Kosti i zglobovi - 28. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene u svakodnevnoj ortopedskoj praksi – palac, plantarna fascija i Ahilova tetiva

Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Stopala su jedinstvena funkcionalna cjelina čiju temeljnu zadaću kao organa oslonca, odnosno kretanja, omogućuje vrlo složena građa koja se sastoji od 26 kostiju (uz dvije sezamske, 28) povezanih čvrstim svezama, a osigurana dugim i kratkim potkoljeničnim, odnosno stopalnim mišićima. Stopalo ima tri točke neposredna koštanog uporišta, i to stražnju, prednju unutarnju te prednju vanjsku uporišnu točku. One su spojene uzdužnim i poprečnim lukovima. Sa strukturama koje ih čine (kost, sveze, mišići) nastaju uzdužni i poprečni svodovi.

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura. Spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene u svakodnevnoj ortopedskoj praksi i zbog kojih pacijenti dolaze kad su im bolna stopala – palac, plantarna fascija i Ahilova tetiva.

Temeljnu zadaću stopala kao organa oslonca, odnosno kretanja, omogućuje vrlo složena građa koja se sastoji od 26 kostiju (uz dvije sezamske, 28) povezanih čvrstim svezama

Koji je uzrok bolnih stopala – palac, plantarna fascija ili Ahilova tetiva?

Hallux valgus

Hallux valgus deformacija je palca stopala, u uznapredovalim slučajevima praćena promjenama i drugog prsta, a do koje dolazi zbog promijenjenih biomehaničkih odnosa u stopalu. Razlozi su anatomske prirode (spuštanje svodova). No njegovu nastanku pridonose i vanjski utjecaji (nošenje uske i neudobne obuće, visoke potpetice i slično). Znatno se češće ovaj deformitet javlja kod žena.

Spuštanje svoda stopala dovodi do promjene mišićne ravnoteže u stopalu. S vremenom palac snagom mišića biva povučen u valgus položaj (prema vanjskoj strani stopala) te se formira pseudoegzostoza ili, kako je pacijenti često nazivaju, “kvrga” unutarnje strane stopala u području baze palca. Javljaju se bolovi stopala, a obuća postaje neudobna i pretijesna.

Nošenje ortopedskih uložaka pomaže do određene granice, ali ne ispravlja deformitet te je s vremenom indicirano operativno liječenje. Postoji mnogo metoda kirurške korekcije, ali svima je zajedničko ispravljanje deformiteta palca stopala. Danas se koristimo minimalno invazivnim metodama u kirurškom liječenju, ali i naprednim operativnim metodama bez resekcije kosti. Takav zahvat omogućuje odlične rezultate s ubrzanim oporavkom.

Plantarni fascitis

Plantarni fascitis označava bolno upalno stanje vezivne opne s tabanske strane stopala koja nam omogućuje fiziološki hod te amortizira sile koje se stvaraju pri iskoraku. Plantarni fascitis ubraja se u sindrome prenaprezanja te se najčešće javlja kod trkača na duge staze. Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja ili stresa na plantarnu fasciju, odnosno mikrotrauma koje se nadovezuju jedna na drugu, uzrokujući bol i oštećenje fascije. Zbog učestalih mikrotrauma i nedovoljnog vremena za oporavak i obnovu često dolazi do razvoja koštane izrasline na peti (petnog trna).

Ako se fascitis ne tretira, može doći do ozbiljnijih oštećenja ili puknuća plantarne fascije u blizini njezina hvatišta za petnu kost. Bol je izraženija ujutro te se obično pojačava pri oslanjanju na nogu ili pri kretanju.

Plantarni fascitis tretira se gotovo uvijek neoperativno. U tretmanu je iznimno važan individualni pristup pacijentu (lijekovi, ortopedska pomagala i vježbe istezanja). Tretman počinje metodama za otklanjanje bola i upale (led, protuupalni lijekovi, masaža). Predlaže se korištenje ortopedskih pomagala i uložaka. Primjenjuju se vježbe za istezanje mišića potkoljenice (lista), Ahilove tetive i plantarne fascije. Vrijeme povlačenja simptoma je individualno.

petni trn, bolovi u petama

Bolovi u peti: Kako prepoznati i liječiti te kada se obratiti stručnjaku?

Da bismo objasnili pojam petnog trna, najprije je potrebno objasniti osnovne pojmove iz anatomije našeg stopala. U kontekstu bolova...

SAZNAJTE VIŠE

Bolna Ahilova tetiva

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela te predstavlja završetak mišića stražnje skupine potkoljenice. Petna kost hvatište je Ahilove tetive okruženo tzv. burzama ili sluznim vrećicama čija je uloga smanjenje trenja pri mišićnim opterećenjima. Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive.

Ultrazvučna pretraga tetive neizostavan je dio pregleda. Djelomične ili parcijalne ozljede uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive tijekom više tjedana uz odgovarajuću funkcionalnu rehabilitaciju te primjenu bioloških metoda liječenja, kao što je autologna kondicionirana plazma.

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, pogrešnog pokreta i slično, ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja. Liječenje kompletne lezije tetive može biti operativno ili konzervativno. Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku s jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju donosi se na temelju nekoliko čimbenika koji uključuju i preferencije klijenta.

Na kraju, ključan je educiran specijalistički tim koji tijekom cijelog tretmana neprestano prati napredak u liječenju te specifične ozljede.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button