Kosti i zglobovi - 2. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

I djecu mogu boljeti leđa: simptom koji ne smijete ignorirati

Odrasli se često muče s bolovima u leđima te smo na njih navikli. Stoga se može dogoditi da banaliziramo pojavu bola u leđima kod djece, a koja kod malenih može upućivati na ozbiljan zdravstveni poremećaj

bolovi u ledima kod djece

Bol u leđima kod djece nije isto što i bol u leđima kod odraslih. U usporedbi s odraslom osobom, vjerojatnije je da dijete s bolovima u leđima ima ozbiljniji zdravstveni problem.

Ovo osobito vrijedi ako je dijete u dobi od četiri godine ili mlađe ili ako dijete bilo koje dobi, uz bolove u leđima, ima i:

 • groznicu ili gubitak težine,
 • slabost ili obamrlost,
 • probleme s hodanjem,
 • ako se bol širi niz jednu ili obje noge,
 • probleme s crijevima ili mjehurom,
 • bol koja sprječava dijete da spava.

Ozbiljnije uzroke bolova u leđima potrebno je rano identificirati i liječiti jer se mogu pogoršati. Uvijek posjetite liječnika ako bol u leđima vašeg malog djeteta traje dulje od nekoliko dana ili ako se postupno pogoršava.

Svjetski dan kralježnice: upoznajte noseći stup našeg tijela

Liječnički pregled

Vaš će liječnik početi pregled uzimanjem anamneze. Nastojat će saznati kako se je problem razvio i obavit će fizički pregled vašeg djeteta. Liječnik će vam postaviti općenita pitanja o cjelokupnom zdravlju vašeg djeteta i konkretnija pitanja o boli, koja mogu uključivati:

 • Kada je počela bol?
 • Je li počelo nakon ozljede ili zahtjevne aktivnosti?
 • Je li se poboljšalo ili pogoršalo?
 • Koje aktivnosti ili položaji pogoršavaju bol?
 • Što vaše dijete radi kako bi ga manje boljelo?

Važno je da liječnik točno zna gdje se osjeća bol, koliko je jaka i koliko ometa dijete u školovanju i aktivnostima. Ako se bol širi u nogu, to može značiti da postoji pritisak na živac.

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će pažljivo provjeriti kralježnicu, živce u leđima, mišiće, provjerit će ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju i snagu mišića. Prema potrebi će naručiti slikovne testove, odnosno rendgenski snimak, skeniranje kostiju, MRI, CT ili PET/CT.

Mogu se naručiti i laboratorijski testovi koji uključuju krvne pretrage (kompletnu krvnu sliku, brzinu sedimentacije eritrocita, C-reaktivni protein), odnosno može se provjeriti postoji li upala ili infekcija.

U nastavku doznajte neka od uobičajenih stanja koja mogu dovesti do bolova u leđima kod djece.

Naprezanje mišića i disbalans

Naprezanje mišićno-koštanog sustava najčešće je odgovorno za bolove u leđima kod djece i adolescenata. Ova vrsta boli često reagira na odmor, protuupalne lijekove i program vježbanja.

Mnogi tinejdžeri mogu imati upornije bolove u leđima. To je nerijetko povezano sa zategnutim mišićima koljena i slabim trbušnim mišićima. Loše držanje i nošenje teškog školskog ruksaka mogu pridonijeti ovoj boli. Njima može pomoći program fizikalne terapije koji naglasak stavlja na istezanje tetive koljena, jačanje trbušnih mišića i korekciju držanja.

Scheuermannova kifoza

U adolescenata je povećana prisutnost zaobljenosti leđa (gledano sa strane), stanje poznato i kao Scheuermannova kifoza ili Scheuermannova bolest. To je čest uzrok boli u sredini leđa, odnosno na području torakalne kralježnice. Kralješci se uglavljuju, uzrokujući zaobljena ili pogrbljena leđa. Zakrivljeni dio leđa može boljeti, a bol se može pogoršati s aktivnošću.

Spondiloliza

Spondiloliza ili stres fraktura može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa kod adolescenata. Spondiloliza je posljedica stres intraartikularnog dijela kralješka i može se pojaviti tijekom naglog rasta u pubertetu ili u sportovima koji opetovano uvijaju i pretjerano istežu kralježnicu, poput gimnastike, ronjenja i nogometa.

Bol je obično blaga i može se širiti u stražnjicu i noge. Pogoršava se tijekom aktivnosti, a poboljšava za vrijeme odmora. Dijete sa spondilolizom moglo bi se prepoznati po hodanju ukočenih nogu i po tome što može raditi samo kratke korake.

Iskliznuće kralješka

Iskliznuće kralješka ili spondilolisteza nastaje kada se jedan kralježak pomakne prema naprijed na sljedećem kralješku neposredno ispod. Ovo stanje ponekad predstavlja progresiju spondilolize. Obično se javlja na dnu kralježnice (lumbosakralni spoj). U težim slučajevima, kost sužava spinalni kanal, što dovodi do pritiska na živce.

Infekcija

U male djece infekcija diska (diskitis) može dovesti do bolova u leđima. Diskitis obično pogađa djecu u dobi od jedne do pet godina, iako mogu oboljeti i starija djeca i tinejdžeri.

Dijete s diskitisom može imati sljedeće simptome:

 • bol u donjem dijelu leđa ili trbuhu i ukočenost kralježnice,
 • šepanje ili jednostavno odbijanje hodanja,
 • čučanj s ravnom kralježnicom kada poseže za nečim na podu, umjesto savijanja u struku.
postura uspravno ispravno drzanje tijela

Postura: više od uspravnog držanja

Ne postoji zapravo jedna idealna postura; umjesto da razmišljamo o idealnom držanju tijela, važnije je osigurati fleksibilnost pokreta.

SAZNAJTE VIŠE

Tumor

U rijetkim slučajevima, tumori, poput osteoid osteoma, mogu biti odgovorni za bol u leđima. Kada se pojave, tumori kralježnice najčešće se nalaze u srednjem ili donjem dijelu leđa. Bol je stalna i obično se s vremenom pogoršava. Ova bol je progresivna; nije povezano s aktivnošću i/ili se događa noću.

Zaključno

Požali li se vaše dijete, posebice maleno, na bolove u leđima, nemojte ga ignorirati. Posebno ako traju nekoliko dana ili ako se postupno pogoršavaju. Svakako se javite vašem liječniku za savjet koji će, prema potrebi, dogovoriti pregled i utvrditi uzrok bolova.

Korišten izvor: OrthoInfo – portal Američke akademije ortopedskih kirurga

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button