeg roka valjanosti) i da ne kupujemo više nego što nam treba (samo zato što je na „akciji“).

To ne znači da ne treba imati neke zalihe u špajzi, ali i sa zalihama treba biti razuman. Korisno je imati zalihe suhih namirnica poput žitarica, brašna, grahorica, ulja, šećera i tome sličnog, a koje se koriste redovito, ali ni njih ne treba kupiti toliko da ih ne stignemo potrošiti prije isteka roka valjanosti. Osim toga, vjerojatnije je da ćemo neku namirnicu iskoristiti ako u našoj špajzi ili frižideru nemamo istovremeno previše drugih.

Zdravo, korisno i pametno

Sređujući špajzu i frižider u vlastitom domaćinstvu zadnje desetljeće, shvatila sam da je neke namirnice uvijek dobro, korisno i pametno imati pri ruci. One su tu kao baza jednostavnih jela ili rješenje za brzi hranjivi obrok, relativno su dugoga roka trajanja, a lako se kombiniraju s raznim povrćem i drugim namirnicama za potpuni obrok.

U mojih top 10 „zdravih, korisnih i pametnih“ namirnica u špajzi ubrojila bih:

  1. 1. maslinovo ulje,
  2. 2. pasatu od rajčice,
  3. 3. tjesteninu,
  4. 4. kukuruznu krupicu,
  5. 5. zobene pahuljice,
  6. 6. suhi slanutak,
  7. 7. crvenu leću,
  8. 8. kikiriki maslac,
  9. 9. orahe (ili drugo orašasto voće),
  10. 10. grah u konzervi.
kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane bacanje hrane savjeti

Nekoliko trikova kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane

Problem kojem svjedočimo je pretjerano bacanje hrane. Da bismo je smanjili, uštedjeli i zaštitili okoliš, trebamo pametno koristiti ostatke

SAZNAJTE VIŠE

Osim ovih proizvoda dugog vijeka, u špajzi uvijek volim imati i osnovne začine: sol, češnjak u prahu, kumin u prahu i kurkumu. Po pitanju povrća, tu su crveni luk i krumpir (i bundeva u jesen i zimu), dok mi ostalo povrće iz „stalnog postava“ stoji u zamrzivaču, a to su grašak, špinat i list peršina.

Što se frižidera tiče, dobro bi bilo uvijek imati jogurt, maslac i jaja, a za ukusnija jela sojin umak i srirachu.

Uz pokoje sezonsko povrće, uz ove ćete sastojke uvijek moći pripremiti ukusan i hranjiv obrok. Ideje potražite i na našem portalu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button