Koronavirus - 21. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Inventura nakon karantene: Koje namirnice mogu ostati u vašim zalihama

Iako su epidemiološke mjere popustile, nerijetko se spominje mogući drugi korona val. Nakon velike kupovine, sigurno vam je puno namirnica ostalo, a koje možete sačuvati „za svaki slučaj“

karantena namirnice zalihe koronavirus

Namirnice s duljim vijekom trajanja nerijetko se nalaze u svakoj smočnici, a nakon karantene možda niste sve niti iskoristili. Provjerite što može ostati, što biste trebali iskoristiti u što je moguće kraćem vremenu, a što biste morali baciti.

Inventuru započnite s provjerom datuma na pakiranjima proizvoda. Ono što je otvoreno, nemojte čuvati, već svakako iskoristite prvom sljedećom prigodom, pod uvjetom da je proizvod još uvijek zdravstveno ispravan.

Koronavirus: psihološki efekti njegove pojave

Proizvode koji nemaju istaknut rok trajanja, a ne sjećate se niti kada ste ih nabavili za svaku sigurnost bacite, nemojte riskirati trovanje hranom.

Mahunarke

Povrtnice kao što su leća, slanutak, grah ili grašak najbolji su izvori proteina iz biljaka. Dovoljno je pojesti jednu porciju mahunarki tri puta tjedno i time povećati unos zdravih proteina i dijetalnih vlakana u vaš organizam. Sve ove mahunarke u limenci imaju izuzetno dug rok trajanja, minimalno godinu do dvije. Ako limenka nije oštećena ili otvorena, slobodno ih sačuvajte na policama. Mogu se jesti kao glavni obrok ili kao dodatak salatama i pečenjima.

Pasirana rajčica, pelati… u tetrapaku ili limenci

Pasirana ili sjeckana rajčica ili pak pelati, pakirano u tetrapaku ili limenci također ima jako dugi rok trajanja. Limenka traje dulje od tetrapaka koji može stajati do 24 mjeseca. Držati je možete na polici na suhom i tamnijem mjestu, na sobnoj temperaturi. No, ako ste proizvod otvorili, treba ga čuvati u frižideru te iskoristiti u roku od četiri dana.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su bile jedan od omiljenih doručaka tijekom karantene. U početku pandemije bile su razgrabljene u nekim supermarketima. Mogu ležati više od godinu dana u vašoj smočnici, pa čak i dulje ako ne otvarate ambalažu u kojoj ih držite. Najčešće se jedu u formi zobene kaše, ali možete ih koristiti i za pripremu kolačića, kruha pa čak i kao bazu za zobeno mlijeko. Najveća blagodat zobenih pahuljica za naše zdravlje su njihova nutritivna vlakna.

Konzervirana tuna

Tuna je bogata proteinima, kao i omega-3 masnim kiselinama, a konzerve možete doista dugo (barem dvije, pa i do pet godina) držati u ostavi te upotrijebiti kada vam zatrebaju. Od tune uvijek možete napraviti ukusne umake za tjesteninu koja je također omiljeni izbor iz karantenske ostave. Pripazite, dakako, s unosom tjestenine jer je bogata ugljikohidratima.

Suhe šljive

Evo i jedne prave, a zdrave poslastice – suhe šljive. Dobre su jer mogu stajati u ostavi čak i po godinu dana. Odličan su odabir kada se zaželite voćnih plodova, a zbog nekog razloga ne možete do trgovine. Nabavite sušene šljive bez dodanog šećera jer one su odličan izvor nutritivnih vlakana, a daju se jesti u puno kombinacija.

Možete ih konzumirati same kao slasticu na kraju obroka, dodati ih u „studentski miks“ i jesti kao grickalicu od njih možete napraviti pire ili ih koristititi kao zamjenu za šećer u svemu što pečete. Pojedete li pet do šest suhih šljiva na dan, možete vaše kosti učiniti gušćima te čak prevenirati nastanak osteoporoze. A sve zato što sadrže dobru dozu vitamina K, magnezija i mangana.

Proizvodi s jako dugim rokom trajanja

Za neke od ovih namirnica često se spominje da rok trajanja niti nemaju. Dakle, vjerojatno ni vi ne provjeravate datume za proizvode kao što su ulje, šećer, sol, ocat, bijela riža, suha tjestenina (kupovna), med.

Osim što se relativno brzo koriste, oni doista mogu trajati barem godinu dana, pa i znatno dulje, a nerijetko ih možete bez štetnih posljedica koristiti i nakon navedenog roka trajanja ako nisu promijenili miris/okus/izgled… Naravno, uvjet da tako dugo potraju je da stoje na suhom mjestu i dobro zapakirani, kako ih, primjerice, ne bi pojeli kukci ili se u njima nastanili moljci (već ovisno o tome o kojem proizvodu govorimo).

Začini su također vrlo dugog vijeka, pa tako najkraće traju, primjerice, suhe trave i bilje kao što su origano, peršin i bosiljak (1 do 3 godine), dok je ekstrakt vanilije, primjerice, poznat po neograničenom roku trajanja. Mljeveni začini traju 2 do 3 godine, cjeloviti začini (npr. muškatni oraščić ili štapići vanilije) imaju rok 4 godine i slično.

covid-19 pandemija koronavirusa navike drustveno distanciranje

Život se vraća u normalu: 7 navika koje je nepovratno promijenio COVID-19

Od rukovanja do izbjegavanja izravnog socijalnog kontakta...pandemija koronavirusa promijenila je naše svakodnevne navike koje će se zadržati i nakon...

SAZNAJTE VIŠE

I na kraju – kvasac!

Ako ste popunili zalihe suhim instant kvascem u vakumiranim vrećicama, dobro ste učinili. Taj proizvod ima trajnost dvije godine pod uvjetom da ga niste otvarali. Kockice svježeg kvasca vjerojatno ipak više nemate jer je njihova trajnost ograničena na 5 tjedana od dana kada su upakirane. Ili ste ih potrošili ili zamrznuli. Dobro je znati da svježi pekarski kvasac dobro podnosi dugotrajno smrzavanje, ali treba ga odmrzavati u hladnjaku te potrošiti u roku od 24 sata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button