Ljekovito bilje - 9. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ljekoviti čaj od kurkume: 9 dobrih razloga zašto ga treba piti

Čajevi se uvijek rado preporučuju za osvježenje i užitak, a pritom i za poboljšanje zdravlja. Možda biste ove godine mogli pripremiti čaj od kurkume

kurkuma caj od kurkume kurkumin imunitet zdravlje

Treba li u toplom dijelu godine piti toplo ili hladno kako bismo se osvježili? Stručnjaci se slažu da je mlako najbolja opcija. Iako se topli čaj preporučuje jer će zagrijati tijelo, dovesti do znojenja, a potom će nas, uz povjetarac, znoj na površini kože hladiti, on ipak nije opcija za dane kad smo ionako obliveni znojem. S druge strane, ledeni napitak ohladit će nas samo „površinski“, a pritom šokiramo organizam te riskiramo upalu grla.

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

No, nedvojbeno je da se u proljeće i ljeto svakako treba paziti na dovoljan unos tekućine zbog opasnosti od dehidracije, a ako napitak pritom nije krcat šećerom već ljekovit, dobit za zdravlje je višestruka.

Ove godine, posebice nakon epidemije koronavirusa, mogli biste eksperimentirati, pa pripremiti čaj od kurkume. Sigurni smo da je kurkuma već udomaćena u mnogim kuhinjama te je na listi omiljenih začina zahvaljujući svojoj ljekovitosti, kao i divnoj, egzotičnoj žutoj boji koju već u maloj količini daje jelima. No, čaj od indijskog šafrana (kako se još naziva kurkuma), rjeđe se priprema i o njemu se manje zna.

I čaj će, poput vašeg jela, biti karakteristične žute boje, a aktivna tvar koju sadrži je kurkumin koji ima dokazana protuupalna svojstva te sposobnost jačanja imuniteta.

Preporučena doza kurkumina

Slaba točka kurkumina je njegova niska bioraspoloživost zbog čega je čaj od kurkume koji se može pripremiti iz naribane ili samljevene sušene kurkume ili kurkuma praha, odlična opcija.

Kao što piše na portalu MedicalNewsToday, nema specifičnih preporuka o dnevnom unosu kurkume te preporučen dnevni unos u velikoj mjeri ovisi o stanju kojeg se kurkumom nastoji tretirati. Većina istraživanja kod odraslih podupiru sigurnu dozu od 400 do 600 mg čistog kurkumin praha tri puta dnevno ili 1 do 3 g dnevno naribanog ili sušenog korijena kurkume.

Koraci u pripremi čaja od kurkume

  • zakipite 4 šalice vode
  • dodajte 1 do 2 žličice kurkume (ribane, sušene ili u prahu)
  • pustite čaj da se kuha 10 minuta
  • procijedite ga i pustite 5 minuta da se hladi

Mnogi dodaju i sastojke koji će poboljšati okus ili pak apsorpciju kurkume (npr. ghee maslac). Uobičajeni sastojci su med, vrhnje, mlijeko od badema, kokosovo mlijeko ili ghee maslac, crni papar, đumbir i drugi.

Ljekovito djelovanje čaja od kurkume

Smatra se da čaj od kurkume može donijeti više blagodati za zdravlje, a MedicalNewsToday opisuje njih devet.

Ublažavanje simptome artritisa

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, kurkumin može pomoći u ublažavanju najistaknutijih simptoma artritisa. Studija iz 2017. godine u kojoj je sudjelovalo 206 odraslih Amerikanaca oboljelih od reumatoidnog artritisa, utvrdila je da su se simptomi ublažili kod 63% onih koji su uzimali ne-vitaminske dodatke prehrani, a među kojima je najpopularnija bila kurkuma.

Jačanje imuniteta

Dokazano je da kurkumin jača imunitet zahvaljujući antioksidativnim, protuupalnim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Također se pokazalo da se ponaša kao modulator imuniteta, pomažući regulirati funkciju imunosnih stanica u borbi protiv karcinoma.

Smanjenje kardiovaskularnih komplikacija

Nekoliko je studija pokazalo da kurkumin blagotvorno djeluje na srce zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Studija iz 2012. godine otkrila je da uzimanje 4 g kurkumina dnevno tri dana prije i pet dana nakon kirurške ugradnje aortokoronarne premosnice (CABG), smanjilo rizik akutnog infarkta miokarda za 17 posto.

Pomaže u prevenciji i liječenju karcinoma

Zahvaljujući već spomenutim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, smatra se da kurkumin smanjuje rizik oštećenja stanica u tijelu te tako smanjuje rizik njihove mutacije i razvoja karcinoma. Nadalje, brojna istraživanja pokazala su da kurkumin ima antitumorska svojstva, ograničavajući rast tumora i širenje stanica raka.

Pomaže pri ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva

Kurkumin se dugo koristi u narodnoj medicini kao pomoć kod mnogih probavnih tegoba. Nekoliko je studija pokazalo da kurkumin može pomoći u smanjenju bola povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva te poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Uloga u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti

Studije su pokazale da kurkumin može doprinijeti smanjenju rizika od nekoliko neurodegenerativnih bolesti. Zahvaljujući svojim svojstvima, smatra se da djeluje na smanjenje staničnog oštećenja, upalnih procesa te formiranja amiloidnih naslaga ili plakova koji su karakteristični za ove bolesti.

Također je vjerojatno da kurkumin može usporiti ili prevenirati neke proteinske promjene vezane uz starenje, a koje su povezane s nerodegenerativnim procesima.

Pruža zaštitu od oštećenja jetre i žučnih kamenaca

Nekoliko je studija pokazalo da kurkumin može zaštititi jetru od oštećenja. Naime on potiče stvaranje žuči, dok istovremeno štiti stanice jetre od oštećenja tvarima sadržanim u žuči.

Pomaže u prevenciji i kontroli dijabetesa

Nekoliko je studija pokazalo da uzimanje kurkumina kao dodatka prehrani može pružiti zaštitu od dijabetesa.

Detoksikacija čajevima

Šalica zdravlja: Najbolji čajevi za detoksikaciju

U ovom su razdoblju vrlo popularni čajevi za detoksikaciju jer nas ponese blagdansko raspoloženje pa više jedemo i pijemo,...

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć u liječenju plućnih bolesti

Istraživači slute da protuupalna i antioksidativna svojstva kurkumina mogu pomoći pri ublažavanju simptoma kroničnih ili dugotrajnih plućnih bolesti. Tako je analiza znanstvenih radova iz 2017. godine zaključila da bi, unatoč ograničenim kliničkim dokazima, kurkumin mogao pomoći u liječenju astme, cistične fibroze, karcinoma pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button