Zdrava prehrana - 27. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Kraljica zimskih obroka: cikla

Cikla je izvrsna salata, odlična je kao prilog raznim jelima, od nje se priprema ukusan sok, a pritom obiluje blagodatima za zdravlje

antioksidansi cikla krvni tlak šećer u krvi zdravlje srca

Malo je salata kojima se zimi veselimo kao što je salata od cikle. Svojim slatkastim okusom izvrsno dopunjuje junetinu u pikantnom umaku s njokima, varivo od slanutka, zapečeni grah, pečeno meso i krumpir te mnoga druga domaća jela. Ako njezinom privlačnom okusu i teksturi dodamo pozitivan utjecaj na naše zdravlje, uistinu imamo razloga posvetiti joj više pozornosti.

Cikla za zdravlje

Cikla potječe s područja današnjeg Iraka i Sirije odakle se je proširila svijetom. Danas se uveliko uzgaja diljem Europe, Amerike i Azije.

Zdravi zimski recepti: Uvrstite ih u vaš zimski jelovnik

Ovo je povrće bogato karotenoidima, flavonoidima, vitaminima, mineralnim tvarima poput kalija, magnezija, željeza, cinka i sličnog. Svakako treba istaknuti i prisutnost pigmenata iz skupine betalaina te njegove višestruke koristi za zdravlje. Pokazalo se kako polifenoli, karotenoidi te vitamini iz cikle pozitivno djeluju na jetru, a također ispoljavaju antioksidativni, protuupalni i antikancerogeni učinak na cijeli naš organizam. Ne manje važno je zaštitno djelovanje ovog povrća na zdravlje krvožilnog sustava, njegov doprinos u reguliranju koncentracije šećera u krvi i krvnog tlaka te zacjeljivanju rana.

Cikla u kulinarstvu

Cikla je niske energetske vrijednosti te zanemarive prisutnosti masti. Voluminozna je pa njezina prisutnost na tanjuru smanjuje prekomjeran unos hrane bogate energijom, odnosno prejedanje. Svakodnevna prisutnost povrća za ručak i večeru preporučuje se svima koji trebaju smršavjeti, a istodobno poraditi na kvaliteti svoje prehrane i unosu zaštitnih tvari.

Na našem se području cikla većinom ukiseljava i jede kao salata, no korisno je znati da su, iako uvelike zanemareni, jestivi i njezini listovi. Jedu se kako kuhani na pari, tako i prženi u woku. Pokazuju protuupalno i antioksidativno djelovanje, a svojim sastavom doprinose reguliranju kolesterola i masnoća u krvi, sprječavanju pojave nekih vrsta raka te pozitivno utječu na zdravlje kostiju.

Sok cikle

Konzumiranjem cikle i njezinog soka, u tijelu se stvara dušik monoksid, mala molekula koja širi krvne žile. Tako se snižava krvni tlak te više kisika doprema u tkiva i stanice, uključujući stanice mišića i mozga. Posljednje je posebno korisno starijim osobama kod kojih pomalo opadaju kognitivne funkcije mozga. Svakako je uputnije piti sok od cikle, nego sokove sa značajnom količinom dodanog šećera.

U soku cikle su još brojni korisni antioksidansi poput epikatehina, rutina i kafeične kiseline, pa nikako ne čudi podatak kako on ima izraženije antioksidativno djelovanje u usporedbi sa sokom naranče, rajčice, ananasa ili mrkve.

Može se reći da cikla istodobno pomaže, kako sportašima i osobama povećanih umnih napora, tako i starijim osobama te onima narušenog zdravlja.

Negativan utjecaj umjetnih aditiva na zdravlje čovjeka potaknuo je prehrambenu industriju na iznalaženje načina za češćim uključivanjem prirodnih boja u proizvodnju svakodnevnih namirnica. Tako se sok od cikle danas koristi u prehrambenoj industriji u okviru proizvodnje sladoleda, voćnog jogurta, slatkiša, mesnih prerađevina i drugog.

Salata od cikle

Sastojci:

sok od cikle je energetska bomba

Prirodni doping: svakodnevna doza soka od cikle za vrhunske sportske rezultate

Zbog toga je sok od cikle omiljen prirodni eliksir, kako među vrhunskim sportašima, tako i rekreativcima. Prirodni pogon za...

SAZNAJTE VIŠE

Priprema: Opranu ciklu stavite u lonac i prelijte hladnom vodom tako da vode iznad cikle bude tri do četiri prsta. Stavite ciklu kuhati. Kada voda proključa, kuhajte još 20 minuta. Ugasite vatru i tako ostavite da se cikla u vodi ohladi preko noći. Sutradan ju ogulite, izrežite te začinite limunovim sokom (ili octom) i uljem. Cijelu kuhanu oguljenu ciklu možete nekoliko dana držati u hladnjaku u prikladnoj zatvorenoj posudi.

Za vjerovati je da će cikla ove zime biti često na vašem jelovniku. Vaš tanjur će obogatiti bojama, a prehranu korisnim nutrijentima.

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja je i autorica slikovnice „Naš veseli dan“. Pratiti ju možete i na stranici www.prehranasportasa.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button