Dodaci prehrani - 9. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Pojačanje za vaš imunitet: Kako uzimati beta glukan?

Beta glukani smatraju se jednim od najsigurnijih imunomodulatora, ali ipak je potreban oprez pri nekim stanjima

Imunitet - Beta glukan

Beta glukan je među najprodavanijim proizvodima u ljekarnama jer je na cijeni kao vrlo kvalitetan imunomodulator. Američka uprava za hranu ( FDA) beta glukanima izoliranim iz gljiva i kvasca dodijelila je status GRAS, što znači da su oni sigurni za primjenu. Beta glukani su polisaharidi čije su  molekule D-glukoze povezane β-1,3 glikozidnim vezama.

Beta-glukan, čuvar imuniteta

(1,3)(1,4)- β glukani nalaze se u staničnoj stijenci zobi i ječma te imaju dokazano djelovanje u održavanju normalne razine kolesterola u krvi. (1,3)(1,4)- β glukani se u prirodi nalaze u ječmu, zobi i mekinjama.

(1,3)(1,6)- β glukani iz stijenke kvasca i određenih gljiva imaju dokazano imunomodulatorno djelovanje. Oblici koji pokazuju imunomodulatorno djelovanje izolirani su iz gljiva, odnosno iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, koji su pročišćeni i ekstrahirani. Djeluju imunomodulatorno na nespecifični imunitet. Oni se nalaze u stijenci kvasca te posjeduju antibakterijska i antitumorska svojstva.

Područje primjene

Općenito se može reći da beta glukani pojačavaju imunosni sustav našeg organizma. Dodatak prehrani koji sadrži beta glukan mogu koristiti osobe s padom imuniteta ili kao prevenciju respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija kod djece i odraslih. Ako je osoba sklona čestim infekcijama i prehladama, može uzimati neko vrijeme beta glukan kako bi se osnažio organizam. Koristi se kao dodatna terapija kod onkoloških bolesnika uz napomenu da se treba konzultirati s liječnikom prije početka upotrebe. Beta glukan pomaže kod alergija i atopijskih stanja kože te u procesu bržeg zacjeljivanja rana.

Beta glukani iz ječma i zobi pridonose održavanju normalne razine kolesterola u krvi, stoga imaju protektivni učinak kod krvožilnih bolesti i preporuka su za liječenje i prevenciju bolesti.

Uzimanje beta glukana iz zobi ili ječma svakodnevno u hrani kao dijela obroka pridonosi smanjenju porasta glukoze u krvi nakon tog obroka. Time ta vrsta beta glukana ima ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Doziranje

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50 i 500 mg (1,3)(1,6)- beta glukana za odrasle, odnosno od 2 do 45 mg/ml za djecu.

Na tržištu se beta glukan može pronaći u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, prašaka, sirupa, tekućih dodataka prehrani kao samostalna komponenta ili kombinacija s biljnim ekstraktima, vitaminom C, cinkom, vitaminima i mineralima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom i sve više probioticima. Za odabir preparata i pravilno doziranje potražite savjet ljekarnika. Također je sve više hrane obogaćene beta glukanima jer se dodaje kao funkcionalna komponenta.

Zdravi i ukusni recepti

Recepti za dobar imunitet

Suvišno je ponavljati da je u zimskim mjesecima naš imunitet suočen s različitim izazovima te se svake godine u...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere opreza

Beta glukani se smatraju jednim od najsigurnijih imunomodulatora. Ali ipak je potreban oprez u nekim stanjima. Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button