Rekreacija i fitness - 20. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Skačući sagorite kalorije: Vrijeme je za vijaču!

Kada govorimo o mršavljenju, s obzirom na veliku potrošnju kalorija, preskakanje užeta jedna je od najučinkovitijih metoda

Preskakanje vijače

Idealna dužina vijače je kad ručke dosežu između lakta i ramena kad stanete na sredinu užeta.

Vjerojatno smo svi u djetinjstvu preskakali vijaču. Bila je to zabavna aktivnost u kojoj smo uživali, a koja je danas poprilično zaboravljena. Ako ste jedni od onih koji ne mogu zamisliti trening po vrućinama ili možda samo tražite malo promjene, vrijeme je da potražite svoju staru vijaču.

Preskakanje vijače jedan je od najjednostavnijih oblika kardio treninga. Osim vijače, trebate i malo prostora, a trening možete izvesti u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, za razliku od trčanja koje u većini slučajeva ovisi o vremenu. Preskakanje vijače, osim poboljšanja općeg psihofizičkog stanja te unapređenja funkcije srca i pluća, utjecat će i na redukciju potkožnog masnog tkiva. S obzirom na veliku potrošnju kalorija, kada govorimo o mršavljenju, preskakanje užeta jedna je od najučinkovitijih metoda.

Nema odustajanja! Iskrojite trening prema svom karakteru

Znamo da bez kisika ne možemo živjeti, a da bi naše tijelo konzumiralo, odnosno iskoristilo 1 litru kisika potroši 5 kalorija. Pri tjelovježbi se potrebe za kisikom povećavaju, i to uključivanjem što više mišića u rad. Lako je zaključiti zašto je preskakanje vijače odličan način sagorijevanja kalorija.

Osim sagorijevanja kalorija i samim time mršavljenja, preskakanje vijače ima mnogo dobrobiti. Za početak, poboljšat će vašu koordinaciju. Naime, kako biste izveli ritmično preskakanje, vaše oči, ruke i stopala morat će uložiti dodatni napor da bi uskladili vaše pokrete. Kako budete savladavali nove oblike preskakanja, koordinacija će vam biti sve bolja.

Preskakanje vijače poboljšat će i kognitivne sposobnosti, što je s godinama iznimno važno. Razlog poboljšanja kognitivnih sposobnosti skriva se u učenju novih obrazaca kretanja, što poboljšava rad živčanog sustava komunikacijom između mozga, zglobova i mišića donjih ekstremiteta.

oblikovati tijelo, motivacija, trening

Želite oblikovati tijelo? Ovo je priča o motivaciji koja donosi rezultate

Rješenje je samo u vama i vašoj odluci. To je jedina promjena koja se može dogoditi „preko noći“, a...

SAZNAJTE VIŠE

Brojne zdravstvene dobrobiti

Zdravstvene dobrobiti preskakanja vijače su i više nego očite, a osim toga, tu je i praktičnost. Vijača stane u svaku torbu i idealan je rekvizit za godišnji odmor, poslovni put, ali i za trening u vašem domu ili teretani. Ako se pitate kako odabrati pravu vijaču, pri kupnji pripazite na nekoliko stvari.

Vijača ne smije biti prekratka niti preduga. Idealna je dužina kad stanete na sredinu vijače da ručke dosežu područje između vašeg lakta i ramena. Provjerite udobnost ručki, ne želite žuljeve na rukama. Ovisno o vašem stupnju treniranosti, odaberite materijal vijače.

Vježbači koji žele uključiti što više mišića trebali bi nabaviti brodsko ili neko slično uže jer će njegova težina dodatno aktivirati mišiće gornjeg dijela tijela. Početnicima ipak preporučujemo vijače od najlona, plastike, PVC-a i sličnih materijala.

Samo 10 minuta preskakanja sagorijeva jednako kalorija kao trčanje od 30 minuta

Zbog vrućine ovih je dana teško natjerati se na trening, ali zato uvijek, bez obzira na to jeste li na godišnjem ili kod kuće, možete odraditi trening preskakanjem vijače i tako u kratkom roku postići odlične rezultate. Naime, zanimljiv je podatak da samo 10 minuta preskakanja vijače sagorijeva jednako kalorija kao da ste trčali 30 minuta. Smatramo da je to dovoljan razlog da spremite vijaču u torbu i ponesete je na godišnji odmor.

Ako ne znate kako krenuti, savjetujemo da počnete s jednostavnijim oblicima poput sunožnog preskakanja s međuposkokom. Vježbajte preskakanje u intervalima, izmjenjujući intervale rada i odmora te postupno povećavajte fazu rada, a smanjujte fazu odmora. S vremenom prijeđite na zahtjevnije oblike preskakivanja koje ćete kombinirati s lakšima te tako interval odmora zamijenite manje zahtjevnim preskakivanjem. Mogućnosti su brojne i zabavne, stoga krenite!

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button