ADIVA Plus sadržaj - 18. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Zašto nas može boljeti ključna kost?

Bol u ključnoj kosti može biti uzrokovana prijelomom, artritisom, infekcijom kostiju ili drugim stanjem povezanim s položajem vaše ključne kosti. A možda samo morate promijeniti položaj u kojem spavate

Vaša ključna kost (lat. clavicula) je kost koja povezuje prsnu kost (lat. sternum) s ramenom. Prilično je čvrsta te je blagog S-oblika. S jedne je strane hrskavicom povezana s dijelom lopatice poznatim kao akromion, a spoj se naziva akromioklavikularni (AC) zglob. Drugi se kraj ključne kosti pak spaja s prsnom kosti u sternoklavikularnom (SC) zglobu.

Bol u ključnoj kosti može biti uzrokovana prijelomom, artritisom, infekcijom kostiju ili drugim stanjem povezanim s položajem vaše ključne kosti.

Bole li i vas kosti? Otkrijte uzrok boli

Prijelom ključne kosti

Prijelom ključne kosti najčešći je uzrok bolova. Zbog svog položaja u tijelu, ključna kost je osjetljiva na lomljenje uslijed djelovanja jake sile na rame. To je jedna od najčešće slomljenih kostiju u ljudskom tijelu. Ako ružno padnete na jedno rame ili padnete velikom snagom na ispruženu ruku, riskirate prijelom ključne kosti. Ostali uobičajeni uzroci slomljene ključne kosti uključuju sportske ozljede poput izravnog udarca u rame u nogometu, automobilske nesreće i traume pri porodu.

Najočitiji simptom prijeloma ključne kosti je iznenadna, intenzivna bol na mjestu prijeloma koja se obično pojačava s pomicanjem ramena. Također možete čuti ili osjetiti škripanje pri bilo kojem pokretu ramena. Od ostalih simptoma tu su i oteklina, modrice, osjetljivost te ukočenost zahvaćene ruke. Novorođenčad sa slomljenom ključnom kosti možda neće pomicati ozlijeđenu ruku nekoliko dana nakon rođenja.

Liječenje se sastoji od imobilizacije ili operativnog zahvata, već ovisno o odluci liječnika.

Osteoartritis

Istrošenost AC ili SC zgloba može dovesti do razvoja osteoartritisa u jednom ili oba zgloba. Artritis može nastati kao posljedica stare ozljede ili naprosto zbog starenja jer se zglobovi troše uslijed njihova svakodnevnog „korištenja“ tijekom godina.

Simptomi osteoartritisa uključuju bol i ukočenost u zahvaćenom zglobu. Razvijaju se polako i progresivno se pogoršavaju tijekom vremena. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu pomoći u smanjenju boli i upale povezane s osteoartritisom. Tu su i injekcije kortikosteroida koje također mogu pomoći u ublažavanju upale i boli tijekom duljeg perioda. Možda biste trebali izbjegavati aktivnosti koje izazivaju bol i ukočenost. U rijetkim slučajevima vaš liječnik može preporučiti i operaciju.

Svakako treba spomenuti i ortobiološke metode liječenja kod prisutnih tegoba mišićno-zglobnog sustava, a Poliklinika Ribnjak je vodeća ustanova u Hrvatskoj po njihovoj primjeni. Ortobiološke metode su regenerativne metode u ortopediji i uključuju primjenu autologne plazme (PRP), matičnih stanica i hijaluronske kiseline u obnavljanju i liječenju zglobne hrskavice, tetiva i ligamenata.

Poliklinika Ribnjak

Sindrom torakalnog otvora

Torakalni otvor je prostor između ključne kosti i vašeg najvišeg rebra ispunjen krvnim žilama, živcima i mišićima. Slabi mišići ramena mogu dopustiti da ključna kost „sklizne“ prema dolje, stvarajući pritisak na živce i krvne žile u torakalnom otvoru. Stoga može nastati bol u ključnoj kosti, iako sama kost nije ozlijeđena.

Uzroci sindroma torakalnog otvora uključuju ozljede ramena, loše držanje, ponavljajući stres (poput višekratnih podizanja teških tereta ili natjecateljskog plivanja), pretilost, koja vrši pritisak na sve vaše zglobove te urođeni nedostatak, kao što je rođenje s jednim rebrom viška.

Simptomi sindroma torakalnog otvora se razlikuju ovisno o tome koji su živci ili krvne žile zahvaćene pomaknutom ključnom kosti. Neki od njih uključuju:

  • bol u ključnoj kosti, ramenu, vratu ili šaci,
  • gubitak mišića u mesnatom dijelu palca,
  • trnce ili obamrlost u ruci ili prstima,
  • oslabljeni stisak,
  • bol ili oticanje ruke (ukazuje na krvni ugrušak),
  • promjenu boje vaše ruke ili prstiju,
  • slabost ruke ili vrata,
  • bolnu kvržicu na ključnoj kosti.

Prva linija liječenja sindroma torakalnog izlaza je fizikalna terapija, a u ozbiljnijim slučajevima i operacija.

Ozljeda zgloba

Vaše rame može biti ozlijeđeno, a da nijedna kost nije slomljena. Jedna od ozljeda koja može uzrokovati značajnu bol u ključnoj kosti jest ozljeda AC zgloba pri kojoj su pokidani ligamenti koji stabiliziraju zglob i pomažu da kosti ostanu na mjestu.

Ozljede AC zgloba obično su uzrokovane padom ili izravnim udarcem u rame. Blago odvajanje može uzrokovati bol, dok ozbiljnije puknuće ligamenta može dovesti do poremećaja položaja ključne kosti. Osim boli i osjetljivosti područja oko ključne kosti, može se razviti izbočina iznad ramena.

Mogućnosti liječenja uključuju odmor i držanje leda na ramenu, nošenje steznika koji pomaže stabilizirati zglob, a u teškim slučajevima i kirurški zahvat.

Položaj u kojem spavamo

Spavanje na boku i neuobičajen pritisak na jednu ključnu kost, također može rezultirati bolovima. Ta će nelagoda obično spontano nestati. Takvu situaciju biste mogli potpuno izbjeći ako steknete naviku spavanja na leđima ili na drugom boku.

 

nepravilno krivo srastanje prijeloma kosti

Prijelomi kostiju: zašto dolazi do krivog srastanja prijeloma

Nepravilno srastanje prijeloma javlja se iz više je razloga. Zahvaljujući napretku medicine, njegovo liječenje može biti jednostavnije i brže

SAZNAJTE VIŠE

Manje uobičajeni uzroci bola u ključnoj kosti

Bol u ključnoj kosti može biti potaknuta i nekim potencijalno ozbiljnim uzrocima koji nisu povezani s prijelomima ili promjenama u položaju vaše ključne kosti ili ramenog zgloba. To mogu biti osteomijelitis (infekcija kostiju) ili karcinom.

Hitnu medicinsku pomoć svakako treba potražiti pri pojavi iznenadne boli nakon nesreće, sportske ozlijede ili neke druge traume. Primijetite li tupu bol u jednoj od vaših ključnih kostiju, dogovorite pregled kod svog liječnika. Posebno je nemojte ignorirati ako ne prolazi ili se ponavlja.

Stručne i provjerene savjete svakako možete potražiti kod naših vrhunskih specijalista u Poliklinici Ribnjak. Ne oklijevajte dogovoriti svoj termin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button