ADIVA Plus sadržaj - 4. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Liječenje zglobova matičnim stanicama

Terapija matičnim stanicama posjeduje doista velik potencijal na raznim područjima medicine, a najpoznatija je njezina primjena vezano uz liječenje oštećenih zglobova i kosti

terapija maticnim stanicama lijecenje zglobova kosti maticne stanice

Znanstveno-fantastični filmovi na temu budućnosti čovječanstva predvidjeli su mnogobrojna tehnološka i medicinska dostignuća. Neka od tih predviđanja blizu su realizacije ili su već realizirana u medicini. I tehnologije i znanja za koja se nekoć smatralo da pripadaju dalekoj budućnosti, danas se koriste u standardnim medicinskim protokolima.

Prijelomi, iščašenja, uganuća: Kako postupiti kod najčešćih ozljeda

Što su matične stanice?

Ljudski organizam fantastična je i savršeno organizirana cjelina koja nastaje iz jedne jedine oplođene jajne stanice. Ta prva stanica, golom oku nevidljiva mikroskopska cjelina, umnožava se i tijekom vremena iz nje nastaje čovjek. U različitim etapama ljudskog rasta i razvoja, u organizmu se nalaze različito specijalizirane stanice sposobne za pretvorbu u točno određene tipove stanica.

Kako posjeduju visok kapacitet po pitanju samoobnove, kao i izniman potencijal za diferencijaciju u različite vrste tkiva, matične stanice igraju esencijalnu ulogu u svim fazama razvoja ljudskog organizma. Zbog svog gotovo neograničenog potencijala za proliferaciju i samoobnovu smatra ih se besmrtnima. Diferenciraju se u različite tipove stanica i tkiva putem mitotičke diobe.

Tri osnovne vrste matičnih stanica

Matične stanice podijeljene su u tri osnovne vrste: 

  • embrionalne matične stanice,
  • matične stanice pupčane vrpce te 
  • odrasle matične stanice. 

Embrionalne matične stanice prisutne su u organizmu u prvim tjednima njegovog rasta i razvoja. Embrij se u ranoj fazi razvoja sastoji isključivo od ovih stanica. Riječ je o takozvanim pluripotentnim stanicama koje imaju najviši mogući potencijal za pretvorbu u bilo koji tip stanica. Ako je to potrebno, iz njih mogu nastati mišićne, hrskavične, epidermalne i druge stanice. S razvojem organizma smanjuje se i količina tih stanica. 

Matične stanice pupčane vrpce nalazimo u pupčanim venama, a svojim karakteristikama nalikuju embrionalnim matičnim stanicama. Riječ je također o pluripotentnim stanicama koje imaju nešto slabiji potencijal za transformaciju u različite vrste tkiva od embrionalnih matičnih stanica.

Naposljetku, odrasle matične stanice su vrsta matičnih stanica koje je moguće izolirati iz različitih vrsta tkiva nakon rođenja. Takve su stanice hematopoetske stanice (stanice koje „stvaraju” krv) koštane srži, a između ostalih, nalazimo ih i u mozgu te u jetri.

Multipotentne matične stanice

Nakon čovjekovog rođenja, njegovim daljnjim rastom i razvojem se količina matičnih stanica koncentrira u određenim tkivima – koštanoj srži, masnom tkivu, hrskavici uške i drugim mjestima. To su tzv. odrasle multipotentne mezenhimalne matične stanice – stanice s nešto nižim potencijalom za pretvorbu u različite tipove stanica, ali i dalje s visokim potencijalom za diferencijaciju. Upravo te stanice moguće je iskoristiti u ortopedskom liječenju zglobova, obnovi oštećene zglobne hrskavice, ali i kod oštećenja mišića, tetiva i ligamenata.

Još je 2001. godine dr. Zuk, zajedno sa svojim suradnicima, dokazao da se multipotentne matične stanice dobivene iz masnog tkiva mogu razviti u hrskavične, masne i koštane stanice. Takve je matične stanice ispravno identificirao kao mezenhimalne matične stanice i stvorio teoriju o benefitima takvih stanica i njihovoj potencijalnoj upotrebi u regenerativnoj medicini.

Nakon ovog otkrića, dolazi do svojevrsne eksplozije različitih znanstvenih studija na temu učinka mezenhimalnih matičnih stanica, kojeg je, posljedično tome, pratio i sve intenzivniji napredak regenerativne medicine.

Od 2015. godine se ova vrsta terapije redovito i s velikim postotkom uspješnosti izvodi i u Poliklinici Ribnjak.

Djelovanje matičnih stanica

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike – plastičnost, diferencijaciju i izražavanje specifičnih markera.

Kad se mezenhimalne matične stanice nađu u, primjerice, neposrednoj okolini oštećenog hrskavičnog tkiva, započinje proces koji će rezultirati pretvorbom matičnih stanica iz njihovog početnog stadija točno u onaj tip stanice kakav je potreban za popravljanje oštećenog tkiva. Dakle, metodom primjene matičnih stanica dajemo organizmu „sirovinu” potrebnu za reparaciju, a zatim i potpunu regeneraciju oštećenog tkiva.

terapija maticnim stanicama

Zašto autologna kondicionirana plazma?

Ovaj proces nije uvijek i svugdje uspješan. Postoje vanjski i unutrašnji čimbenici koji mogu narušiti osjetljiv balans potreban za obnovu stanica. Upravo zato u našoj Poliklinici koristimo kao standard liječenja paralelnu primjenu autologne kondicionirane plazme i mezenhimalnih matičnih stanica.

Autologna kondicionirana plazma sadrži mnoštvo tzv. faktora rasta, koji potiču djelovanje apliciranih mezenhimalnih matičnih stanica i rezultiraju boljim kliničkim nalazom. Naime, mezenhimalnim matičnim stanicama koje su primijenjene na mjestu oštećenja tkiva često nije dovoljna samo informacija koju dobivaju iz tog tkiva, već ih je potrebno i dodatno aktivirati, a tu se autologna kondicionirana plazma pokazala kao fenomenalan čimbenik aktivacije.  

Mogućnosti liječenja matičnim stanicama

Matičnim stanicama možemo liječiti:

  • bolna stanja zglobova i tetiva,
  • oštećene hrskavice kuka, koljena i gležnja,
  • sporo zarastajuće rane, a moguće su i
  • regeneracija te pomlađivanje kože

Zahvat se u potpunosti izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon koje pacijent ostaje 60 minuta u dnevnoj bolnici na promatranju pod budnim okom operatera, a potom se otpušta kući.

Oporavak nakon tretmana

Redovite kontrole nakon aplikacije u pravilnim su razmacima između kojih se provodi rehabilitacija. Rehabilitacija je ciljano usmjerena na jačanje okolne muskulature zgloba koji je tretiran i sastoji se od statičke rehabilitacije s fizioterapeutima i funkcionalne rehabilitacije pod nadzorom kineziologa.

Oprezno kad se javi bol u koljenu

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: operirati ili ne operirati, pitanje je sad

Puknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede. Posebice kod skijanja i sportova s loptom, koljeno se...

SAZNAJTE VIŠE

Ono što je osobito važno naglasiti jest činjenica da je vrijeme oporavka nakon primjene ove metode liječenja skraćeno zbog maksimalno poštednog načina izvođenja, mogućnost upale ili infekcije je minimalna te se čuvaju postojeće zglobne strukture.

Imate li dvojbe oko ove vrste liječenja ili vam je preporučena ugradnja umjetnog zgloba, a ne želite „metal”, obratite se s punim povjerenjem stručnjacima Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button