Kosti i zglobovi - 21. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Artroza zglobova: Prva umjetna hrskavica ugrađena u palac u Hrvatskoj

Artroza zglobova može znatno narušiti kvalitetu života, no prva ugrađena umjetna hrskavica u palac u našoj zemlji donosi novu nadu pacijentima

Artroza zglobova umjetna hrskavica

Artroza ili, kako je još zovu, osteoartroza ili osteoartritis (OA) najčešća je bolest zglobova s kojom se svi suoče u osmom desetljeću života. Prvi simptomi obično se javljaju u 40-im i 50-im godinama. U dobi između 40. i 70. godine artroza se učestalije javlja kod žena, a nakon toga je podjednako prisutna kod oba spola.

Riječ je o kroničnoj degenerativnoj bolesti cijelog zgloba. Dolazi do razaranja i gubitka zglobne hrskavice uz druge artikularne promjene poput hipertrofije kosti. Među simptomima su karakteristični bolnost zgloba koja počinje ili se pogoršava kretanjem, ukočenost koja se povlači pola sata nakon aktivnosti te otok zahvaćenog zgloba. Iako samo 50% osoba s artrotskim promjenama ima izražene tegobe, kod onih koji osjećaju simptome bolovi narušavaju kvalitetu života.

Ugradnja umjetnog kuka: Sve što trebamo znati o operaciji kuka

Liječenje artroze sastoji se od fizikalnih mjera, farmakoterapije, kao i kirurških zahvata. U Hrvatskoj se posljednjih desetljeća koristi umjetna hrskavica u liječenju artroze koljena, a koja se uzgaja u laboratoriju od živih stanica. Međutim, iz Poliklinike Ribnjak dolazi novost – ugradnja visokosofisticirane umjetne hrskavice koja je u potpunosti umjetna, a riječ je o sintetskom, biokompatibilnom materijalu.

Prvu takvu hrskavicu sredinom siječnja ugradio je u palac 78-godišnjeg pacijenta kirurški tim na čelu s ravnateljem Poliklinike Ribnjak Milanom Miloševićem, s kojim smo porazgovarali o zahvatu.

Artroza zglobova - umjetna hrskavica - Milan Milosevic

Koje su prednosti umjetne hrskavice te koje su indikacije za zahvat?

Prednosti takve hrskavice su njezina postojanost, čime se eliminira da je eventualno organizam odbaci. Indikacija za ugradnju umjetne hrskavice je uznapredovali stadij artroze, u kojemu je zglobna hrskavica – uništena. Cartiva umjetna hrskavica koristi se za liječenje artrotskih promjena palca stopala, ali i – šake. Dakle, umjesto “ukočenja” palca, sada je moguće sačuvati pokretljivost nakon ove vrste intervencije.

Koriste li se te hrskavice i u svijetu? Što pokazuju rezultati uspješnosti?

Ovaj se materijal koristi u svijetu posljednjih nekoliko godina, ali u Hrvatskoj i regiji – ne. Ovo je prva ugradnja umjetne hrskavice kod nas. Uspješnost ove metode bolja je i do 50% u odnosu na klasične dosadašnje kirurške metode. Vrlo su rijetki neuspješni rezultati ugradnje umjetne hrskavice Cartiva. Svakako je važno iskustvo operatera, ali i postavljanje pravilne indikacije za zahvat.

Koji je tijek priprema i samog zahvata?

Nije potrebna posebna priprema za zahvat. On se izvodi u regionalnoj anesteziji te traje otprilike 30 do 40 minuta. Oporavak nakon operacije je vrlo brz, tek nekoliko tjedana. Nema potrebe za ležanjem, hod je omogućen takozvanom ortopedskom polucipelom. Fizikalna terapija također može pomoći.

u određenim situacijama zglobove je moguće obnoviti bez operacije

Matične stanice: U jednom danu do novog zgloba

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan...

SAZNAJTE VIŠE

Jesu li moguće komplikacije?

Kao i kod svakog operativnog zahvata, postoje određene komplikacije koje se mogu javiti te je uglavnom riječ o oticanju, postoperativnom bolu i sličnom, no i to je doista rijetkost.

Jesu li svi pacijenti kandidati za ovaj zahvat?

Nažalost, ne. Pacijenti koji nisu kandidati za ovu vrstu liječenja u skupini su imunokompromitiranih, odnosno osobe s oslabljenim imunitetom zbog osnovne bolesti poput novotvorina, teškog dijabetesa te pacijenti s akutnim infekcijama i slično.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button