Zdrava prehrana - 17. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Kvasac – jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina B

Vitamini B skupine iznimno su važni za zdravlje našeg organizma. Oni sudjeluju u važnim procesima u organizmu, od stvaranja energije do zdravlja kože i kose. Pronaći ćete ih u kvascu!

Kvasac - prirodni izvor vitamina B

Kada se odlučite za dodatak vitamina B, preporučuje se da se oni uzimaju kao kompleks, a ne pojedinačno.

Vitamine B kompleksa smatramo neophodnima za razgradnju ugljikohidrata do glukoze, pri čemu nastaje energija; razgradnju masti i proteina; zdravlje kože i kose; zdravlje očiju i usne šupljine; pravilan rad jetre i probavnog sustava.

Prirodni izvori vitamina B skupine

U skupinu vitamina B spadaju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folna kiselina i B12 (cijanokobalamin). Kada se odlučite za dodatak vitamina B, preporučuje se da se oni uzimaju kao kompleks, a ne pojedinačno. Osim toga, uvijek je bolje da se nedostatak vitamina nadoknadi ponajprije prehranom, a nakon toga dodacima prehrani. Prirodni izvori vitamina B skupine su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, jaja, mlijeko, meso, riba, orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće…

Svaka trudnica zna što je folna kiselina. No, vitamin B9 bi svatko morao poznavati

Osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe i sportaši skloni su razviti deficite vitamina B. Osobama koje su dugotrajno izložene stresu ili koje su kronično umorne preporučuje se uzimanje kompleksa vitamina B. Osim u tim stanjima, vitamine B kompleksa možemo uzimati i za kožu, kosu i nokte, za bolje pamćenje, za pravilan rad probavnog sustava, za zaštitu krvnih žila i srca.

vitamini za djecu

Trebaju li djeca vitaminsko-mineralne preparate?

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno i...

SAZNAJTE VIŠE

Blagodati kvasca

Jedan od prirodnih izvora vitamina B je kvasac, sitna jednostanična gljivica. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac. Suhi kvasac gorkog je okusa i koristi se kao dodatak prehrani. Bogat je izvor kroma koji sudjeluje u održavanju optimalne razine šećera u krvi, selena, kalija, željeza, cinka i magnezija, kao i vitamina B kompleksa, proteina i esencijalnih aminokiselina.

Prije nego što se odlučite za dodatke prehrani vitamina B, posavjetujte se s ljekarnikom o pravilnom doziranju i odabiru odgovarajućeg proizvoda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button