Dodaci prehrani - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Za artritis postoji učinkovita pomoć iz prirode: kondroin i glukozamin

Artritis je sve češća bolest koja zahvaća veliki broj ljudi, a rezultat je nezdravog načina življenja, loše prehrane i velikih fizičkih napora. No, zglobnu hrskavicu možemo obnoviti

Bol kod artritisa se može smanjiti

Kondroin i glukozamin su tvari koje koristimo za obnavljanje zglobnog tkiva. Često dolaze u kombinaciji da bi učinak na zglobove bio što bolji. Artritis je sve češća bolest koja zahvaća veliki broj ljudi, a rezultat je nezdravog načina življenja, loše prehrane i velikih fizičkih napora. 

Artritis je općenit izraz za velik broj bolesti koje dovode do upale vezivnog tkiva ili do degeneracije zglobne hrskavice. U idealnim uvjetima zglobna hrskavica se troši i ponovno obnavlja. Kada dođe do poremećaja u toj ravnoteži, odnosno ako se hrskavica više ne može obnoviti, nastaje bolest – artroza. Za tu bolest najčešće se koriste analgetici koji imaju učinak na bol, ali s vremenom ne pomažu niti oni i mogu uzrokovati oštećenje želuca dugotrajnom upotrebom.

Artritis je općenit izraz za velik broj bolesti koje dovode do upale vezivnog tkiva ili do degeneracije zglobne hrskavice

Prirodna pomoć u liječenju artroza su glukozamin i kondroin. Uz promjenu prehrane i načina života (vježbanje) uz ove dodatke može se postići kvalitetniji način života. Smanjuje se bolnost zglobova i poboljšava njihova pokretljivost. 

Kondroin sulfat

Kondroin sulfat je složeni ugljikohidrat i zastupljen je u zglobnoj hrskavici. Kondroin se sintetizira iz D-glukuronske kiseline i D-N-beta acetil galaktozamina. Kondroin sulfat stvaraju stanice hrskavice koje nazivamo – kondrociti.

Uloga u zglobovima mu je:

  • osiguravanje zglobne tekućine,
  • prehranjuje zglobne strukture,
  • štiti od mehaničkih oštećenja i
  • štiti hrskavicu od preranog propadanja.

Kondroin sprečava stvaranje enzima koji oštećuju vezivna tkiva. Kako organizam stari, smanjuje se proizvodnja i koncentracija kondroina što ima za posljedicu slabiju i bolniju pokretljivost zglobova. Smanjenje kondroina u zglobovima može dovesti i do razvoja osteoartritisa i raznih mehaničkih ozljeda zglobova.

Kliničke studije dokazuju da se pravilnom i redovitom primjenom preparata kondroina povećava pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Rezultati se primjećuju nakon nekoliko tjedana redovite primjene.

Kondroin je sastavni dio zglobne hrskavice, sprečava njezino oštećenje i omogućava dotok vode i hranjivih tvari u stanice zgloba. Starenjem se njegova sinteza smanjuje pa ga je potrebno dodatno unosti.

>>Hrana je lijek, to je dobro poznata izreka koja opstaje od vremena Hipokrata. Isprintajte si listu namirnica koje mogu ublažiti psorijatični artritis te dobro zapamtite što treba izbjegavati.<<

Glukozamin sulfat

Glukozamin pomaže očuvanju zaliha kolagena i ključna je supstancija u procesu obnavljanja hrskavice. U organizmu se stvara iz glukoze. Glukozamin sulfat je kompleksna molekula građena od glukoze i amina koji se stvara u stanicama zglobne hrskavice. Glukozamin nalazimo u brojnim tjelesnim tkivima (tetive, zglobna tekućina, kosti, hrskavica, kosa, koža, nokti).

Isto kao i kod kondroina s godinama se smanjuje koncentracija glukozamina u hrskavicama te dovodi do bolne pokretljivosti. Glukozamin je neophodan za podmazivanje zglobova. 

Nedostatak glukozamina ne možemo nadoknaditi hranom, već je potrebno uzimati dodatke prehrani. Za proizvodnju glukozamina koriste se morske školjke i rakovi. 

Dokazano je nizom kliničkih studija da redovito uzimanje glukozamina pospješuje pokretljivost zglobova. Glukozamin u preparatima na tržištu možete pronaći u obliku sulfata i hidroklorida. Oba su oblika djelotvorna. Preporučena doza za glukozamin je 1500 mg/dan.

Nuspojave

Toksičnost ovih tvari nije primijećena, čak ni u povećanim dozama. Interakcije s drugim dodacima prehrani ili lijekovima nisu zabilježene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button