Rekreacija i fitness - 3. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković

Predstavljamo TRX: idealan rekvizit koji će savršeno oblikovati vaše tijelo

TRX možete nositi svuda, trenirati bez straha od ozljede, možete biti početnik ili profesionalni sportaš, a pritom se i dobro zabaviti. Zvuči primamljivo, zar ne?

TRX

Pretpostavljamo da su mnogi od vas čuli za pojam TRX, no važno je u kojem kontekstu. Tako će ekonomistima pojam TRX predstavljati nešto potpuno drugo nego nama kineziolozima koji ćemo govoriti o popularnom fitness rekvizitu.

TRX (Total Resistance eXercise) predstavlja suspenzijski oblik trening za koji se koristi rekvizit pod imenom TRX Suspension Trainer (poznat i kao TRX). Sve vježbe pomoću TRX-a izvode se težinom vlastita tijela pomoću dvije viseće crno-žute trake s ručkama na krajevima, koje, osim jačanja trupa, razvijaju i vašu snagu, ravnotežu, agilnost i stabilnost.

Sve je počelo od padobrana…

Prva verzija TRX-a nastala je 1997. godine u Aziji, kad je njegov tvorac, američki specijalac Randy Hetrick, počeo razmišljati o drugačijoj vrsti treninga jer je standardne sklekove htio učiniti zanimljivijima. Tada je upotrijebio jiu-jitsu remen i tkaninu za izradu padobrana kako bi dobio prvu verziju onoga što danas smatramo TRX-om. TRX je izrađen od kvalitetnog najlona te može izdržati težinu od oko 600 kg. Naravno, taj iznos ovisi i o tome za što je pričvršćen, što ćemo i objasniti malo kasnije.

Nakon što se povukao iz svoje profesije, Randy Hetrick je pohađao Sveučilište Stanford, gdje je redovito odlazio u dvoranu promovirajući svoj izum među trenerima i sportašima. Godine 2005. proizvod službeno izlazi na tržište i postaje jedan od najpopularnijih rekvizita za vježbanje, toliko popularan da čak ima svoj dan koji se slavi svakog 25. siječnja. Ako se pitate zašto, kako ili što očekivati od treninga s TRX-om, nastavite čitati.

Možete ga nositi svugdje

Dakle, trening s TRX-om podrazumijeva trening cijelog tijela pomoću vlastite težine, bez primjena bučica ili sprava u teretani. Takav trening ima dobrobiti za sve sportaše, ali i za početnike. Lako se prilagodi razini znanja korisnika i vrlo je funkcionalan.

Njegova funkcionalnost krije se u tome što ga možete nositi svuda pa i osobe koje puno putuju nemaju izlike već mogu s TRX-om vježbati i u hotelskim sobama, uredima ili na sličnim mjestima. Te dvije suspenzijske trake mogu se pričvrstiti za vrata spavaće sobe, za stablo ako volite trenirati u prirodi, a u teretani su najčešće pričvršćene za zid ili oko neke jake metalne konstrukcije.

Mogućnosti su brojne i upravo o tome ovisi koju kilažu TRX može podnijeti. Naravno da će neka tanja grana u prirodi držati slabije od snažne metalne konstrukcije pa uvijek uzmite u obzir i vježbe koje planirate izvoditi te prije početka vježbanja provjerite koliko se čvrsto TRX drži za svoj oslonac.

Lako prenošenje TRX-a definitivno je jedna od prednosti koju ima pred drugim rekvizitima, no važnije stavke su njegova sigurnost i učinkovitost primjene uz ostvarivanje željenih rezultata.

Naravno da će neka tanja grana u prirodi držati slabije od snažne metalne konstrukcije – prije početka vježbanja provjerite koliko se čvrsto TRX drži za svoj oslonac

Izazov za mišiće

Mijenjanjem svog centra gravitacije otežat ćete si izvođenje vježbi i postaviti izazov mišićima. TRX tako, primjerice, jača trup koristeći funkcionalne pokrete i dinamične pozicije u kojima nužno ne ležite na tlu, što biste inače očekivali za vježbe s takvim ciljem, nego nudi široku lepezu pokreta u kojima će trup najviše biti aktiviran. Razlog tome je nestabilnost visećih traka od kojih je načinjen. Za izvođenje bilo koje vježbe morat ćete aktivirati trup kako biste postigli stabilnost te mogli pravilno izvoditi vježbu. Trup će stalno biti aktiviran, ali TRX će biti izazov i za leđa, ramena, prsa i noge.

Više od teretane

TRX nužno ne zahtijeva da sjednete i izolirate mišić te mu upravo zato i dajemo prednost nad standardnim spravama u teretani. Ne kažemo da trebate izbjegavati sprave u teretani, ali ako ste rekreativac i želite što više odraditi u što manje vremena, a volite treninge na spravama, onda biste trebali uvrstiti i TRX u svoj trening. Sprave na kojima sjedite u teretani umanjuju šansu za razvoj mišića odgovornih za posturu i mišića stabilizatora, a trening proveden u stojećoj poziciji, u kojoj je uključeno cijelo tijelo, povećava tu šansu jer prisiljava tijelo na kontrolu i stabilizaciju.

Na TRX-u možete izvoditi i izolacijske vježbe koje su učinkovite za razvoj mišićne mase. Želite li raditi na ukupnom poboljšanju stanja organizma, unaprijediti živčani sustav kako bi učinkovitije koordinirao vaše pokrete na višoj razini, vježbe za cijelo tijelo put su kojim biste trebali ići.

Pogledajte dobar primjer treninga u prirodi

Ne opterećuje zglobove i tetive

Samo jedan rekvizit, a toliko učinaka na cijelo tijelo, tako bismo najjednostavnije mogli opisati TRX. Teško je odrediti broj vježbi koje možete izvesti na TRX-u, ali sklekovi, iskoraci, naupori, čučnjevi, razna vučenja, potisci i kardio trening samo su neke od mogućnosti koje možete primjenjivati. Najbolje od svega jest što se taj rekvizit može prilagoditi vašem stanju, bez obzira na to jeste li početnik ili profesionalni sportaš.

Moramo napomenuti još jednu prednosti TRX-a – mogućnost ozljede u radu s ovim rekvizitom je mala, gotovo nikakva. TRX trening je tzv. low impact trening, što znači da ne predstavlja veliko opterećenje za vaše zglobove i tetive. Činjenica da možete trenirati visokim intenzitetom a da istodobno ne raste rizik od ozljede zvuči primamljivo. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button