Dječje zdravlje - 29. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvoje Vidović, dipl.physioth, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Sportske ozljede kod malih profesionalaca: edukacija i prevencija

Ozljede su neizbježne u svakom sportu, ali uz kvalitetnu prevenciju i edukaciju mogu se svesti na najmanju moguću mjeru

sportske-ozljede-prevencija-vjezbe-zagrijavanje-djeca

Vrhunski sport zahtijeva puno odricanja i truda. U profesionalnom sportu, već od malih nogu, djeca su gotovo svaki dan na treningu, a vikendom na utakmici ili natjecanju, ovisno o sportu. Upravo iz tog razloga, velika je mogućnost ozljeda. Bilo akutne ili kronične, ozljede je najbolje prevenirati.

Djeca i psi: kombinacija za zdravo i zabavno odrastanje

Kvalitetna fizička priprema, dovoljno sna, edukacija i stručan tim, osnova su za prevenciju sportskih ozljeda kod djece školske dobi. Sa svakim pokretom prilikom treniranja, postoji mogućnost ozljede.

  • Kod atletskih disciplina, važno je da mladi sportaši budu dobro pripremljeni. Sve discipline trčanja su izuzetno zahtjevne, stoga trkač mora raditi na izdržljivosti, mentalnoj pripremi i kvalitetnoj tehnici trčanja. Generalno, atletika spada pod bazični sport, tako da će biti od velike koristi djetetu školske dobi prilikom odabira timskog sporta, ako se za to odluči
  • Po pitanju nogometa, moglo bi se reći da su jednako potrebne vježbe mišićne izdržljivosti, fleksibilnosti, vježbe snage i biomehanika trčanja
  • Tenis, primjerice, donosi jako puno promjena u smjeru kretanja i zahtjeva nisko težište, stoga je izuzetno važno raditi na brzim promjenama smjera kretanja, kraćim dionicama, ali i fleksibilnosti
  • U košarci, najbitniji su skokovi i doskoci zbog kojih često dolazi do ozljeda skočnog zgloba, ali i stres fraktura. Vježbe ravnoteže i mobilnosti jako su korisne kod ovih ozljeda
  • Spomenut ćemo još i rukomet, u kojem najčešće dolazi do već spomenutih ozljeda zgloba, ali i koljena, posebno kod pivota koji su okrenuti leđima golu pa prilikom primanja lopte, okreću tijelo prema golu kako bi postigli pogodak. Često kod tog okreta dolazi do pucanja ligamenata i zahtjevne rehabilitacije

Suradnja fizioterapeuta i malih sportaša

Odnos fizioterapeut i sportaš zahtijeva razumijevanje i uspješan „feedback“. Fizioterapeut koji se bavi određenim sportom, odnosno radi u klubu ili timu pojedinog sportaša, mora biti upoznat s konkretnim sportom, pravilima i rizicima ozlijede.

U suradnji s djecom, najvažnije je da fizioterapeut stvori pozitivan odnos s mladim sportašem kroz motivaciju i komunikaciju, odnosno edukaciju o prevenciji ozljeda. Kod individualnog sportaša, fizioterapeut je posvećen samo njemu, nadzire ga na svakom treningu, analizira kondiciju i brine o mogućim bolovima i opušta nakon treninga.

Vježbe za održavanje ravnoteže

Mogućnost održavanja ravnoteže u rizičnim situacijama u kojima se sportaš nalazi može biti značajno u prevenciji od ozljede. Nepristupačni tereni, krivi doskok i gubitak ravnoteže mogu biti ključni kod ozljeda.

Psihomotorna ravnoteža je sposobnost da se uspostavi narušeni položaj ili korigira utjecaj sile gravitacije, odnosno sposobnost tijela da u svakom trenutku brzo i učinkovito povrati stabilnost. Kod statičkih vježbi zadržavamo određenu poziciju tijela bez pomicanja, primjerice plank. Dinamičkim vježbama utječemo na sposobnost zadržavanja ravnotežnog položaja pravovremenim pomicanjem centra tijela pod utjecajem neke sile, primjerice hodanje po traci. Proprioceptivnim treningom ravnoteže, utječemo na sposobnost tijela da prenosi osjete o njegovu položaju u prostoru.

