Zanimljivosti i savjeti - 24. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Savjeti za noge lagane: Kako se riješiti oteklina i osjećaja težine

Muče vas teške noge? U potrazi za odgovorom na pitanje kako riješiti otekline i osjećaj težine, pomoći će naši savjeti za otečene noge

Na noge lagane kako se rijesiti oteklina

Osjećaj težine i tromosti u nogama ili “teške noge”, često prate otekline i bolovi, no savjeti za otečene noge pomoći će vam ublažiti jednu od tipičnih ljetnih tegoba.

Naime, vrućina potiče širenje krvnih žila te pritom može nepovoljno djelovati na optok krvi i limfe, uslijed čega dolazi do prekomjernog zadržavanja tekućine u organizmu.

Dok tražite rješenje kako si olakšati muke, svakako se treba zapitati koji je pravi uzrok “teških“ nogu.

Oticanje je česta nuspojava prekomjerne tjelesne težine, proširenih vena ili spuštenih stopala, a može biti i simptom hormonskih poremećaja te bolesti bubrega, jetre ili srca.

S druge strane, “teške” noge jednostavno mogu biti posljedica nedovoljnog unosa vode i elektrolita poput magnezija, kalija i kalcija. Oni su izuzetno bitni za ravnotežu tekućine u organizmu.

Slabosti naših nogu: poboljšajte cirkulaciju i pomozite krvnim žilama

Nadoknađujte elektrolite

Osobito ljeti treba paziti da uzimamo elektrolite jer ih pojačano gubimo znojenjem. To uključuje i natrij – među ostalim i zato što kalij mora biti usklađen s natrijem da bi se pravilno regulirala razina tekućine u tijelu. Poznato je da natrij u prekomjernim količinama opterećuje krvožilni sustav i bubrege te izaziva zadržavanje tekućine, no to ne znači da unos natrijeva klorida, odnosno kuhinjske soli, treba drastično smanjiti. Premda ne smijemo jesti preslano, ne valja ni neslano, pa bi zato hrana, osobito ljeti, trebala biti lagano slankasta.

Za ravnotežu elektrolita bitan je i vitamin D koji, osim umjerenim izlaganjem suncu, moramo dobiti i prehranom, a po potrebi se nedostatak vitamina D može nadomjestiti kurama s uljem bakalara ili uzimanjem suplemenata (npr. vitamin D u kapima).

Teške noge i sjedilački način života

Osjećaj “teških“ nogu često je povezan sa sjedilačkim načinom života – zato se pokrenite. Ljeto je idealno vrijeme da u moru “razradimo“ svoju cirkulaciju, i to ne samo plivanjem. Zauzmemo li u vodi vertikalan odnosno uspravan položaj, hidrostatski tlak još bolje djeluje na limfni sustav, a time i na pročišćavanje organizma. Stoga se preporučuje hodati u plićem moru, po mogućnosti tako da tijelo do prsa bude u vodi.

Sigurniji plivači mogu biti u uspravnom položaju i u dubljem moru. Pritom nije potrebno puno mahati nogama, nego je bitno da tijelo bude što “okomitije“. To je važno radi povoljnijeg djelovanja hidrostatskog tlaka.

Divlji kesten prirodna je pomoć za proširene vene

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Proširene vene na nogama jedan su od vrlo čestih problema. Statistički čak 25‒40 posto žena pati od kronično proširenih...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za otečene noge

Za pokretanje limfe preporučuje se i šetnja, kao i tjelovježba u kombinaciji s dubokim disanjem i masažom. Na taj način postižu se brži i sveobuhvatniji rezultati nego limfnom drenažom koja je u pravilu “pasivna“ jer osoba leži dok je netko drugi masira.

Olakšati si možete i tako da se odmarate s nogama u povišenom položaju. Također je dobro stopala namakati u mlakoj kupki barem jednom dnevno, primjerice, navečer. Umor i otekline “izvući“ će kupke na bazi morske soli, kao i kupke s esencijama ružmarina, kestena, čempresa, paprene metvice, čajevca, kadulje…  Njima se obogaćuju i preparati poput gelova za noge.

Blagotvorna je i zelena glina, koja se u ljekarnama i drogerijama može nabaviti u obliku praha. Pomiješajte ga s hladnom vodom, pa tom mješavinom namažite gležnjeve i listove. Lezite na leđa te podignite noge pod kutom od 45 stupnjeva, pritom lagano vrteći stopalima.

Također pomažu masažni gelovi i ulja s magnezijevim kloridom jer on putem kože lako ulazi u krvotok te pritom opušta napete mišiće i ublažava bolove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button