Koža, kosa i nokti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Kantarionovo ulje nije za sunčanje!

Na plažama se često može kupiti ulje gospine trave pa neki pogrešno zaključe da ono može poslužiti kao prirodna zaštita od sunca. Naprotiv!

katarionovo ulje ne pruža zaštitu od sunca

Koristite li blagotvorno kantarionovo ulje, držite se hladovine jer može doći do fototoksičnosti! Ulje gospine trave ili kantarionovo ulje svakodnevno se koristi za njegu ili liječenje manjih tegoba, no kao i kod svih preparata, potreban je oprez te je važno savjetovati se s ljekarnikom prije upotrebe.

Gospina trava (Hypericum perforatum L.) vrlo je raširena biljna vrsta koja raste na različitim vrstama tla – livadama, u šikarama, uz putove. Rasprostranjena je po cijeloj Europi, Aziji i Americi. U ljekovite svrhe koriste se list i cvijet koji se beru u doba cvatnje, ali prije zametanja plodova.

Ulje koje dobivamo iz gospine trave nazivamo kantarionovim uljem

Uporaba gospine trave spominje se još u vrijeme starih Grka. Hipokrat je zabilježio u svojim spisima opravdanu medicinsku uporabu gospine trave. Ulje koje dobivamo iz ove biljke nazivamo kantarionovim uljem.

Široka primjena

U narodnoj medicini kantarionovo ulje ima vrlo široku primjenu i često se spravlja u domaćoj radinosti. Ponegdje ga nazivaju i crveno ulje te se koristi za liječenje čireva, opeklina i ogrebotina.

 • Osim što je upotreba gospine trave raširena u narodu, i službena medicina pridaje joj važnost te su raznim studijama dokazivana njezina farmakološka djelovanja. Najvažnija istraživanja bila su usmjerena na dokazivanje povoljnog djelovanja ekstrakta gospine trave u liječenju depresije, a pozitivan učinak potvrdile su brojne kliničke studije. Stoga se ova biljka danas vrlo često koristi upravo za ublažavanje simptoma depresije.
 • U istim je studijama dokazano i da gospina trava pomaže u borbi protiv straha, nemira, anksioznosti, razdražljivosti i lošeg raspoloženja.
 • Koristi se i za liječenje simptoma menopauze, poremećaja pažnje, iscrpljenosti, sindroma kroničnog umora, migrene i drugih tipova glavobolje.

I kantarionovo ulje nalazi svoje mjesto za primjenu jer je bogato flavonoidima koji pokazuju protuupalno djelovanje te potiču epitelizaciju kože. Od ostalih sastavnica, u ulju se nalaze hipericin i pseudohipericin, a od flavonoida sadrži rutin, hiperozid i kvercetin.

Na tržištu postoji velik broj preparata od gospine trave koji se koriste lokalno i oralno. Prije njihova korištenja potrebno je potražiti savjet za pravilnu primjenu, stoga je važno razgovarati sa svojim ljekarnikom prije upotrebe.

>>Sa samo nekoliko jednostavnih trikova – prije, za vrijeme i nakon odmora – možete na siguran način ubrzati tamnjenje kože te produžiti trajanje preplanulog tena. No, kantarionovo ulje u ovom slučaju nije dobrodošlo.<<

Izbjegavajte sunce

Ako preparate koriste osobe koje su osjetljive i one koje imaju svjetliju kožu, svakako bi trebali izbjegavati sunčanje jer može uzrokovati fototoksičnost. Riječ je o reakciji kože koja nastaje djelovanjem UV zraka s određenim sastojcima koji se nalaze u određenom preparatu. Kako oni pojačano apsorbiraju UV zrake, nastaju reakcije poput opeklina. U kantarionovu ulju sa suncem reagira hipericin.

Ekstrakti s gospinom travom imaju antibiotsko, antivirusno te pokazuju i antidepresivno djelovanje.

Kako se koristi ulje gospine trave?

Ulje gospine trave može se koristiti lokalno, kao:

 • ulje za zacjeljivanje rana,
 • kod opeklina prvog stupnja,
 • neurodermitisa,
 • kod reumatskih bolova,
 • ugriza kukaca,
 • hemoroida, 
 • bolova,
 • u tretmanu strija i ožiljaka,
 • povoljno djeluje na suhu i ispucanu kožu te kožu opečenu suncem.

Često se ovo ulje koristi u kombinaciji s drugim uljima za tretiranje upale živca i mišića, reume i upaljenih vena. Kad se koristi u liječenju kožnih oboljenja, potrebno je to mjesto pokriti prije izlaganja suncu. Fotoreakcijom na koži mogu nastati tamne mrlje koji se ne mogu lako ukloniti.

U narodnoj medicini ovo se ulje pripravlja maceracijom cvjetova gospine trave u maslinovu ulju. Smjesa se drži na suncu ili u blizini izvora topline te stajanjem poprima crvenu boju.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button