Zdrava prehrana - 20. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Šarene, ukusne i zdrave zobene pahuljice

Zobene nam pahuljice daju energiju, snižavaju kolesterol, jačaju imunitet, pomažu probavu, ... Uključite ih u svoj doručak

Zobene pahuljice iznimno su kvalitetan doručak

Zzzzz, brrrrrrr, zzzzzz, … čulo bi se iz sobe moje sestre uporno svako ujutro u 6:20. Označavalo je to neminovan kraj spavanja studentskog doma, pa su na faks počeli odlaziti i oni koji to isprva nisu namjeravali. “Ma što to vama svako jutro zuji?”, nakon nekoliko tjedana velikodušne dobrosusjedske tolerancije upita docimerica moju sestru.

“Miksam voće i pahuljice”, brižna za svoje zdravlje odgovori seka.

Mudrica bi sa 100 postotnom dozom zdravlja (kako je nazvala svoju mućkalicu) svako jutro iznova podmitila cimericu uvjeravajući ju kako su pahuljice i voće baš ono što joj treba. Cimerica bi dobila vitamine, a sestra odobrenje da ju zujanjem smije probuditi i sutra.   

Zobene pahuljice za doručak su mi zakon. Uvijek ih poželim kada se s puta vratim kući. Iako je hrana u mom hotelu vrhunska, ništa ne može zamijeniti toplinu doma. 

Danas sam skuhala pahuljice na mlijeku, te im dodala bademe, grožđice i svježe šljive. Mmmmmm.

Zobene pahuljice

Zobene su pahuljice bogate škrobom iz kojeg dobivamo energiju. Procesu oslobađanja energije pridonose prisutni vitamini B skupine. Uz to, pahuljice sadrže netopljiva vlakna, pa su idealne za buđenje lijenih crijeva i probavu. Od mineralnih tvari, prisutni su željezo i cink koji će u ovim zimskim mjesecima doprinijeti našem imunitetu. Tu je i magnezij koji poticajno djeluje na zdravlje kostiju i mišića.

Nije zanemariva ni činjenica kako zob sadrži topljivo vlakno beta-glukan koje smanjuje kolesterol u krvi. Može se bez zadrške reći da zobene pahuljice spadaju u cjelovitu hranu, te se često nalaze na stolu onih koji misle na svoju prehranu i zdravlje. Pojedite ih s jogurtom ili mlijekom za doručak i bit ćete siti cijelo jutro. 

Nije zanemariva ni činjenica kako zob sadrži topljivo vlakno beta-glukan koje smanjuje kolesterol u krv

Voće  

Grožđice obiluju glukozom koja, nakon što ih pojedemo, brzo dospije u krv, a iz krvi u mišiće. Zato sportaši i planinari i jedu grožđice za brzi povrat energije.

Šljive su dušu dale za probavu. Sadrže vlakna, a i alkohol sorbitol. I vlakna i sorbitol djeluju laksativno. Uživajte sada u sezoni svježih sočnih šljiva. Sa svojim prirodno prisutnim šećerima, slastica su kojoj nema premca.   

Orašasti plodovi

Orasi, lješnjaci, bademi sadrže dobre višestruko nezasićene masti, vitamin E koji ih čuva od užeglosti. Tu su i bjelančevine, te mineralne tvari. Nije na odmet dodati zobenoj kaši malo orašastih plodova jer ćete tako biti duže siti.  

Mlijeko

O mlijeku sve znamo. Izvor je visokovrijednih bjelančevina, kalcija, magnezija, vitamina B skupine, vitamina D i dr. Idealan je jutarnji napitak i znani zaštitnik kostiju u svakoj životnoj dobi.

Recept za finu šarenu zobenu kašu

Sastojci:

  • 3 jušne žlice zobenih pahuljica (ili nekih drugih; raženih ili ječmenih)
  • 3 dl mlijeka
  • 5 – 6 badema (ili nekog drugog orašastog voća)
  • 15-ak grožđica
  • 1 svježa šljiva
  • malo soli

Priprema:

U lončić za kuhanje stavite pahuljice, te ih prelijte mlijekom. Dodajte sol i sve kratko zakuhajte. Maknite s vatre, ulijte u zdjelicu, te pospite opranim grožđicama i isjeckanim bademima. Kada se kaša skoro ohladi dodajte izrezanu šljivu i poslužite.  Nije potrebno dodavati šećer. 

Jesenski wellness doručak je gotov. Uživajte! 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button