Zdrava prehrana - 17. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Kvasac – jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina B

Vitamini B skupine iznimno su važni za zdravlje našeg organizma. Oni sudjeluju u važnim procesima u organizmu, od stvaranja energije do zdravlja kože i kose. Pronaći ćete ih u kvascu!

Kvasac - prirodni izvor vitamina B

Kada se odlučite za dodatak vitamina B, preporučuje se da se oni uzimaju kao kompleks, a ne pojedinačno.

Vitamine B kompleksa smatramo neophodnima za razgradnju ugljikohidrata do glukoze, pri čemu nastaje energija; razgradnju masti i proteina; zdravlje kože i kose; zdravlje očiju i usne šupljine; pravilan rad jetre i probavnog sustava.

Prirodni izvori vitamina B skupine

U skupinu vitamina B spadaju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folna kiselina i B12 (cijanokobalamin). Kada se odlučite za dodatak vitamina B, preporučuje se da se oni uzimaju kao kompleks, a ne pojedinačno. Osim toga, uvijek je bolje da se nedostatak vitamina nadoknadi ponajprije prehranom, a nakon toga dodacima prehrani. Prirodni izvori vitamina B skupine su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, jaja, mlijeko, meso, riba, orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće…

Osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe i sportaši skloni su razviti deficite vitamina B. Osobama koje su dugotrajno izložene stresu ili koje su kronično umorne preporučuje se uzimanje kompleksa vitamina B. Osim u tim stanjima, vitamine B kompleksa možemo uzimati i za kožu, kosu i nokte, za bolje pamćenje, za pravilan rad probavnog sustava, za zaštitu krvnih žila i srca.

Trebaju li djeca vitaminsko-mineralne preparate?

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno i...

SAZNAJTE VIŠE

Blagodati kvasca

Jedan od prirodnih izvora vitamina B je kvasac, sitna jednostanična gljivica. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac. Suhi kvasac gorkog je okusa i koristi se kao dodatak prehrani. Bogat je izvor kroma koji sudjeluje u održavanju optimalne razine šećera u krvi, selena, kalija, željeza, cinka i magnezija, kao i vitamina B kompleksa, proteina i esencijalnih aminokiselina.

Prije nego što se odlučite za dodatke prehrani vitamina B, posavjetujte se s ljekarnikom o pravilnom doziranju i odabiru odgovarajućeg proizvoda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama