Kosti i zglobovi - 29. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ugradnja umjetnog kuka: Sve što trebamo znati o operaciji kuka

Operacija kuka je procedura kojom ortoped na kirurški način uklanja oštećeni zglob i zamjenjuje ga umjetnim

Operacija kuka

Kuk je najveći kuglasti zglob u ljudskom tijelu, smješten duboko ispod slojeva masnog i mišićnog tkiva te čvrste zglobne čahure. Najčešći uzrok problema u području kuka je progresivno degenerativno oboljenje zglobne hrskavice, poznato kao artroza ili osteoartritis zgloba kuka.

Artroskopija kuka je vrsta operacije kod koje se kroz nekoliko uskih rezova posebnom malom kamerom, i ostalim instrumentima, ulazi u kuk. Ova metoda operacije omogućava kirurgu da pobliže pregleda strukture unutar zgloba kuka ili da izvrši operaciju bez otvaranja kuka. Artroskopija, za razliku od operacija otvorenog tipa, omogućava lakši i brži oporavak zbog manjih rezova, a također je manji rizik od nastanka popratnih zdravstvenih komplikacija.

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

Zglob pogođen degenerativnim procesom

U slučaju da je zglob previše pogođen degenerativnim procesom, oštećeni zglob kuka se operativnim tehnikama zamjenjuje implantatom.

Najčešći razlog ugradnje totalne endoproteze zgloba kuka jest uznapredovala artroza kuka. Većina artroza kuka je primarna, što znači da nije poznat razlog nastanka artroze. Sekundarne artroze nastaju zbog definiranog poremećaja (displazija) ili nakon traume zgloba (prijelomi, iščašenja kuka).

Moderna tehnologija izrade endoproteze, kvalitetni biomaterijali i napredna operativna tehnika omogućuju brz poslijeperativni oporavak i potpun nestanak bola prisutnog prije operacije. Rehabilitacija muskulature i povećan raspon kretnji u operiranom zglobu vraćaju mogućnost kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti bez pomoći štake ili štapa, dok se mlađi pacijenti uspješno (uz određena ograničenja) bave rekreativnim sportom.

Tijek operativnog postupka

Klasična ugradnja totalne endoproteze obično traje između 60 i 90 minuta. Nakon prijeoperativne pripreme, pristupa se operaciji i preciznom operativnom tehnikom prilazi zglobu kuka, kojeg se iščaši. Oštećenje muskulature je pritom minimalno, što omogućuje brzu rehabilitaciju, uz očuvanu funkciju mišića kuka. Nakon iščašenja, zareže se vrat natkoljenične kosti i odstrani zajedno s glavom. Zatim se pristupa obradi acetabuluma (konkavnog dijela zgloba u zdjelici). Acetabulum se proširi instrumentima do veličine koja je prijeoperativno izmjerena na rendgenskoj slici.

Nakon toga se, ovisno o vrsti endoproteze, postavi čašica, a potom se na isti način pripremi femur (natkoljenična kost). Najprije se proširi središnji kanal kosti do željene veličine, a zatim se učvrsti femoralni dio endoproteze. Time se rekonstruira anatomija kuka te izjednačava duljina nogu, koje su često nejednake prije operacije. Nakon provjere kretnji zgloba i njegove stabilnosti, zatvara se operativno polje tako što se zašiju kapsula zgloba, muskulatura i završno potkožje posebnim šavovima koji su ispod razine kože i koji se ne vide. Takve šavove nije potrebno vaditi, a estetski su najprihvatljiviji zbog tankog ožiljka koji s vremenom izblijedi.

Oprezno kad se javi bol u koljenu

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: operirati ili ne operirati, pitanje je sad

Puknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede. Posebice kod skijanja i sportova s loptom, koljeno se...

SAZNAJTE VIŠE

Vijek trajanja endoproteze

Sve endoproteze kuka imaju svoj vijek trajanja, u prosjeku oko 15 godina. Dijelovi proteza s vremenom se „razlabave“, odnosno, dolazi do sitnih pomaka čašice u koštanom ležištu, što uzrokuje bolove pri kretanju koji se s vremenom pojačavaju. Kod plastičnih pak čašica, nakon određenog broja godina, dolazi do trošenja materijala i posljedičnog krivog opterećenja zgloba.

Iz tih razloga potrebno je redovno obavljati ortopedski pregled te napraviti RTG sliku operiranog kuka. U slučaju razlabavljenja pristupa se ponovnoj operaciji pri čemu se odstranjuje nestabilna komponenta i postavlja nova. S porastom broja operacija ugradnje totalne endoproteze sve je više reoperacija, koje su danas također standardne procedure.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button