ADIVA Plus sadržaj - 17. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. med. Ante Munitić, plastični kirurg glave i vrata, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Korekcija očnih kapaka: kako se izvodi blefaroplastika

Blefaroplastika vrlo uspješno i brzo osvježava cijelo lice, brišući umor i bore u području očiju, čineći vas mlađima

blefaroplastika

Od tragova vremena ne može se pobjeći, no razvoj estetske medicine omogućio je da ipak neke od njih ublažimo ili korigiramo uz iznenađujuće učinke. S obzirom na to da promjene najviše dolaze do izražaja na očima, svaka korekcija značajno doprinosi mladolikosti i svježini lica.

Ni muškarci ne vole bore! Za mladenački izgled potrebna je pravilna njega

Nije sve u izgledu

Korekcija viška kože u području naših kapaka vrlo je učinkovit kirurški zahvat te predstavlja najbrži način smanjenja znakova starenja u vidu nastanka bora. Pojava bora u području očnih kapaka uspješno se rješava ovim specifičnim zahvatom plastične kirurgije. Spuštanje gornjih kapaka (blefarohalaza) osim estetskog učinka može imati za posljedicu i zatvaranje oka te smetnje vida. Osim odstranjenja kože kapaka, može se ukloniti i višak masnog tkiva koje u obliku „jastučića“ predstavlja estetski problem.

Često se ovaj zahvat izvodi u kombinaciji s drugim plastično-kirurškim zahvatima u području lica kao što su podizanje obrva, podizanje kože čela ili u okviru takozvanog face lifta, a s ciljem postizanja što prirodnijeg izgleda i otvorenog pogleda.

Od ključnog je značaja dobra komunikacija između pacijenta i kirurga, temeljena na realnim očekivanjima i točnoj medicinskoj procjeni.

O zahvatu i anesteziji

Kao i prije svake druge operacije potrebno je obaviti predoperativne pripreme.

Zahvat blefaroplastike izvodi se gotovo uvijek u lokalnoj anesteziji. Količina lokalnog anestetika koji se aplicira je veća ukoliko se zahvat izvodi na gornjim i donjim kapcima. Potrebno je prikupiti saznanja o eventualnoj preosjetljivosti na lokalni anestetik. Vaš kirurg će vam objasniti postupak, vrstu anestezije te kirurške mogućnosti ove operacije.

Međutim, blefaroplastika može biti izvedena i u takozvanoj lokalnoj-potenciranoj anesteziji ili pak općoj anesteziji, ako postoji medicinska indikacija te osobna preferencija. Kao što je već spomenuto, plastični kirurg minucioznom tehnikom uklanja višak kože u području vjeđa. Položaj reza je vrlo bitan; kod gornjih kapaka smještamo ga u područje prirodnog nabora. Pri korekciji donjih kapaka odlučujemo se za rez smješten tik ispod trepavica, premda postoje i alternativne operacijske tehnike. Vrijeme trajanja zahvata može biti i do dva sata, ovisno  o lokalnom statusu operiranog područja (stanje kože, količina masnog tkiva i slično).

Što očekivati u razdoblju oporavka

Odmah nakon zahvata postavljaju se posebne ljepljive trakice u operiranom području te se nose nekoliko dana. Idućih tjedan dana preporučuje se izbjegavanje bilo kakve veće fizičke aktivnosti.

Nakon popuštanja učinka anestezije može se pojaviti peckanje što je uobičajena pojava. Otok se također javlja kao normalna posljedica operacije, no zahvaljujući poštednoj kirurškoj tehnici, ubrzo prolazi.

Previjanje rane je redovito, tijekom kojeg se pomno prati zarastanje u području reza. Ponekad može biti prisutan manji hematom nakon zahvata. Šavovi kože mogu se odstraniti pet do sedam dana od operacije. Nakon cijeljenja rane zaostat će tanki ožiljak u području vjeđa, no praktički je nevidljiv.

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Kad se opisana operacija izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije nakon zahvata ne trebaju se očekivati. Blefaroplastika se ubraja u skupinu rejuvenacijskih kirurških zahvata, koja vrlo uspješno i brzo osvježava cijelo lice, brišući umor i bore u području očiju, čineći vas mlađima.

Obratite se s povjerenjem stručnom osoblju Poliklinike Ribnjak koje će rado odgovoriti na sva vaša pitanja te vas riješiti svake dvojbe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button