Dodaci prehrani - 31. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dobivaju li djeca zimi dovoljno vitamina D?

Tijekom zime djeca često ne provode dovoljno vremena na otvorenom izložena sunčevim zrakama koje su zaslužne sintezu vitamina D u koži. S obzirom na važnost vitamina D u očuvanju zdravlja djece, a posebno zdravih kostiju, potrebno je obratiti posebnu pažnju na izvore vitamina D u hrani

vitamin d djeca kalcij

Zbog nižih zimskih temperatura i kraćih dana, djeca nerijetko provode više vremena u zatvorenom prostoru što ograničava prirodne prilike za apsorpciju vitamina D. Vitamin D neophodan je za razvoj vašeg djeteta, stoga je važno osigurati da ga dijete dobiva dovoljno i tijekom hladnijih mjeseci u godini.

Vitamin D i kalcij – čuvari zdravih kostiju

Razgovori o zdravlju kostiju djece često se fokusiraju na kalcij, mineral koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima te nekim drugim namirnicama. Ali vitamin D također je ključan za njihovo zdravlje jer regulira koliko se kalcija i fosfora u kostima apsorbira i pohranjuje. Također podržava zdrav odgovor imunosnog sustava te ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Općenito, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Istraživanja pokazuju kako visoki status vitamina D može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok niske koncentracije vitamina D se vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

U ljudi je glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu tako da tijekom toplijih mjeseci djeca i adolescenti mogu održavati zdravu razinu vitamina D boravkom na otvorenom. No u hladnijim mjesecima godine djeca će se možda morati više oslanjati na prehrambene izvore vitamina D kako bi zadovoljila svoju razinu potreba.

Izvori vitamina D u hrani

Dakle, izravna izloženost sunčevoj svjetlosti omogućuje tijelu da sintetizira vitamin D, ali tijekom zimskih mjeseci, kada djeca provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, vjerojatno će se morati oslanjati na izvore vitamina D iz hrane.

Vitamin D se prirodno nalazi u nekoliko namirnica. Pokušajte u prehranu svog djeteta uključiti čim više namirnice koje su bogate ovim vitaminom, kao što su:

  • losos (100-250 IJ),
  • sardine (300 IJ),
  • tuna (236 IJ),
  • skuša (250 IJ),
  • Shiitake gljive (100 IJ),
  • tvrdo kuhana jaja (20 IJ).

Na policama trgovina pronaći ćete i hranu koja je obogaćena vitaminom D, što znači da se on dodaje tijekom obrade. Provjera nutritivnih podataka na etiketi proizvoda može vam pomoći da odredite s koliko je vitamina D hrana obogaćena. Vitaminom D su često obogaćeni mlijeko i mliječni proizvodi te žitarice za doručak.

Možda je najlakši način kojim će se osigurati da vaše dijete dobiva dovoljno vitamina D, uzimanje dodataka prehrani poput multivitamina. Ovisno o specifičnoj formuli i marki, multivitamin može sadržavati od 400 do 1000 IJ vitamina D. Dnevni multivitamin također može pružiti druge korisne hranjive tvari koje pridonose cjelokupnom zdravlju vašeg djeteta.

Koliko je vitamina D potrebno djeci?

Učestalost nedostatka vitamina D u dojenčadi i male djece u Europi kreće se od 10 do 30%, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Uvriježena pedijatrijska nacionalna profilaktička mjera u Republici Hrvatskoj je primjena 400 IJ dnevno za svu dojenčad tijekom prve godine života. Prema preporukama Europskog pedijatrijskog društva za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, djeca koja se ne izlažu suncu i provode većinu vremena u zatvorenom smatraju se rizičnom skupinom za nedostatak vitamina D, a nakon prve godine preporučuje im se dnevni unos 600 IJ.

Ista je preporuka Američke akademije pedijatara koja preporučuje 400 IJ vitamina D dnevno za bebe mlađe od godinu dana te 600 IJ za malu djecu, stariju djecu i adolescente.

Nedostatak vitamina D može uzrokovati nutritivni rahitis, stanje koje rezultira omekšavanjem kostiju te njihovom deformacijom.

PROMO
BIOLEVEL-dodaci prehrani za djecu

Jedinstveni BIOLEVEL proizvod u obliku čokoladnih medvjedića prilagođen je dječjim potrebama

Raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je način osiguravanja vitamina i minerala. No, ponekad je potrebno posegnuti za dodatkom prehrani.

SAZNAJTE VIŠE

Ostali savjeti za zdravlje kostiju djece

Odgovarajuće razine kalcija i vitamina D ključne su za zdravlje kostiju, ali evo još nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pomogli djeci u razvoju zdravih kostiju:

  • Poslužite vitamine uz hranu koja sadrži zdrave masti. Vitamin D je topiv u mastima, što znači da se apsorbira s drugim prehrambenim mastima. Najučinkovitije će se apsorbirati ako se uzima s drugom hranom koja sadrži zdrave masti, poput avokada.
  • Njegujte dobro uravnoteženu prehranu. Potaknite djecu da jedu mnogo hrane bogate hranjivim tvarima i proteinima te ograničite hranu bogatu natrijem. Visoke razine natrija i niske razine proteina mogu utjecati na sposobnost vašeg djeteta da zadrži kalcij.
  • Neka se djeca kreću i vježbaju. Pritom vježbanje na otvorenom može donijeti još više koristi za djecu, stoga pokušajte uključiti djecu u aktivnu igru vani, čak i kada je hladno.

Kao i uvijek, ako imate bilo kakvih pitanja o zdravlju vašeg djeteta, nemojte se ustručavati obratiti se njihovom pedijatru.

Korišteni izvori: Children’s Wisconsin, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button