Zdrava prehrana - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Tikvice na 100 načina

Tikvice su poznate od davnina, a i danas su vrlo popularne u prehrani, bilo da u njima uživaju bebe ili bake i djedovi. Pritom su i vrlo zdrave

Tikvice su zasupljene u cijelom svijetu

Bogate luteinom i zeaksantinom koji štite oči, tikvice su i dobar izvor mangana, vitamina C i A. Kuhanjem na pari i zamrzavanjem gube vrlo malo vrijednih tvari, što omogućuje velik izbor načina pripremanja i konzumacije. 

Tikvice su poznate od davnina. Potječu iz Meksika i Srednje Amerike, a brzo su postale popularne i u Sjevernoj i u Južnoj Americi. U Europu ih je donio Kolumbo sa svojih putovanja, a danas su zastupljene u cijelom svijetu. Najveći proizvođači tikvica su SAD, Kina i Indija. Dostupne su cijele godine, a vrhunac sezone im je kasno proljeće i ljeto, kada su najkvalitetnije i najjeftinije. Kora im je od svijetlo do tamnozelene boje, a jestivi su svi dijelovi biljke. Birati treba čvrste, teške tikvice sjajne kore.

Tikvice su dostupne cijele godine, a vrhunac sezone im je kasno proljeće i ljeto, kada su najkvalitetnije i najjeftinije

Kada govorimo o antioksidansima u hrani, najčešće govorimo o vitaminu C ili o beta-karotenu. Iako nisu pri vrhu namirnica po udjelu poznatijih antioksidansa poput beta-karotena, tikvice su bogate drugim važnim antioksidansima poput karotenoida luteina i zeaksantina koji štite oči. Dobar su izvor poznatih antioksidansa poput mangana, vitamina C i A.

Bogatstvo u kori i košticama

Nedavna su istraživanja ukazala na malen gubitak antioksidansa iz tikvica prilikom kuhanja na pari i zamrzavanja, što nam omogućava velik izbor načina pripremanja i konzumacije a da pri tome ne gubimo njihovu nutritivnu vrijednost. Da bi se iskoristila maksimalna antioksidativna vrijednost tikvica, potrebno je jesti i koštice i koru jer su mnogi antioksidansi upravo u tim dijelovima biljke. Preporuča se konzumacija organski uzgojenih tikvica, da bi se smanjio rizik unosa neželjenih tvari (pesticidi).

Tikvice mogu pozitivno utjecati na regulaciju glukoze u krvi jer sadrže mnoge nutrijente bitne za metabolizam glukoze. To su vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B6), minerali cink i magnezij te dijetalna vlakna. Tikvice posjeduju antiupalna svojstva jer sadrže omega-3 masne kiseline i karotenoide (lutein, zeaksantin, beta-karoten) koji su nositelji tih svojstava. Za konačnu potvrdu antiupalnog djelovanja potrebno je provesti dodatna istraživanja. Nedovoljno istraženo svojstvo tikvica je njihov antimikrobni učinak, koji se krije u sjemenkama i ulju. Iako ne postoje relevantna istraživanja na tu temu, moguća antimikrobna svojstva teško mogu doći do izražaja kroz hranu. Puno je veća vjerojatnost iskorištenja tih svojstava konzumacijom ekstrakta ulja.

Tikvice mogu pozitivno utjecati na regulaciju glukoze u krvi jer sadrže mnoge nutrijente bitne za metabolizam glukoze

Antioksidativni i antiupalni nutritivni sastav tikvica upućuje na moguća antikancerogena svojstva. Mnogi karcinomi nastaju zbog kroničnog oksidativnog stresa i kroničnih upalnih procesa koji mogu nastati i zbog nedostatnog unosa antioksidansa i antiupalnih nutrijenata. Za sada su istraživanja o antikancerogenim svojstvima tikvica u začetku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button