Zanimljivosti i savjeti - 6. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nekoliko trikova kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane

Globalni problem kojem svakodnevno svjedočimo je pretjerano bacanje hrane. Da bismo smanjili bacanje hrane, uštedjeli novac i zaštitili okoliš, trebali bismo pametno koristiti ostatke nepojedene hrane

kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane bacanje hrane savjeti

Prema Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, oko 400.000 tona hrane godišnje završi u smeću. Jedan od razloga zbog kojeg kućanstva svakodnevno bacaju nepojedenu hranu je zbog prevelike količine skuhane hrane koja se brzo pokvari, zaboravljanja na unaprijed pripremljene obroke ili jer ljudi jednostavno ne žele dva puta uzastopno jesti isti obrok.

U nastavku teksta prenosimo nekoliko trikova kako možete iskoristiti ostatke nepojedenih obroka.

Višak nepojedene hrane u restoranu tražite da vam zapakiraju za van

Izašli ste na obiteljski ručak u omiljeni restoran i niste pojeli svu hranu koju ste naručili? Ponesite ju doma! Bilo da je riječ o salati ili komadima finog mesa, zamolite konobara da vam zapakira hranu za van. Osim što ćete izbjeći nepotrebno bacanje hrane i novca koji ste izdvojili za to jelo, osigurat ćete sebi ili članu obitelji obrok za kasnije.

Nepojedenu hranu od večere iskoristite kao ručak za sutra

Ako ste skuhali lonac juhe ili variva za čitavu obitelj i niste sve pojeli, spremite u hladnjak i iskoristite za sutrašnji ručak. Obrok možete upotpuniti tako da skuhate neku zdravu žitaricu, pripremite salatu ili ispečete meso. Ako vam je ostalo priloga, možete ga drugi dan iskoristiti kao nadjev za tortilje ili slane palačinke. Uz njih dodajte fini umak i dobit ćete potpuno novi obrok.

Zamrznite ostatke ručka

Ne sviđa vam se ideja da isti nepojedeni ostatak ručka jedete drugi dan, a ne želite da se u međuvremenu pokvari? Viškove hrane možete pospremiti u posudice i staviti u zamrzivač. Bit ćete si zahvalni kad zbog brzog ritma svakodnevice ne budete mogli pronaći vrijeme za pripremu obroka. Tada jednostavno otvorite hladnjak i ugrijte ručak koji ste ranije zamrznuli. Ostali članovi obitelji neće niti naslutiti da je riječ o zamrznutom višku nekadašnjeg ručka. Posudice označite naljepnicama na kojima su zapisani datumi roka konzumacije.

Prevenirajte ostatak nepojedene hrane

Ostatke hrane možete spriječiti tako da važete sastojke koje ubacujete u obrok. Ako imate veću obitelj, razmišljajte o količini namirnica koje pojedete po obroku. Tako možete unaprijed znati koliko hrane trebate nabaviti i pripremiti. 

bacanje hrane hrana namirnice otpad smece

Ne bacajte hranu! Pametno kupujte, iskoristite do maksimuma, a višak darujte

Nerazumno bacanje hrane duboko se ukorijenilo u zapadnom svijetu. Hrvatska agencija za hranu procjenjuje da u smeću završi oko...

SAZNAJTE VIŠE

Dogodi se i da djeca nisu gladna, ne možete jesti taj dan ili ste se preračunali oko količine namirnica pa ste slučajno napravili više hrane nego što inače pripremite. U tom slučaju možete podijeliti ostatak ručka sa susjedima, pozvati prijatelje na večeru ili pravilno skladištiti za kasnije.

Briga o nepojedenim ostatcima hrane briga je o uštedi vremena i novaca te očuvanju okoliša. Već danas sačuvajte viškove ručka za sutra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button