S vježbama ravnoteže treba početi od malih nogu. Danas se za razvoj ravnoteže koristi najčešće proprioceptivni trening pomoću ravnotežnih balans ploča koje imaju svoju ulogu u procjeni ravnoteže. Trening ravnoteže ima veliku ulogu u prevenciji ozljeda jer utječe na posturalnu kontrolu i stabilnost. Osim vježbi na balans ploči, koriste se vježbe stabilizacije, od najjednostavnijih do težih kao što je stabilizacija tijela s podignutom rukom i nogom u zraku.

Vježbe fleksibilnosti

Pojam fleksibilnosti podrazumijeva izvođenje maksimalno moguće amplitude u nekom zglobu ili nizu zglobova. Gipkost tijela dijelom je prirođena i podložna promjenama tijekom života, a dijelom je stečena i može biti poboljšana odgovarajućim vježbama. Program vježbi za postizanje fleksibilnosti koristan je u smislu relaksacije, opuštanja, oslobađanja mišićne boli i grčeva kod sportaša, za smanjenje rizika od ozljeda i poboljšanje određenih sposobnosti.

Vježbe istezanja preporučuju se izvoditi dva puta na dan, rano ujutro i poslijepodne ili rano uvečer. Vježbe moraju biti polagane i statičke. Izvođenje vježbe ne smije trajati manje od 45 sekundi. Nagli i bolni pokreti izazvat će stretch refleks s posljedičnom mišićnom kontrakcijom.

Zagrijavanje

Zagrijavanje mišića je osnovna stavka za početak treninga, prevenciju ozljeda i pripreme za natjecanje. Zagrijavanje je zapravo priprema mišića za određeni napor i neizostavan je dio svakog programa treninga. Ako se zanemari, postoji velika opasnost od ozljeda.

Zagrijavanje se bitno razlikuje kod sportova, ali ima jasan cilj – spriječiti mogućnost ozljeda i pripremiti mišiće za rad. Obično se kreće sa zagrijavanjem cijelog tijela, a posebno se obraća pažnja na segmente koji će najviše biti izloženi naporu kod određenog treninga ili natjecanja.

djeca i dječja igra

Za djecu je najvažniji sport na svijetu – igra!

Djeca predškolske dobi najčešće ne trebaju neku posebnu sportsku aktivnost, jer im dječja igra pruža sve što im je...

SAZNAJTE VIŠE

Edukacija o sportskim ozljedama

Edukacija sportaša od velike je važnosti u prevenciji ozljeda. Uloga fizioterapeuta je educirati sportaše o mogućim ozljedama i zajedno s trenerom te drugim osobljem pravilno usmjeriti sportaša prilikom treniranja. Ovdje je bitno da fizioterapeut objasni sportašu važnost zagrijavanja, istezanja i kvalitetne pripreme za natjecanje ili trening, ali i načine koji vode do izbjegavanja mogućih ozljeda.

Edukacijom treba krenuti od malih nogu, da se što prije ukaže na mogućnosti ozljede i da mladi sportaš što prije počinje uvažavati važnost vježbi istezanja, zagrijavanja, ravnoteže i kvalitetnog treninga. Veliku važnost na tom području ima i kvalitetna i uravnotežena prehrana.

Treba znati

Sportska aktivnost je izuzetno važna u fizičkom i psihičkom razvoju djece. Profesionalni sport zahtijeva puno odricanja već od samih početaka treniranja. Stručni tim ljudi od velike je važnosti kako bi pravilno usmjerio razvoj mladih sportaša i ukazao na prevenciju od mogućih ozljeda. Kvalitetnim programom treninga i komunikacijom trenera, fizioterapeuta i sportaša postižu se vrhunski rezultati i izbjegavaju ozljede.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button