Rekreacija i fitness - 27. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

10 razloga zašto koristiti trake za vježbanje s otporom

Trake za vježbanje s otporom idealne su za kućno vježbanje ili trening tijekom putovanja, no njihova vrijednost ne zaustavlja se samo na tome

trake-za-vjezbanje-trening-vjezbanje

Postoji puno razloga zašto biste u svoju sportsku opremu trebali uključiti trake s otporom za trening. Praktične su, mogu se koristiti za više vrsta vježbi, a i pružaju mogućnosti za vrlo učinkovit trening. Što ih više koristite ili znate o njima, to će vas više motivirati da ih usvojite.

Predstavljamo TRX: idealan rekvizit koji će savršeno oblikovati vaše tijelo

Ovaj pristupačan sportski rekvizit, kako piše internetska stranica za jogu, fitness i meditaciju  Gaiam.com, zgodna je opcija za ljude svih dobi ili razina sportske utreniranosti. Međutim, nemojte dopustiti da vas njihova jednostavnost zavara. Trake s otporom za vježbanje iznenađujuće su učinkovite, a i pružaju mnoštvo prednosti kada ih usporedite s tradicionalnim utezima.

Trake su pristupačne cijenom

Bez obzira na to želite li ih kupiti pojedinačno ili kao komplet, trake za vježbanje s otporom pristupačan su dodatak vašoj opremi za trening. Na internetu ćete naći mnoštvo preporuka i instrukcija poznatih fitness trenera s demonstracijom vježbi s ovim rekvizitom.

Prilagodljive su bilo kojem stupnju utreniranosti

Trake za vježbanje dolaze s raznim razinama otpora, najčešće s light, srednjim ili težim otporom.  Odlično je i to što svaku od njih možete dodatno prilagođavati razini željenog otpora jednostavnim preklapanjem trake ili kombiniranjem više traka zajedno. Tako ćete, ovisno o vašem fitness planu, moći vježbati s otporom koji će optimalno jačati vaše mišiće.

Odlične su za modifikaciju postojećih vježbi

Trake za vježbanje obično su namijenjene za otpore koji se koriste kod poznatih vježbi snage. Ako, primjerice, izvodite vježbu kod koje nogom stojite na jednom kraju trake, a rukom podižete drugi kraj, izvodite zapravo modifikaciju klasičnog biceps podizanja s bučicama.

Omogućavaju trening cijelog tijela

Neki kompleti s trakama za vježbanje dolaze s DVD-om s preporukama za vježbe za gotovo sve važnije mišićne skupine ljudskog tijela. Kada, primjerice, stanete nogom na jedan kraj trake ili obuhvatite neki čvrsti objekt trakama, otvaraju vam se bezbrojne mogućnosti za vježbanje.

Jednostavno se pohranjuju

Ako živite u manjem stambenom prostoru i nemate mjesta za kućnu teretanu, trake za vježbanje s otporom odlično su rješenje za jednostavnu pohranu. Nakon vježbanja možete ih objesiti na vješalicu, pospremiti u kutiju ili pohraniti u ladicu.

Omogućavaju treniranje i dok ste na putovanju

Budući da su prenosive i kompaktnih dimenzija, trake možete ponijeti sa sobom na putovanje i nastaviti s vježbanjem čak i ako ste u drugom gradu. Postoji cijeli niz vježbi s trakama koje se mogu izvoditi u hotelskoj sobi ili u manjim prostorima.

Razbijaju uobičajenu rutinu vježbanja

Kako trenirate, vaši se mišići prilagođavaju vašem režimu vježbanja. Zato je dobro razbiti ustaljenu rutinu kombinacijom cross treninga s utezima, vježbanja na spravama i treninga trakama s otporom. Svaka će od ovih komponenti angažirati vaše mišiće na ponešto drugačiji način i time ih još bolje aktivirati.

Uz njih vježbate sigurno, čak i kada ste sami

Trake za vježbanje s otporom omogućavaju trening snage bez opasnosti da ćete se povrijediti. S njima ne morate brinuti da će vam uteg pasti na nogu ili da ćete prignječiti prste između dva utega. Zato su idealan izbor za treniranje kada nemate osobnog trenera ili partnera koji će vježbati s vama.

Lako se kombiniraju s drugom opremom za vježbanje

Iako su trake za vježbanje s otporom dobre za samostalan trening, možete ih kombinirati s drugom opremom za vježbanje. Tako, primjerice, možete istovremeno izvoditi biceps podizanje s bučicom i trakom za vježbanje što će vam omogućiti kombinirani učinak korištenja obaju rekvizita.

Vježbanje u vodi: Osvježite se i tijelo vratite u formu

Mislite na zdravlje, ljeto je idealno vrijeme za sport, poboljšanje fizičke kondicije i gubitak kilograma, iskoristite ga za vježbanje...

SAZNAJTE VIŠE

Omogućavaju učinkovit trening

Između klasičnog vježbanja s utezima i treninga s trakama s otporom postoji, dakako, razlika. No jedno im je zajedničko: obje vrste vježbanja su vrlo učinkovite. Uzmimo, za primjer, pokret kojeg izvodi vaša ruka prilikom podizanja utega. Vaši će mišići kod ove vrste vježbanja biti najaktivniji na početku putanje, dok će kod pokreta kojeg izvodite s trakama vaši mišići biti najopterećeniji pri završetku putanje (jer traka je tada najnapetija). U prvom slučaju više se naprežete na početku pokreta, a u drugom slučaju na kraju. Bilo kako bilo, dobro je primijetiti, vaši će se mišići suprotstaviti opterećenju i dok to čine iskoristiti pun potencijal ovih rekvizita za učinkoviti trening.

Izvor:

https://www.gaiam.com/blogs/discover/10-benefits-of-using-resistance-bands-during-exercise

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button